
Jak si doma připravit lahodný čočkový dhál plný chuti a živin

Co je to dhál a proč by neměl chybět ve vašem jídelníčku
Indická kuchyně je známá svou rozmanitostí, vůní koření a výživnými pokrmy, které jsou zároveň jednoduché a plné chuti. Jedním z takových jídel je dhál, tradiční indický pokrm z luštěnin, který si získává popularitu po celém světě – a zcela oprávněně. Díky své sytosti, nutriční hodnotě a snadné přípravě je čočkový dhál ideálním jídlem nejen pro vegetariány či vegany, ale pro každého, kdo chce do svého jídelníčku zařadit více rostlinných bílkovin a kořeněných dobrot ze zdravých surovin.
Slovo „dhál" (nebo také „dal", „daal" či „dhal") označuje nejen samotný pokrm, ale i surovinu – v tomto případě luštěninu, nejčastěji čočku. V Indii existují stovky variací dhálu podle regionu, typu čočky a použitých koření. U nás se nejčastěji připravuje dhál z červené čočky, který je rychlý na přípravu a vhodný i pro začátečníky v kuchyni.
Proč je čočka v dhálu tak důležitá?
Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných plodin a její výživové hodnoty jsou mimořádně cenné. Je bohatá na rostlinné bílkoviny, vlákninu, železo, zinek i vitamíny skupiny B. Červená čočka má oproti jiným druhům tu výhodu, že je loupaná a rychle se vaří, což z ní činí ideální surovinu na rychlý oběd či večeři.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
V kombinaci s kořením, jako je kurkuma, římský kmín, koriandr nebo zázvor, se z ní stává nejen chuťově výrazný, ale i protizánětlivý a posilující pokrm. Není divu, že v indické ajurvédě je dhál považován za lehce stravitelný pokrm, který harmonizuje tělo i mysl.
Jednoduchá kombinace luštěnin, zeleniny a koření vytváří plnohodnotné a vyvážené jídlo, které zasytí, dodá energii a působí blahodárně na trávení. A navíc – je to jídlo za pár korun, které si můžete upravit podle vlastní chutě.
Dhál v praxi
Představte si rodinu, která se snaží jíst zdravě, ale v hektických pracovních dnech nemá čas na složité vaření. Maminka dvou malých dětí narazila na recept na dhál z červené čočky a rozhodla se ho zkusit. Očekávala, že to bude něco exotického, co děti odmítnou – ale stal se pravý opak. Děti si pokrm zamilovaly pro jeho jemnou, krémovou konzistenci a lehce nasládlou chuť, díky mrkvi a kokosovému mléku. Od té doby je dhál pevnou součástí jejich týdenního jídelníčku.
„Je to pro mě záchrana ve dnech, kdy nevím, co vařit, ale chci, aby to bylo zdravé, rychlé a chutné pro celou rodinu," říká maminka. A přesně v tom spočívá kouzlo dhálu – přizpůsobí se vašim potřebám.
Jak si připravit ten nejlepší dhál z červené čočky
Neexistuje jeden univerzální recept na indický dhál – každá kuchařka má ten svůj. Klíčem je kombinace základních surovin a trpělivost při restování koření, které pokrmu dodá hloubku a aroma. Základní verze dhálu z červené čočky může vypadat takto:
Jednoduchý recept na čočkový dhál:
Ingredience:
- 1 hrnek červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- špetka chilli (dle chuti)
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 větší mrkev (nastrouhaná nebo nakrájená na kostičky)
- 700 ml vody nebo zeleninového vývaru
- sůl, čerstvě mletý pepř
- koriandr nebo petrželka na ozdobu
- čerstvá limetka na dochucení
Postup:
- Na lžíci oleje orestujte cibuli dozlatova, přidejte česnek, zázvor a všechna suchá koření. Restujte, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte čočku a mrkev, zalijte kokosovým mlékem a vývarem.
- Vařte na mírném ohni asi 20–25 minut, dokud čočka nezměkne a vše se nespojí do krémovité konzistence.
- Dochutťe solí, pepřem a limetkovou šťávou. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.
Tento základní recept lze různě obměňovat – přidat rajčata, špenát, batáty, nebo místo kokosového mléka použít rajčatové pyré. Dhál lze servírovat s rýží basmati, indickým chlebem naan nebo jen tak samotný. Velkou výhodou je, že chutná ještě lépe druhý den, takže si ho můžete připravit do zásoby.
Dhál jako součást udržitelného a zdravého stravování
Luštěniny jako čočka jsou jedním z nejvíce ekologicky šetrných zdrojů bílkovin. Jejich pěstování má nízký dopad na životní prostředí, spotřebují méně vody než živočišná produkce a obohacují půdu o dusík. Pokud se snažíte jíst odpovědně vůči planetě, zařazení jídel jako je čočkový dhál je krok správným směrem.
Navíc, pokud si vyberete bio čočku od dodavatelů, kteří dbají na lokální a udržitelnou produkci, posouváte svůj přístup ke stravě na další úroveň. Kombinace zdraví pro tělo, duši i planetu – není to důvod, proč dát dhálu šanci?
Dle Světové zdravotnické organizace je ideální zařazovat rostlinné bílkoviny do jídelníčku alespoň třikrát týdně. Dhál je skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, protože spojuje výživu, chuť a jednoduchost. A co víc, nevyžaduje žádné exotické vybavení – vše zvládnete s obyčejným hrncem a dřevěnou vařečkou.
Čočkový dhál a české chutě? Překvapivě dobrá kombinace!
Možná se ptáte, jestli se tento kořeněný indický pokrm hodí pro tradiční českou chuť. Odpověď zní ano – a dokonce víc, než byste čekali. Mnoho prvků indické kuchyně je nám ve skutečnosti blízkých – používání cibule, česneku, majoránky, pepře i kmínu najdeme i v české kuchyni. Dhál si můžete upravit podle své chuti, třeba přidáním majoránky nebo místo chilli použít sladkou papriku.
Jedna restaurace v Brně dokonce zařadila dhál do svého denního menu jako „čočkový guláš po indicku" – a zákazníci si ho zamilovali. Sladkost mrkve, krémovost čočky a exotický nádech koření vytvářejí harmonické spojení, které si získá i ty, kteří jinak luštěniny moc nemusejí.
A pokud chcete dhál ještě víc přiblížit českému stolu, podávejte ho s vařenými brambory nebo domácím kváskovým chlebem. Fantazii se meze nekladou.
Inspirujte se a vařte srdcem
Ve světě plném polotovarů a rychlého občerstvení je návrat k jednoduchým, poctivým a výživným jídlům jako je dhál malým aktem revoluce. Vařit doma z celistvých surovin, s kořením a láskou, je víc než jen příprava jídla – je to péče o sebe, své blízké i naši planetu.
Čočkový dhál není jen jídlem, je to filozofii – jednoduchosti, výživy a harmonie. A navíc – když si ho jednou připravíte, zjistíte, že ho vlastně vůbec není těžké zařadit do každodenního života. Nechte se inspirovat vůní Indie a objevte nové chutě, které si zamilujete hned po prvním soustu.