facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak tahini vylepší vaše pokrmy a zdravý životní styl

Zdravá pochoutka plná živin a chutí zvaná tahini

Tahini, známá také jako tahini pasta, je jednou z nejstarších a nejuniverzálnějších potravin, kterou lidstvo zná. Tento krémový produkt se vyrábí z jemně mletých sezamových semínek a je základem mnoha tradičních pokrmů po celém světě. I když může na první pohled působit nenápadně, tahini je bohaté na živiny, které mají pozitivní dopad na zdraví. V tomto článku se podíváme na to, co je tahini, jak se vyrábí, jaké má zdravotní benefity a jak ji můžete využít ve své kuchyni.

Co je tahini a jak se vyrábí?

Tahini je pasta, která se vyrábí z opražených nebo neupražených sezamových semínek. Proces výroby je jednoduchý, ale vyžaduje pečlivost. Semínka se nejprve opraží (v případě, že se používají pražená semínka), poté se jemně melou až do hladké konzistence. Výsledkem je hustá a krémová pasta, která má jemně oříškovou chuť.

Sezamová semínka, z nichž tahini vzniká, jsou považována za jednu z nejstarších plodin pěstovaných člověkem. Historie sezamových semínek sahá až do starověkého Babylonu a Egypta, kde byla tato semínka nejen konzumována, ale také používaná k výrobě oleje. V současnosti je tahini neodmyslitelnou součástí kuchyní Blízkého východu, Středomoří a severní Afriky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravotní benefity tahini

Tahini je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahuje vysoké množství zdravých tuků, které podporují kardiovaskulární zdraví a udržují správnou hladinu cholesterolu. Tahini pasta je také skvělým zdrojem bílkovin, což je zvláště důležité pro vegetariány a vegany, kteří hledají alternativní zdroje bílkovin.

Jednou z významných živin, které tahini obsahuje, je vápník. Tento minerál je klíčový pro zdraví kostí a zubů. Ve skutečnosti, tahini obsahuje více vápníku než mnoho mléčných výrobků, což z něj činí ideální volbu pro ty, kteří se snaží omezit nebo eliminovat mléčné produkty ze své stravy.

Kromě vápníku je tahini bohaté na hořčík, železo a zinek. Hořčík je důležitý pro správnou funkci svalů a nervového systému, zatímco železo je klíčové pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku po těle. Zinek hraje důležitou roli v imunitním systému a pomáhá tělu bojovat proti infekcím.

Další významnou složkou tahini jsou antioxidanty. Tyto látky pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály, které mohou způsobit poškození buněk a vést k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby nebo rakovina. Pravidelná konzumace tahini tak může přispět k ochraně vašeho zdraví a podpořit dlouhověkost.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak používat tahini v kuchyni?

Tahini pasta je v kuchyni neuvěřitelně univerzální. Může být použita jako základní surovina pro různé omáčky, dresinky, marinády nebo dokonce dezerty. Její jemně oříšková chuť se skvěle hodí k sladkým i slaným pokrmům. Například, když se smíchá s citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem, vznikne jednoduchá, ale chutná zálivka na saláty. Tato zálivka může být použita nejen na saláty, ale také jako dip k zeleninovým tyčinkám nebo jako omáčka k falafelu.

Pokud hledáte rychlou a zdravou snídani, zkuste namazat tahini na toast a polít ho medem nebo posypat plátky banánu. Tento jednoduchý recept vám dodá energii na celý den a zároveň vám poskytne dávku zdravých tuků a bílkovin. Tahini můžete také přidat do smoothies pro krémovou konzistenci a zvýšení nutriční hodnoty.

Dalším skvělým způsobem, jak využít tahini, je při pečení. Tahini pasta může nahradit část másla nebo oleje v receptech na pečivo, čímž nejenže snížíte obsah nasycených tuků, ale také přidáte jemnou oříškovou chuť, která se skvěle hodí například k čokoládovým sušenkám nebo banánovému chlebu.

Tahini v tradičních pokrmech

Tahini je nedílnou součástí mnoha tradičních pokrmů. Snad nejznámější z nich je hummus, který je vyrobený z cizrny, tahini, citronové šťávy, česneku a olivového oleje. Tento pokrm je oblíbený po celém světě nejen pro svou chuť, ale také pro své nutriční hodnoty. Hummus je bohatý na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, což z něj činí ideální svačinu nebo lehký oběd.

Dalším oblíbeným pokrmem, který využívá tahini, je baba ghanoush, tradiční libanonský dip z pečeného lilku. Tento krémový pokrm je často podáván s pita chlebem a je oblíbený pro svou kouřovou chuť a krémovou texturu.

Tahini je více než jen ingredience – je to potravina, která kombinuje chuť s výživou. Tato lahodná pasta je bohatá na zdraví prospěšné látky, snadno se používá a její variabilita v kuchyni je skutečně neocenitelná. Pokud hledáte nový způsob, jak obohatit svůj jídelníček, tahini a pasta z ní jsou skvělou volbou. Bez ohledu na to, zda ji použijete v tradičních receptech nebo experimentujete s novými pokrmy, tahini přinese do vaší kuchyně nejen lahodnou chuť, ale také výživové benefity, které podpoří vaše zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist