facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak zásadité potraviny pomáhají udržet optimální pH těla

Zásadité potraviny jsou klíčem k rovnováze těla a zdraví

V dnešní uspěchané době, kdy je naše strava často založena na zpracovaných potravinách a rychlém občerstvení, se mnoho z nás potýká s různými zdravotními problémy. Ty mohou sahat od únavy a špatného trávení až po vážnější onemocnění. Přitom si neuvědomujeme, že jedním z klíčových faktorů pro udržení zdraví je rovnováha mezi kyselými a zásaditými potravinami v naší stravě. Tento článek se zaměří na důležitost zásaditých potravin a jejich přínos pro naše zdraví.

Význam rovnováhy pH v těle

Naše tělo je úžasný systém, který neustále pracuje na udržení rovnováhy. Jedním z důležitých aspektů této rovnováhy je pH – tedy hladina kyselosti či zásaditosti v našem organismu. Hodnota pH se měří na škále od 0 do 14, přičemž hodnota 7 je neutrální. Hodnoty pod 7 znamenají kyselé prostředí, zatímco hodnoty nad 7 označují prostředí zásadité. Lidské tělo přirozeně funguje nejlépe při mírně zásaditém pH, ideálně mezi 7,35 a 7,45.

Tato rovnováha je klíčová pro správné fungování našich buněk, které potřebují optimální prostředí, aby mohly plnit své funkce. Kyselé prostředí může buňky poškozovat a narušovat jejich schopnost regenerace, což vede k různým zdravotním problémům. Naopak, když je tělo v zásaditém stavu, buňky mají ideální podmínky pro svůj růst, regeneraci a celkové fungování.

Důsledky nadměrné konzumace kyselých potravin

V moderní stravě bohužel převládají kyselé potraviny, jako jsou zpracované potraviny, rafinované cukry, maso, mléčné výrobky a alkohol. Tyto potraviny přispívají ke kyselému prostředí v těle, což může vést k různým zdravotním problémům. Mezi nejčastější patří únava, špatné trávení, bolesti hlavy, záněty a oslabení imunitního systému.

Když tělo přijímá příliš mnoho kyselých potravin, musí najít způsob, jak tuto kyselost neutralizovat. Za tímto účelem využívá zásoby minerálů, jako je vápník, hořčík a draslík. Tyto minerály se nacházejí v kostech, zubech a dalších tkáních, a když jsou využívány k neutralizaci kyselin, dochází k jejich úbytku. To může vést k oslabení kostí, zvýšenému riziku osteoporózy a dalším zdravotním problémům.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Navíc kyselé prostředí v těle vytváří ideální podmínky pro růst škodlivých bakterií a zánětů, které mohou vést k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby, diabetes a rakovina. Proto je důležité se zaměřit na vyváženou stravu, která obsahuje dostatek zásaditých potravin.

Přínosy zásaditých potravin pro naše zdraví

Zásadité potraviny jsou přírodním způsobem, jak udržet tělo v optimálním pH stavu. Tyto potraviny jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují správnou funkci těla na mnoha úrovních. Jedním z hlavních přínosů zásaditých potravin je jejich schopnost podporovat detoxikaci organismu.

Detoxikace je proces, při kterém tělo odstraňuje škodlivé látky a toxiny, které se hromadí v důsledku konzumace nezdravých potravin, stresu a znečištěného životního prostředí. Zásadité potraviny, jako je například zelená listová zelenina, avokádo nebo mandle, pomáhají tělu účinněji eliminovat tyto toxiny, což vede k lepšímu trávení, zlepšení funkce jater a ledvin a celkovému zvýšení energie.

Dalším významným přínosem zásaditých potravin je jejich schopnost snižovat záněty v těle. Záněty jsou přirozenou reakcí těla na infekce a poranění, ale když jsou chronické, mohou vést k vážným zdravotním problémům. Zásadité potraviny pomáhají snižovat hladinu zánětlivých markerů v těle, což může být klíčové pro prevenci onemocnění, jako jsou artritida, srdeční choroby a rakovina.

Vliv zásaditých potravin na buněčné zdraví

Zdraví našich buněk je základem pro celkové zdraví našeho těla. Každá buňka v našem těle potřebuje správné prostředí, aby mohla plnit své funkce – přijímat živiny, produkovat energii a odstraňovat odpadní látky. Kyselé prostředí může tento proces narušit, což může vést k poškození buněk a zhoršení jejich schopnosti regenerace.

Zásadité potraviny poskytují buňkám ideální prostředí, ve kterém mohou optimálně fungovat. Například potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány a avokádo, pomáhají regulovat pH uvnitř buněk, což podporuje jejich zdraví a dlouhověkost. Tento proces má také pozitivní vliv na náš imunitní systém, který je zodpovědný za obranu těla proti infekcím a nemocem.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zásadité potraviny jako pomocník v boji proti stresu

Stres je jedním z největších nepřátel zdraví v moderní době. Když jsme ve stresu, naše tělo produkuje hormony, jako je kortizol, které mohou zvyšovat kyselost v těle. Tento proces může vést k dalšímu zhoršení pH rovnováhy a vytvořit začarovaný kruh, kde stres způsobuje kyselost a kyselost zvyšuje stres.

Zařazení zásaditých potravin do stravy může pomoci tento začarovaný kruh přerušit. Například zelený čaj, bohatý na antioxidanty, může pomoci snížit hladinu kortizolu v těle a podpořit uvolnění. Zelená listová zelenina, která je bohatá na hořčík, může také pomoci uvolnit svaly a nervy, což přispívá k lepšímu zvládání stresu

Rovnováha pH v těle je základem pro dlouhodobé zdraví a pohodu. Zásadité potraviny nám poskytují přirozený a účinný způsob, jak tuto rovnováhu udržet. Jejich pravidelné zařazení do stravy může nejen podpořit detoxikaci těla, ale také snížit záněty, zlepšit buněčné zdraví a pomoci nám lépe zvládat stres.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist