facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak na bolest zubu při poklepu a skusu

Bolest zubu na poklep a zkus: Co to znamená a jaké jsou možné příčiny?

Bolest zubu na poklep a při zkusu je častým příznakem, který může signalizovat různé zdravotní problémy v dutině ústní. Tento druh bolesti často bývá velmi nepříjemný a může narušit každodenní život. Když při poklepu na zub nebo při skousnutí cítíte bolest, je to obvykle známka toho, že s tímto zubem není něco v pořádku. Tento článek se zaměřuje na nejčastější příčiny těchto potíží, jejich projevy a možnosti léčby.

Co způsobuje bolest zubu na poklep?

Bolest zubu na poklep může být způsobena různými faktory, které vyžadují pozornost zubního lékaře. Jednou z hlavních příčin je zánět zubní dřeně, odborně nazývaný pulpitis. Tento zánět je obvykle důsledkem neléčeného zubního kazu, který proniká až k nervům uvnitř zubu. Zánět může být akutní nebo chronický, a v obou případech může vyvolávat bolest nejen při poklepu, ale také spontánně, bez zjevného podnětu. Při akutním zánětu může být bolest velmi ostrá a pulzující, zatímco chronický zánět může způsobovat trvalé nepohodlí a citlivost zubu.

Pulpitis je stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou péči. Pokud není včas diagnostikována a léčena, může se zánět rozšířit na okolní tkáně a způsobit absces, což je vážná infekce, která může ohrozit i celkové zdraví pacienta.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zánět okolních tkání a jeho vliv na bolest zubu

Další častou příčinou bolesti zubu na poklep a zkus je zánět okolních tkání, který vzniká v důsledku chronického zánětu zubního kořene nebo periodontitidy. Tento stav se může projevit nejen bolestí při poklepu, ale také otokem dásně, citlivostí zubu na dotyk a pocitem tlaku v oblasti čelisti. Zánět okolních tkání často vzniká jako důsledek neléčeného kazu nebo neúplně ošetřeného kořenového kanálku.

Periodontitida, pokud není včas léčena, může vést k vážnějším problémům, jako je ztráta zubu nebo poškození čelistní kosti. Proto je důležité, aby pacient při prvních příznacích bolesti co nejdříve vyhledal odbornou pomoc.

Trhliny v zubu a jejich příznaky

Někdy se může bolest zubu na poklep objevit i v důsledku trhliny v zubu, která nemusí být viditelná pouhým okem. Tyto mikroskopické praskliny se mohou vyvinout z různých příčin, jako jsou úrazy, náhlé změny teploty (například při konzumaci horkých a studených nápojů) nebo skřípání zubů (bruxismus). Trhliny v zubu způsobují citlivost na tlak, teplotní změny a někdy i na sladké nebo kyselé potraviny.

Tento typ bolesti může být velmi obtížně diagnostikovatelný, protože trhliny nejsou vždy viditelné na běžných rentgenových snímcích. Pokud je podezření na trhlinu v zubu, může zubní lékař doporučit speciální testy nebo 3D zobrazování, aby problém přesně identifikoval.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bolest zubu na zkus: Okluze jako možná příčina

Nesprávné postavení zubů, známé také jako malokluze, může být dalším důvodem bolesti zubu na zkus. Při skusu by měly zuby přirozeně zapadat do sebe. Pokud je však zubní okluze narušena, například kvůli špatně nasazené výplni, korunce nebo při ortodontických problémech, může vést k nepřirozenému tlaku na některé zuby. Tento tlak může způsobovat bolest při skusu nebo poklepu a může postupně vést k dalším komplikacím, jako je opotřebení zubní skloviny nebo problémy s čelistními klouby.

Okluzní problémy mohou být řešeny pomocí různých léčebných postupů, včetně úprav stávajících výplní, použití okluzních dlah nebo ortodontické léčby. Je důležité, aby byla okluze co nejdříve korigována, aby se předešlo dalším komplikacím.

Nepodceňujte bolest zubu na poklep a zkus

Ať už je příčina bolesti zubu na poklep a zkus jakákoliv, je důležité si uvědomit, že tyto symptomy by neměly být ignorovány. Bolest, která se objevuje při poklepu na zub nebo při skusu, je varovným signálem, že v ústech probíhá problém, který vyžaduje lékařskou pozornost. I když bolest může na chvíli ustoupit, to neznamená, že problém zmizel. Naopak, neléčené problémy se mohou časem zhoršovat a vést k závažnějším komplikacím.

Zubní lékař může na základě klinického vyšetření, rentgenových snímků a dalších diagnostických metod určit přesnou příčinu bolesti a navrhnout vhodnou léčbu. Tento postup může zahrnovat jednoduché zákroky, jako je oprava výplně, nebo složitější zákroky, jako je ošetření kořenových kanálků nebo dokonce, v závažných případech, i extrakce zubu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Včasná diagnóza je klíčem k úspěchu

Čím dříve se pacient obrátí na odborníka, tím větší šance je na úspěšné vyřešení problému bez komplikací. Bolest zubu na poklep a zkus není stav, který by měl být přehlížen. Včasná diagnóza a správná léčba jsou klíčem k tomu, aby vaše zuby zůstaly zdravé a bez bolesti.

Co dělat, když máte bolest zubu na poklep nebo zkus?

Pokud vás trápí bolest zubu na poklep nebo zkus, první krok by měl vždy být návštěva zubního lékaře. Mnoho lidí se bolest snaží tlumit léky proti bolesti, ale ty pouze zakrývají symptomy, aniž by řešily příčinu. Odborné vyšetření je nezbytné k tomu, aby bylo možné zjistit skutečnou příčinu bolesti a zahájit vhodnou léčbu.

Nezapomeňte, že prevence je vždy lepší než léčba. Pravidelné návštěvy zubního lékaře, správná ústní hygiena a rychlá reakce na jakékoliv změny ve stavu vašich zubů jsou nejlepší způsoby, jak udržet vaše zuby zdravé a funkční.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist