facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Měli bychom se obávat používání zubního amalgamu?

Amalgam - trvanlivý výplňový materiál nebo hrozba pro zdraví a životní prostředí?

Amalgam je zubní výplňový materiál, který má za sebou dlouhou a pestrou historii. Od svého zavedení v 19. století se stal oblíbenou volbou zubařů po celém světě díky své trvanlivosti, odolnosti a relativně nízké ceně. Přestože je amalgam stále běžně používán, jeho bezpečnost, jak pro lidské zdraví, tak pro životní prostředí, je dnes předmětem vášnivých debat. Jaký je skutečný obraz amalgamu a jaké alternativy máme k dispozici?

Historie a složení amalgamu

Amalgam, jak ho známe dnes, vznikl v první polovině 19. století a rychle se stal hlavním materiálem pro zubní výplně. Jeho složení se od té doby příliš nezměnilo – jedná se o slitinu rtuti (přibližně 50 %), stříbra, cínu a mědi. Tato kombinace zajišťuje, že materiál je dostatečně pevný, aby odolal vysokým tlakům, které působí na zadní zuby při žvýkání.

Rtuť v amalgamu slouží jako pojivo, které umožňuje spojení jednotlivých kovů dohromady. Tím vzniká materiál, který je snadno tvarovatelný během aplikace, ale po vytvrzení se stává extrémně pevný a trvanlivý. Právě tato kombinace vlastností činí z amalgamu atraktivní volbu, zejména pro velké a zatížené zubní výplně.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výhody amalgamu

Amalgam si získal oblibu především díky své trvanlivosti a schopnosti odolat intenzivnímu zatížení. Ve srovnání s moderními alternativami, jako jsou kompozitní výplně, má amalgam delší životnost, často přesahující 10 až 15 let. Tato trvanlivost je jedním z hlavních důvodů, proč je amalgam stále preferován v mnoha zemích a zejména v případech, kdy je důležitá pevnost a odolnost výplně.

Další výhodou je cena. Amalgam je výrazně levnější než mnoho moderních výplňových materiálů, což ho činí dostupnou volbou pro široké spektrum pacientů. To je zvláště významné v oblastech s omezeným přístupem k dražším alternativám nebo v zemích, kde zdravotní pojištění pokrývá pouze základní péči.

Kontroverze kolem bezpečnosti amalgamu

Navzdory jeho výhodám je amalgam často kritizován kvůli obsahu rtuti, což je toxická látka, známá svými škodlivými účinky na zdraví při nadměrné expozici. Kritici amalgamu tvrdí, že i malé množství rtuti, které se uvolňuje z amalgamových výplní během jejich životnosti, může způsobit různé zdravotní problémy.

Mezi nejčastěji zmiňované problémy patří neurologické poruchy, jako jsou problémy s pamětí a soustředěním, nebo autoimunitní onemocnění. Některé studie rovněž naznačují možné spojení mezi expozicí rtuti a zvýšeným rizikem vzniku ledvinových problémů. Obzvláště znepokojující je možný vliv rtuti na plod během těhotenství, což vedlo k tomu, že některé země začaly omezovat používání amalgamu u těhotných žen a dětí.

Na druhé straně mnoho odborníků, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), tvrdí, že množství rtuti uvolňované z amalgamových výplní je příliš malé na to, aby způsobilo zdravotní problémy u většiny lidí. Přesto však zůstává otázka bezpečnosti amalgamu otevřená a předmětem dalšího výzkumu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Ekologické dopady a environmentální odpovědnost

Kromě zdravotních otázek je amalgam také předmětem diskuse kvůli jeho dopadu na životní prostředí. Rtuť, která je klíčovou složkou amalgamu, je silně toxická pro ekosystémy. Pokud se rtuť dostane do životního prostředí, například při likvidaci zdravotnického odpadu nebo při odstraňování starých amalgamových výplní, může kontaminovat vodní zdroje a půdu.

Tato kontaminace může mít dalekosáhlé dopady na volně žijící živočichy i na lidské populace, které jsou závislé na těchto zdrojích. Některé země proto přijaly přísnější opatření pro zacházení s amalgamem a hledají způsoby, jak snížit jeho používání a nahradit ho ekologicky šetrnějšími alternativami.

Moderní alternativy

V reakci na zdravotní a ekologické obavy se stomatologie vyvíjí směrem k používání modernějších materiálů, které jsou jak bezpečnější, tak esteticky přijatelnější. Kompozitní výplně, které jsou vyrobeny z pryskyřic, jsou jednou z nejčastějších alternativ k amalgamu. Tyto výplně mohou být zabarveny tak, aby odpovídaly přirozené barvě zubů, což je činí atraktivními pro pacienty, kteří dbají na vzhled svého chrupu.

Další oblíbenou alternativou jsou keramické výplně. Ty nabízejí vysokou odolnost a estetiku, avšak jsou výrazně dražší než amalgam a často vyžadují více návštěv u zubaře kvůli jejich výrobě a instalaci. Zlato, které bylo historicky používáno pro zubní výplně, zůstává volbou pro ty, kdo hledají výjimečnou trvanlivost a jsou ochotni zaplatit vyšší cenu.

Prevence: Klíč k dlouhověkosti zubů

Ať už se rozhodnete pro amalgam nebo některou z moderních alternativ, základním kamenem zubního zdraví je prevence. Správná ústní hygiena je nejúčinnějším způsobem, jak předcházet zubním kazům a tím i nutnosti zubních výplní. Pravidelné čištění zubů kvalitním zubním kartáčkem, používání zubní pasty s obsahem fluoridu a doplňkových pomůcek, jako jsou mezizubní kartáčky a ústní vody, mohou významně přispět k udržení zdravého chrupu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zubní kartáčky hrají klíčovou roli v denní péči o zuby. Moderní zubní kartáčky jsou navrženy tak, aby efektivně odstraňovaly zubní plak, aniž by dráždily dásně. Výběr správné zubní pasty je neméně důležitý; pasty s fluoridem pomáhají posilovat zubní sklovinu a chrání zuby před vznikem kazů. Ústní vody zase mohou pomoci v boji proti bakteriím a zánětům dásní.

Amalgam, ačkoliv je historicky osvědčený materiál, představuje určité zdravotní a ekologické výzvy, které nelze přehlížet. Moderní stomatologie nabízí širokou škálu alternativ, které umožňují pacientům volit materiál výplně podle jejich potřeb a priorit. Důležité je udělat informované rozhodnutí, které zohlední jak zdravotní aspekty, tak osobní preference a finanční možnosti.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist