facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co můžete kompostovat a co raději vynechat

Kompostování je jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak přispět k ochraně životního prostředí a zároveň zlepšit kvalitu půdy na své zahradě. Je to proces, který přeměňuje organický odpad na živiny bohatý kompost, který můžeme použít jako hnojivo. Kompostování je ekologické, ekonomické a v souladu s přírodním koloběhem živin. Ale víme opravdu, co všechno můžeme do kompostu přidávat a co bychom naopak měli vynechat?

Proč kompostovat?

Než se pustíme do podrobností, co všechno lze kompostovat, je dobré si připomenout, proč bychom to měli dělat. Kompostování přináší řadu výhod. Kromě toho, že snižuje množství odpadu, který končí na skládkách, pomáhá také vytvářet bohatý a zdravý kompost, který může zlepšit kvalitu půdy a přispět ke zdravému růstu rostlin. Kromě toho, kompostování podporuje mikrobiální aktivitu v půdě, což vede k lepšímu přirozenému prostředí pro rostliny a zlepšuje zadržování vody v půdě.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Co patří do kompostu?

Kompostování je nejen ekologický způsob, jak zpracovat organický odpad, ale také skvělý způsob, jak obohatit půdu na zahradě o důležité živiny. Při správném výběru materiálů, které do kompostu přidáváte, můžete získat bohatý, živinami nabitý kompost, který podpoří zdravý růst vašich rostlin. Co tedy do kompostu patří?

První a nejběžnější skupinou materiálů, které lze kompostovat, jsou zbytky ovoce a zeleniny. Slupky, odřezky, šlupky od banánů, zbytky salátů – to vše je výborným materiálem pro kompost. Tyto organické zbytky se rozkládají rychle a přispívají k tvorbě kvalitního kompostu, který je bohatý na živiny.

Dalším skvělým materiálem jsou vaječné skořápky. Ačkoli jejich rozklad trvá déle, obsahují velké množství vápníku, který je velmi prospěšný pro půdu. Vaječné skořápky stačí jen lehce rozdrtit a přidat do kompostu.

Pokud rádi pijete kávu nebo čaj, máte doma další skvělý zdroj pro kompost – kávové sedliny a čajové lístky. Tyto zbytky jsou bohaté na dusík, což je jedna z klíčových živin, kterou rostliny potřebují pro svůj růst. Přidáním těchto materiálů do kompostu zvýšíte jeho nutriční hodnotu.

Můžete také kompostovat zbytky pečiva a cereálií. I když byste měli být opatrní, abyste nepřitáhli škůdce, malé množství těchto materiálů může kompost obohatit. Je však dobré je smíchat s jinými materiály, aby se předešlo problémům.

Pokud máte na zahradě přístup ke slámě a senu, určitě je využijte. Tyto materiály jsou skvělé pro vytváření správné struktury kompostu, která umožňuje dobré proudění vzduchu a tím i lepší rozklad organických látek.

Další důležitou složkou kompostu jsou tráva a listí. Čerstvě posekaná tráva je bohatá na dusík, zatímco suché listí dodává uhlík. Tato kombinace je ideální pro vyvážený kompostovací proces. Pokud máte hodně trávy, je dobré ji míchat s jinými materiály, aby se kompost nepřehříval.

Můžete také přidat dřevní štěpky a piliny. Tyto materiály jsou bohaté na uhlík, což je nezbytné pro udržení rovnováhy v kompostu. Je však třeba si uvědomit, že dřevo se rozkládá pomalu, takže jej přidávejte s mírou.

Pokud máte doma nespotřebované pokojové rostliny, můžete je také přidat do kompostu. Před přidáním se však ujistěte, že rostliny nebyly ošetřeny chemickými prostředky, které by mohly negativně ovlivnit kvalitu kompostu.

Dalšími materiály vhodnými pro kompost jsou papír a karton. Recyklovaný papír, nebarevný karton a noviny bez lesklého povrchu jsou ideální pro přidání uhlíku do kompostu. Pomáhají také vytvořit správnou strukturu a zlepšují provzdušnění kompostu.

Možná vás to překvapí, ale i vlasy a nehty jsou materiály, které můžete kompostovat. Jsou biologicky rozložitelné a mohou přispět k obohacení kompostu o dusík. Tyto materiály se však rozkládají pomaleji, takže je dobré je přidávat v menším množství.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Co do kompostu nepatří?

Ačkoli je lákavé hodit do kompostu jakýkoli organický odpad, je důležité si uvědomit, že ne všechno je pro kompostování vhodné. Některé materiály mohou způsobit více škody než užitku, a proto je dobré vědět, čemu se vyhnout. Prvním příkladem jsou maso, ryby a mléčné výrobky. Tyto potraviny přitahují nežádoucí škůdce a mohou způsobit nepříjemný zápach. Rozkládají se jiným způsobem než rostlinné materiály a mohou přinést hygienické problémy.

Dalším nevhodným materiálem jsou olej a tuky. Tuky narušují proces rozkladu, což může vést ke vzniku zápachu a komplikovat celý proces kompostování, protože zpomalují rozklad ostatních materiálů. Stejně tak by v kompostu neměly být syntetické materiály a plasty. I když jsou některé plasty označeny jako biologicky rozložitelné, většina z nich se rozkládá velmi pomalu a není vhodná pro domácí kompostování.

Choré rostliny a plevel se semeny jsou dalšími materiály, které byste do kompostu neměli přidávat. Tyto rostliny mohou přenést choroby nebo plevel na zahradu, když kompost použijete. Chemikáliemi ošetřené dřevo by mělo být rovněž vyloučeno, protože chemicky ošetřené dřevo může ovlivnit kvalitu kompostu a jeho bezpečné použití.

Nakonec je důležité zmínit zvířecí trus. I když trus býložravých zvířat, jako jsou králíci, může být kompostován, trus masožravých zvířat, jako jsou psi nebo kočky, je nevhodný kvůli riziku přenosu parazitů a chorob.

Jak správně kompostovat?

Kompostování není jen o tom, co do kompostu přidáte, ale také o tom, jak správně postupujete při jeho vytváření. Aby byl kompostovací proces úspěšný, je důležité dodržovat několik klíčových zásad. Prvním z nich je správný poměr dusíku a uhlíku. Ideální poměr zelených materiálů bohatých na dusík, jako je tráva a zelenina, k hnědým materiálům bohatým na uhlík, jako jsou suché listí a papír, je přibližně 2:1. Tento vyvážený poměr zajišťuje, že se kompost nebude ani příliš zahřívat, ani příliš ochlazovat.

Další důležitou zásadou je udržování správné vlhkosti. Kompost by měl být vlhký jako vyždímaná houba. Příliš suchý kompost zpomaluje proces rozkladu, zatímco příliš mokrý může začít hnít. Proto je důležité pravidelně kontrolovat vlhkost a podle potřeby ji upravovat.

Větrání je dalším klíčem k úspěchu. Kompostovací hromada potřebuje dostatek vzduchu, aby proces rozkladu probíhal správně. Pokud kompost neobracíte nebo neprovzdušňujete, může začít zapáchat. Pravidelné míchání navíc urychluje rozklad.

Poslední zásadou je správné umístění kompostu. Kompostovací hromadu nebo kompostér umístěte na místo s dostatkem stínu a ochranou před větrem. Přímé slunce může způsobit vysychání, zatímco příliš stinné místo může zpomalit rozklad.

Proč je důležité vědět, co do kompostu patří?

Možná se ptáte, proč je tak důležité pečlivě vybírat, co do kompostu přidáme? Správný výběr materiálů je klíčem k úspěšnému kompostování. Pokud do kompostu přidáme nevhodné materiály, můžeme si způsobit problémy, jako je zápach, přítomnost škůdců nebo dokonce znehodnocení celého kompostu. Kromě toho, kvalitní kompost zlepšuje strukturu a úrodnost půdy, zvyšuje schopnost půdy zadržovat vodu a podporuje zdravý růst rostlin. Pokud je kompost znečištěn nevhodnými materiály, může se stát, že místo toho, abychom půdě prospěli, ji naopak poškodíme.

Závěrem lze říci, že kompostování je nejen ekologický a ekonomický způsob, jak se zbavit organického odpadu, ale také účinný nástroj pro zlepšení kvality půdy na vaší zahradě. Při dodržování správných zásad a výběru vhodných materiálů můžete získat bohatý kompost, který podpoří zdravý růst rostlin a přispěje k udržitelnosti vašeho zahradního ekosystému. Kompostování není složité, vyžaduje však pozornost k detailům a trpělivost. Pokud se budete řídit doporučeními a vyhnete se běžným chybám, brzy se budete moci těšit z výsledků v podobě kvalitního, přírodního hnojiva, které přinese prospěch nejen vašim rostlinám, ale i životnímu prostředí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist