facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Pomozte ježkům na zahradě s výběrem správné potravy

Čím krmit ježka na zahradě?

Zahrada, zvláště ta plná přírodních koutů, může být rájem pro mnoho zvířat. Mezi těmito obyvateli často narazíte na ježka – ikonického tvora se siluetou, která nás okamžitě napadne při slově „podzim". Ježci jsou neúnavnými pomocníky zahradníků, protože se živí mnoha druhy hmyzu, které by mohly poškodit vaše rostliny. Pokud máte ježka na zahradě, pravděpodobně přemýšlíte, čím ho krmit, aby se mu dobře dařilo a byl v bezpečí. Tento průvodce vám poskytne všechny potřebné informace.

Proč je důležité ježka správně krmit

Ježek je malý hrdina zahrady. Díky jeho chuti na škůdce, jako jsou slimáci, housenky a jiný hmyz, vám pomáhá udržet zahradu bez pesticidů. Ale přestože je ježek přirozeným predátorem mnoha škůdců, může mít někdy problém najít dostatek potravy, zvláště na zahradách, kde je méně přirozených úkrytů a zdrojů potravy. Tady přichází na řadu naše pomoc.

Důležité je uvědomit si, že pokud máte na zahradě ježka, je to projev dobrého zdraví ekosystému. Ježci se stahují tam, kde je dostatek úkrytů, jídla a bezpečí. A když už vám projeví takovou důvěru, že zůstane na vaší zahradě, je vhodné mu pomoci zejména v obdobích, kdy se obtížněji shání potrava – například na podzim, než se uloží k zimnímu spánku, nebo brzy na jaře, když se probouzí ze zimního odpočinku.

Co ježek přirozeně jí?

Přirozenou stravou ježka je především hmyz. Ježci se živí například brouky, červy, slimáky, hlemýždi, stonožkami, ale také housenkami a dalšími malými bezobratlými. Tato strava je pro ně bohatá na bílkoviny a tuky, což jsou živiny, které ježek potřebuje k udržení energie, zejména před náročným obdobím hibernace.

Když přemýšlíte, čím krmit ježka na zahradě, je vhodné napodobit jeho přirozenou stravu. Nabídnout mu můžete potraviny, které jsou blízké tomu, co by našel v přírodě. Dobrou volbou jsou například speciální směsi pro ježky, které lze koupit ve zverimexech. Obsahují přesně to, co ježek potřebuje, a jsou ideálně vyvážené.

Potraviny, které můžete ježkovi nabídnout

Pokud chcete ježka přikrmovat, měli byste mu poskytnout především potraviny bohaté na bílkoviny a tuky. Dobře vyvážená strava pro ježka na zahradě může zahrnovat:

  1. Kvalitní kočičí granule – Jedna z nejoblíbenějších možností mezi pečovateli o ježky. Kvalitní kočičí granule jsou bohaté na maso, což zajišťuje vysoký obsah bílkovin a tuků, které ježek potřebuje. Důležité je zvolit granule s vysokým podílem masa a co nejmenším množstvím obilovin, protože obiloviny nejsou pro ježka vhodné.

  2. Vařené kuřecí maso – Pokud nemáte po ruce granule, můžete nabídnout ježkovi vařené kuřecí nebo krůtí maso. Při přípravě masa dbejte na to, aby bylo dobře uvařené a nepoužívali jste žádné koření ani sůl. Sůl a koření mohou být pro ježka škodlivé.

  3. Vejce – Vařená vejce jsou dalším vhodným zdrojem bílkovin. Stačí je natvrdo uvařit, rozdělit na menší kousky a nabídnout ježkovi.

  4. Hmyz – Pokud máte možnost, můžete ježkovi nabídnout i živý nebo sušený hmyz, například moučné červy. Tato strava je velmi blízká tomu, co ježek přirozeně konzumuje.

  5. Ovoce v malém množství – Někteří ježci si mohou občas pochutnat na malých kouscích ovoce, například na jablkách nebo hruškách. Ovoce by ale nemělo být hlavní složkou jejich jídelníčku, protože ježci jsou především hmyzožravci a příliš cukru jim může škodit.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Potraviny, kterým se raději vyhnout

Není všechno jídlo vhodné pro ježky, ačkoliv by se mohlo zdát, že jsou nenároční. Některé potraviny jsou pro ně vyloženě škodlivé, a proto je důležité vědět, čím nekrmit ježka na zahradě.

  • Mléčné výrobky – Ačkoli si mnozí myslí, že mléko je pro ježky vhodné, pravdou je, že většina ježků má laktózovou intoleranci. Mléko a jiné mléčné výrobky mohou způsobit vážné zažívací potíže, což může vést i ke smrti ježka.

  • Syrové maso – Syrové maso by nikdy nemělo být součástí jídelníčku ježka. Nejen, že může obsahovat bakterie, které by ježka mohly ohrozit. Navíc může ježkům způsobit i vážné zdravotní problémy.

  • Pečivo – Chléb a jiné pečivo je často nabízeno ptákům a dalším zvířatům, ale pro ježky je to nevhodné. Obsahuje příliš mnoho sacharidů, které ježci těžko tráví a které jim neposkytují žádné potřebné živiny.

Jak vytvořit vhodné prostředí pro ježka

Kromě otázky, čím krmit ježka na zahradě, je důležité se také zamyslet nad tím, jak vytvořit pro ježka bezpečné a přirozené prostředí. Ježci preferují zahrady s hustou vegetací, kde se mohou schovat. Ideální je například ponechat na zahradě hromádku listí, větví nebo dřeva, kde si ježek může vybudovat své útočiště.

Dále můžete na zahradě vytvořit malý domeček pro ježky. Tyto domečky lze koupit v zahradních centrech nebo si je vyrobit sami. Poskytnou ježkům bezpečné místo pro denní odpočinek a ochranu před predátory.

Péče o ježky během zimy

Ježci jsou aktivní hlavně na podzim a na jaře, zatímco v zimě se ukládají k hibernaci. Před zimním spánkem je důležité, aby si ježek vytvořil dostatečné tukové zásoby. Pokud se rozhodnete přikrmovat ježka na podzim, pomůžete mu získat potřebnou energii na přečkání zimy. Strava by měla být bohatá na tuky a bílkoviny.

Pokud se ježek objeví na vaší zahradě i v zimě, kdy by měl spát, je to často známka toho, že není dostatečně vyživený nebo má problém najít úkryt. V takovém případě je vhodné ho přikrmit a zkontrolovat, zda má vhodné útočiště.

Zajistit, že ježek má na vaší zahradě dostatek potravy a bezpečný úkryt, je nejenom skvělý způsob, jak mu pomoci, ale také jak podpořit zdravý ekosystém. Když víte, čím krmit ježka na zahradě a jak mu vytvořit vhodné prostředí, získáte nejen nočního návštěvníka, ale i pomocníka, který vám oplatí péči svou prací při lovu škůdců. Stačí mu jen trochu pozornosti a lásky k přírodě.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist