facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Objevte kouzlo šeříkového sirupu a jeho zdravotní benefity

Sirupy jsou tradičním a ověřeným způsobem jak si doma připravovat kvalitní nápoje, které skvěle chutnají a nejsou drahé. Šeříkový sirup je výjimečný osvěžující nápoj, který se po právu těší značné oblibě. Tento lahodný sirup, vyrobený z květů šeříku, je nejen chutný, ale také plný prospěšných látek. Přestože je šeřík obecný (Syringa vulgaris) běžně považován za okrasný keř, jeho květy skrývají spoustu možností využití a zdravotních benefitů, které si můžete dopřát prostřednictvím šeříkového sirupu i vy.

Šeřík na okrasu i léčení

Šeřík je rostlina, která má kořeny v jihovýchodní Evropě a Asii a do obastí střední Evropy se dostal zřejmě v odbobí pozdního středověku. Lide učaroval svými nádhernými květy a omamnou vůní, která přitahovala pozornost každého kolemjdoucího. Už v minulosti lidé zjistili, že květy šeříku nejsou jen krásné na pohled, ale také využitelné v kuchyni.

Výroba šeříkového sirupu má dlouhou tradici, která se přenáší z generace na generaci. V minulých dobách byla výroba tohoto sirupu oblíbenou činností zejména v období jara, kdy šeřík kvete v plné síle. Dnes se šeříkový sirup stává populárním nejen mezi milovníky přírodních nápojů, ale také mezi těmi, kteří hledají nové a neobvyklé chutě.

Výroba domácího šeříkového sirupu

Výroba šeříkového sirupu je proces, který vám nezabere mnoho času a zvládne jej každý. Květy šeříku se sbírají celé, obsahují tak totiž nejvíce aromatických látek. Jaké ingredience jsou tedy k výrobě potřeba? Pro výrobu budete potřebovat 2 hrnky šeříkových květů (bez stonků), 1 litr vody, 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu.

Po sběru se květy očiští od nečistot a hmyzu, následně se ponoří do vody, kde se nechají macerovat alespoň 24 hodin. Tento krok je důležitý, protože během macerace se do vody uvolní esenciální oleje a chuťové látky. Po několika hodinách macerace se směs přecedí a k získané tekutině se přidá cukr. Cukr nejenže dodává sirupu sladkost, ale také působí jako konzervant. Směs se poté zahřeje na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nedosáhne požadované hustoty. Hotový sirup nalijte do čistých sklenic a dobře uzavřete.

Při výrobě šeříkového sirupu je důležité dbát na kvalitu použitých květů. Nejlepší jsou čerstvě natrhané květy z čistého prostředí, které nebyly vystaveny chemickým postřikům ani jiným škodlivým vlivům. Květy by měly být sbírány ráno, kdy jsou nejčerstvější a obsahují nejvíce aromatických látek. Při sběru se vyhněte květům, které již začaly uvadat nebo jsou poškozené. Kvalitní suroviny jsou základem pro výrobu chutného a zdravého šeříkového sirupu.

Zdravotní benefity šeříkového sirupu

Šeříkový sirup není jen lahodným nápojem, ale také zdrojem mnoha prospěšných látek. Květy šeříku obsahují flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Tyto látky pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, čímž přispívají k ochraně buněk před poškozením. Dále šeříkový sirup obsahuje vitamíny A a C, které jsou důležité pro zdraví pokožky a imunitního systému. Pravidelná konzumace šeříkového sirupu může podpořit trávení a přispět k celkovému pocitu pohody.

Kromě toho, že šeříkový sirup obsahuje vitamíny a antioxidanty, má také uklidňující účinky. Aroma šeříku je známé svými relaxačními vlastnostmi, které mohou pomoci snížit stres a napětí. Pití šeříkového sirupu před spaním může přispět k lepšímu a klidnějšímu spánku. Dále se traduje, že šeřík má mírně analgetické účinky a může pomoci zmírnit bolesti hlavy nebo svalů. I když tyto účinky nejsou vědecky podložené, mnoho lidí si i přesto pochvaluje uklidňující a mírně utišující účinky šeříkového sirupu.

Jak si vychutnat šeříkový sirup

Šeříkový sirup lze konzumovat mnoha způsoby. Nejjednodušší je smíchání s vodou nebo sodou, čímž získáte klasickou osvěžující limonádu. Pro ty, kdo hledají něco speciálního, lze sirup použít jako základ pro koktejly, ty mohou být v rámci zdravého životního stylu i bez obsahu alkoholu. Výborně se hodí i do čajů, kterým dodá jemnou květinovou vůni a sladkost. Kromě nápojů lze šeříkový sirup použít i v kuchyni, například jako polevu na palačinky, do jogurtů nebo dezertů. Jeho využití je skutečně široké a záleží jen na vaší kreativitě.

Pokud rádi experimentujete v kuchyni, můžete šeříkový sirup přidat do různých receptů nebo marinád, které dodají vašim pokrmům netradiční a zajímavou chuť. Sirup lze také využít při pečení, například jako přísadu do dortových korpusů nebo jako součást krémů a polev. Možností je opravdu mnoho a záleží jen na vaší fantazii. Jakým způsobem sirup začleníte do svých kulinářských dovedností jen na vás.

Domací sirup je současně udržitelný i levný

V dnešní době, kdy se stále více lidí zajímá o zdravý a ekologický životní styl, je šeříkový sirup další skvělou volbou do mozaiky zdravého a udržitelného životního stylu. Vyrobený z přírodních surovin bez chemických přísad a konzervantů, představuje zdravou alternativu k průmyslově vyráběným nápojům. Navíc, sběr květů šeříku je skvělou příležitostí strávit čas na čerstvém vzduchu a přiblížit se přírodě.

Kromě toho, že je šeříkový sirup zdravý a ekologický, je také zajímavý po finanční stránce. Výroba domácího sirupu je levnější než nákup mnoha hotových nápojů v obchodech. Navíc máte plnou kontrolu nad složením sirupu a můžete si být jisti, že neobsahuje žádné nežádoucí chemikálie. Domácí výroba sirupu je také skvělou příležitostí pro rodinné aktivity. Společné sbírání květů a výroba sirupu může být zábavnou a vzdělávací činností pro děti, které se tak mohou naučit více o přírodě a zdravém stravování.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist