facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Objevte, co skutečně pomáhá na bolest zubu

Co způsobuje bolest zubu?

Bolest zubů je nepříjemný problém, který může ovlivnit jak vaši náladu, tak i každodenní život. Může mít mnoho příčin, které se liší od mírných problémů až po vážné zdravotní komplikace. Jednou z nejčastějších příčin bolesti zubů je zubní kaz. Tento problém vzniká, když bakterie v ústech vytvářejí kyseliny, které narušují zubní sklovinu. Když se sklovina oslabí, vzniká kaz, který postupně může dosáhnout do hlubších vrstev zubu, včetně zubní dřeně, kde jsou nervy, což vede k ostré a pulzující bolesti.

Další častou příčinou bolesti zubů je zánět dásní, což může být způsobeno hromaděním zubního plaku. Tento zánět může vést k bolesti a otokům v oblasti zubů a dásní. Pokud se zánět neléčí, může postupovat a způsobit vážnější problémy, jako je periodontitida, která může ohrozit stabilitu zubů v čelisti.

Citlivost zubů je dalším běžným problémem. Někteří lidé mají přirozeně citlivější zuby, ale tento problém se může zhoršit kvůli tenké nebo poškozené sklovině. Citlivost se často projevuje jako ostrá bolest při konzumaci horkých, studených nebo kyselých potravin a nápojů. Pokud trpíte citlivostí, je důležité se poradit s odborníkem a najít způsob, jak tuto bolest minimalizovat.

Léčba bolesti zubu

Pokud se ptáte, co nejrychleji funguje na bolest zubu, odpověď často závisí na příčině bolesti. Pro okamžitou úlevu od bolesti většina lidí sáhne po volně prodejných lécích proti bolesti. Ibuprofen je jedním z nejpopulárnějších léků na bolest zubů, protože kromě úlevy od bolesti i zmírňuje zánět. Pokud bolest pochází ze zánětu dásní nebo zubní dřeně, může tento lék pomoci nejen s bolestí, ale také s odstraněním zánětu.

Paracetamol je další běžně používaný lék na zmírnění bolesti zubů. Na rozdíl od ibuprofenu nemá protizánětlivé účinky, ale je účinný při zmírnění bolesti, zvláště pokud je třeba rychlé řešení. Obě možnosti jsou snadno dostupné a mohou poskytnout úlevu, než se dostanete k zubnímu lékaři.

Pokud nemáte okamžitě k dispozici léky, studený obklad aplikovaný na postiženou oblast může pomoci zmírnit bolest. Přiložení ledového obkladu na tvář, kde se nachází postižený zub, může snížit otoky a dočasně znecitlivět bolest. Toto řešení je obzvlášť účinné v případech, kdy je bolest doprovázena otokem dásní nebo čelisti.

Přírodní způsoby úlevy

Pokud preferujete přírodní metody a ptáte se, co na bolest zubu můžete použít z domácích prostředků, existuje několik osvědčených tipů, které mohou dočasně zmírnit bolest. Jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků je hřebíček, který je známý svými silnými antiseptickými a anestetickými vlastnostmi. Hřebíček obsahuje látku zvanou eugenol, která působí jako přirozené anestetikum a dokáže znecitlivět bolestivé místo. Můžete zkusit buď rozkousat celý hřebíček v blízkosti bolestivého zubu, nebo nanést hřebíčkový olej přímo na postiženou oblast.

Dalším jednoduchým a účinným prostředkem je kloktání slané vody. Sůl má přirozené antibakteriální vlastnosti, které pomáhají čistit ústní dutinu a zmírnit zánět. Smíchejte lžičku soli s teplou vodou a použijte tento roztok jako ústní vodu, aby se zmírnily bolesti způsobené zánětem nebo infekcí.

Některé bylinky, jako je například heřmánek, mohou mít zklidňující a protizánětlivé účinky. Heřmánkový čaj nejenže uklidňuje tělo, ale také může zklidnit podrážděné dásně a zuby. Oplachování úst heřmánkovým odvarem může být přirozeným způsobem, jak podpořit zdraví ústní dutiny a zmírnit bolest zubů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kdy navštívit zubního lékaře?

I když léky proti bolesti nebo domácí prostředky mohou poskytnout dočasnou úlevu, je důležité uvědomit si, že neřeší samotnou příčinu problému. Pokud se ptáte, co na bolest zubu, a bolest přetrvává déle než 1–2 dny, je nezbytné navštívit zubního lékaře. Mnoho lidí se snaží bolest zubu přehlížet a sázet na dočasné prostředky, ale dlouhodobé ignorování bolesti může vést k vážnějším problémům.

Bolest zubu, která je spojena s otokem, horečkou nebo bolestí při kousání, může naznačovat zánět zubní dřeně nebo dokonce infekci. Pokud se infekce neléčí, může se rozšířit do okolních tkání, což může vést k vážným komplikacím, jako je například absces. V takovém případě už domácí prostředky ani volně prodejné léky nepomohou, a návštěva lékaře se tak stává naprostou nutností.

Prevence bolesti zubů

Zatímco je důležité vědět, co na bolest zubu použít, prevence je klíčem k tomu, abyste se vyhnuli bolesti zubů. Pravidelná ústní hygiena je základem zdraví zubů a dásní. Čištění zubů dvakrát denně, používání zubní nitě a pravidelné kontroly u zubního lékaře mohou výrazně snížit riziko vzniku zubních problémů.

Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, zejména na vápník a vitamín D, je také důležitá pro udržení silných zubů a kostí. Omezení sladkých jídel a nápojů může zabránit vzniku zubního kazu, který je častou příčinou bolesti zubů.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist