facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč je tamari lepší než běžná sójová omáčka

Poutavý svět tamari omáčky

Tamari je tradiční japonská fermentovaná sójová omáčka, která si získává stále větší oblibu po celém světě, a to zejména díky své jedinečné chuti a zdravotním benefitům. V tomto článku se podíváme na to, co to tamari vlastně je, jaké má složení, jaká je jeho historie, výhody a možná rizika spojená s jeho konzumací, a k čemu může sloužit jako alternativa.

Co je to tamari?

Tamari je druh sójové omáčky, který pochází z Japonska. Na rozdíl od klasické sójové omáčky, která se vyrábí fermentací sójových bobů a pšenice, se tamari tradičně vyrábí pouze z fermentovaných sójových bobů, což z něj činí ideální volbu pro osoby s intolerancí na lepek. Uplatnění také najdou ti, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Tamari má bohatou, hlubokou chuť a je méně slaná než běžná sójová omáčka, což ji činí oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních.

Historie tamari

Historie tamari sahá tisíce let zpět do starověkého Japonska. První zmínky o fermentovaných sójových omáčkách pocházejí již z období Nara (710-794 n. l.), kdy se fermentované potraviny staly běžnou součástí japonské stravy. Tamari jako specifický druh sójové omáčky se však objevil až v období Edo (1603-1868 n. l.). V té době bylo tamari považováno za vedlejší produkt při výrobě miso pasty, další oblíbené fermentované potraviny. Postupem času se však tamari stalo oblíbeným pro svou výraznou chuť a začalo se vyrábět samostatně.

Složení tamari

Hlavní složkou tamari jsou sójové boby, které procházejí procesem fermentace za použití soli, vody a někdy i specifických druhů plísní či bakterií. Výsledná omáčka je tmavá, hustá a má bohatou, umami chuť. Protože omáčka neobsahuje pšenici, je přirozeně bezlepkové, což je jedna z jeho hlavních výhod oproti běžné sójové omáčce.

Výhody tamari

Tamari je nejen chutné, ale také zdravé. Obsahuje aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny bílkovin a jsou důležité pro různé tělesné funkce. Fermentace, kterou tamari prochází, také přispívá k četným zdravotním přínosům, protože fermentované potraviny jsou známé svými probiotickými vlastnostmi. Tato probiotika mohou přispět k lepšímu trávení a celkovému zdraví střev.

Další výhodou tamari je jeho nízký obsah soli ve srovnání s běžnou sójovou omáčkou. To je důležité pro osoby, které sledují svůj příjem sodíku, a pro ty, kteří hledají zdravější alternativy k tradičním omáčkám. Navíc obsahuje množství antioxidantů, které pomáhají tělo chránit před škodlivými volnými radikály. Antioxidanty jsou klíčové pro prevenci mnoha chronických onemocnění a podporu celkového zdraví.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Možná rizika konzumace tamari

I když je tamari obecně považováno za zdravou a bezpečnou přísadu, existují určitá rizika, která jsou spojená s jeho konzumací. Jedním z hlavních rizik je vysoký obsah soli, který může být problémem pro osoby s vysokým krevním tlakem nebo pro ty, kteří musí omezit příjem sodíku. Přestože je obsah soli v tamari nižší než v běžné sójové omáčce, je stále důležité ho konzumovat s mírou.

Dalším potenciálním rizikem je alergie na sóju. Osoby, které mají alergii na sóju, by se měly tamari vyhýbat, protože by mohlo vyvolat alergickou reakci. Kromě toho je třeba dávat pozor na kvalitu a původ tamari, jelikož některé levnější varianty mohou obsahovat přidané konzervanty a další chemikálie, které mohou mít negativní vliv na zdraví.

Tamari jako alternativa

Tamari je skvělou alternativou k běžné sójové omáčce, zejména pro osoby s celiakií nebo pro ty, kteří se snaží vyhnout lepku. Kromě toho, že je tamari bezlepkové, má také bohatší a plnější chuť, což ho činí vhodným doplňkem pro různé kulinářské použití. Může být použito jako marináda, dresink, nebo dokonce jako přísada do polévek a dušených pokrmů.

Pro vegetariány a vegany je tamari ideální volbou, protože dodává pokrmům umami chuť, která může nahradit maso nebo ryby. Tato chuťová hloubka činí tamari oblíbeným mezi šéfkuchaři a domácími kuchaři po celém světě. Použití tamari ve vegetariánské a veganské kuchyni je obzvláště cenné, protože dodává pokrmům komplexnost a intenzitu, kterou je jinak obtížné dosáhnout.

Tamari v kuchyni

Kromě tradičního použití v japonské kuchyni se tamari stává stále populárnější i v západní kuchyni. Můžete jej použít jako přísadu do marinád na maso, ryby nebo tofu, kde jeho bohatá chuť dodá pokrmům jedinečný šmrnc. Tamari také skvěle funguje jako základ pro dresinky na saláty, přičemž jeho umami chuť může výrazně obohatit zeleninové směsi.

Pokud jste fanoušky asijské kuchyně, tamari může být použito jako základ pro různé omáčky a dipy, které doplní například sushi, sashimi nebo knedlíčky. Jeho bohatá chuť se skvěle hodí i do polévek, kde může nahradit běžnou sójovou omáčku a dodat polévce hloubku a komplexnost.

Výroba domácího tamari

Pokud máte zájem o autentický kulinářský zážitek, můžete se pokusit vyrobit si vlastní tamari doma. Proces je sice časově náročný, ale výsledná omáčka stojí za to. Budete potřebovat kvalitní sójové boby, sůl, vodu a kulturu plísní nebo bakterií pro fermentaci. Sójové boby se namáčejí, vaří a poté fermentují po dobu několika měsíců, než se získá hotová omáčka.

Domácí tamari má nejen výjimečnou chuť, ale umožňuje vám také kontrolovat složení a kvalitu použitých surovin. Můžete si tak být jisti, že vaše omáčka neobsahuje žádné nežádoucí přísady nebo konzervanty.

Tamari a udržitelnost

S rostoucím zájmem o udržitelnost a ekologicky šetrné potraviny se tamari stává oblíbenou volbou i z hlediska udržitelnosti. Výroba tamari vyžaduje méně vody a energie než produkce mnoha jiných sójových omáček, což přispívá k nižší ekologické stopě. Navíc je fermentace přirozený proces, který nevyžaduje chemické látky nebo umělé přísady.

Kromě toho je tamari často baleno v recyklovatelných obalech, což je další krok směrem k udržitelnosti. Pokud tedy hledáte nejen chutnou, ale i ekologicky šetrnou alternativu k běžné sójové omáčce, tamari je vynikající volbou.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist