facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Škrabka na jazyk, aneb klíč ke svěžímu dechu

Když přijde na ústní hygienu, většina z nás se zaměřuje především na zuby. Používáme zubní kartáček, dentální nit, ústní vodu a někteří z nás navštěvují dentální hygienisty pravidelně. Ale kolik z nás se opravdu zamyslelo nad tím, jak důležitou roli hraje jazyk v naší celkové ústní hygieně? A jak často si čistíte jazyk? Možná si teď říkáte, proč by měl být jazyk součástí vaší každodenní rutiny péče o ústní dutinu. Odpověď je jednoduchá: škrabka na jazyk by mohla být tím chybějícím článkem, který vás přiblíží k dokonalé ústní hygieně.

Proč je čištění jazyka důležité?

Náš jazyk je něco jako houba, která absorbuje různé látky, včetně bakterií a zbytků jídla. Když se tyto zbytky neodstraní, mohou se hromadit a způsobit nepříjemný zápach z úst, odborně známý jako halitóza. Navíc bakterie, které se hromadí na povrchu jazyka, mohou přispět k problémům se zuby a dásněmi, jako jsou zubní kaz nebo záněty dásní. Čištění jazyka tedy není jen o svěžím dechu, ale i o zdraví ústní dutiny jako celku.

Škrabka na jazyk versus kartáček na jazyk: Jaký je rozdíl?

Možná už máte ve své koupelně zubní kartáček, který občas používáte k čištění jazyka. Kartáček na jazyk je obvykle měkký, má malé štětinky a je speciálně navržený pro odstranění nečistot z povrchu jazyka. Na druhé straně máme škrabku na jazyk – nástroj, který se používá k jemnému seškrábání nečistot z povrchu jazyka.

Ale který z těchto nástrojů je účinnější? Škrabka na jazyk je podle mnoha odborníků efektivnější, protože umožňuje lepší odstranění povlaku z jazyka jedním tahem. Kartáček na jazyk sice také funguje, ale často nedosáhne stejných výsledků, protože je navržen spíše pro zuby než pro jazyk. Navíc štětinky kartáčku mohou být méně účinné při odstraňování hustší vrstvy povlaku, kterou si jazyk může vytvořit.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak správně používat škrabku na jazyk?

Použití škrabky na jazyk je jednoduché, ale vyžaduje určitou techniku. Prvním krokem je vypláchnutí úst vodou. Poté, co jste ústa vypláchli, uchopte škrabku na jazyk a umístěte ji na zadní část jazyka. Jemně, ale pevně přetáhněte škrabku směrem k přední části jazyka. Opakujte tento pohyb několikrát, dokud nebudete spokojeni s čistotou jazyka. Nezapomeňte škrabku po každém tahu opláchnout pod tekoucí vodou, aby se odstranily nečistoty.

Čištění jazyka by se mělo stát součástí vaší každodenní rutiny, nejlépe ráno po probuzení a večer před spaním. Někteří lidé si oblíbili škrabání jazyka i po jídle, zejména po konzumaci potravin, které zanechávají silný zápach, jako je česnek nebo cibule.

Jaké jsou výhody pravidelného čištění jazyka?

Pravidelné čištění jazyka přináší mnoho výhod. Začněme tím nejzřejmějším – svěžím dechem. Kdo by nechtěl mít po celý den svěží dech? Kromě toho čištění jazyka pomáhá odstranit bakterie, které mohou způsobit zubní kazy a záněty dásní. Méně známou výhodou je, že čistý jazyk vám může pomoci lépe vnímat chutě jídla, což může zvýšit váš gastronomický zážitek.

Navíc existují studie, které naznačují, že čištění jazyka může mít pozitivní vliv na celkové zdraví těla. Bakterie, které se hromadí na jazyku, mohou vstupovat do krevního oběhu a ovlivňovat jiné části těla, což může vést k různým zdravotním problémům. I když je potřeba dalšího výzkumu, aby se tato teorie plně potvrdila, není na škodu začít věnovat větší pozornost ústní hygieně.

Škrabka na jazyk jako nástroj tradiční medicíny

Čištění jazyka není žádná novinka. Tento zvyk má kořeny v tradiční medicíně, konkrétně v ájurvédě, která je jednou z nejstarších léčebných metod na světě. V ájurvédě je čištění jazyka každodenním rituálem, který je považován za klíčový pro udržení rovnováhy v těle. Ájurvéda věří, že odstranění toxických látek z jazyka může pomoci předcházet nemocem a podporovat celkovou pohodu.

Na trhu je k dispozici celá řada škrabek na jazyk, vyrobených z různých materiálů, jako je plast, nerezová ocel nebo měď. Jak si ale vybrat tu pravou? Plastové škrabky jsou často levnější a lehké, ale nemusejí být tak odolné jako ty kovové. Nerezová ocel a měď jsou populární volby, protože jsou trvanlivé, snadno se čistí a podle některých zdrojů mají i antibakteriální vlastnosti.

Výběr škrabky na jazyk závisí na vašich osobních preferencích. Důležité je, aby byla snadno použitelná a dostatečně efektivní při odstraňování povlaku z jazyka. Pokud s čištěním jazyka teprve začínáte, možná si budete muset vyzkoušet několik různých druhů, abyste našli tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaké jsou alternativy k škrabce na jazyk?

Pokud nemáte po ruce škrabku na jazyk, může posloužit i kartáček na jazyk, který je navržený speciálně pro tento účel. Jak již bylo zmíněno, kartáček na jazyk nemusí být tak účinný jako škrabka, ale stále je lepší než nečistit jazyk vůbec. Někteří lidé také používají zadní část svého běžného zubního kartáčku, pokud má speciální drsnější povrch určený k čištění jazyka.

Další možností je používat ústní vodu, která může pomoci odstranit některé bakterie z povrchu jazyka. I když ústní voda sama o sobě není dostatečně účinná, když se používá v kombinaci se škrabkou na jazyk, může poskytnout další vrstvu ochrany proti bakteriím a zápachu z úst.

Pokud vám záleží na svěžím dechu, zdravých zubech a celkové ústní hygieně, pak by škrabka na jazyk měla být součástí vaší každodenní rutiny. I když to může být zpočátku nezvyk, rychle si zvyknete na výhody, které čištění jazyka přináší. A kdo by nechtěl mít čistý a zdravý úsměv? Možná je na čase dát škrabce na jazyk šanci a udělat z ní nedílnou součást vaší ústní hygieny.

Nezapomínejte, že ústní hygiena není jen o zubech. Věnování několika minut denně na čištění jazyka může mít významný vliv na váš celkový pocit pohody a zdraví. Tak proč to nezkusit?

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist