facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč je seitan ideální náhražkou masa

Seitan je pojem, který se stále častěji objevuje v kontextu zdravého stravování a rostlinné výživy. Tento výjimečný produkt, známý také jako „pšeničné maso", má dlouhou historii a stále více lidí objevuje jeho výhody a všestranné využití. V tomto článku se ponoříme do světa seitanu, prozkoumáme jeho původ, výhody, způsoby přípravy spolu s jeho rostoucí popularitou mezi vegetariány a vegany.

Co je seitan?

Seitan je produkt vyrobený z pšeničného lepku, což je bílkovina obsažená v pšenici. Zatímco mnoho lidí si spojuje pšenici hlavně s moukou a pečivem, lepek je ta část pšenice, která poskytuje těstu jeho pružnost. Seitan je výsledkem procesu vymývání škrobu z pšeničného těsta, čímž zůstane pouze koncentrovaná bílkovina. Tento produkt se poté upraví na vařený nebo dušený a je připravený k dalšímu zpracování.

Historie a původ

Seitan má své kořeny v Asii, konkrétně nejspíše v Číně, kde byl znám již před více než tisíci lety. Byl oblíbený mezi buddhistickými mnichy, kteří hledali alternativu k masu v souladu se svým vegetariánským způsobem života. Postupně se jeho popularita rozšířila do Japonska a dalších částí Asie, kde se stal důležitou součástí místních kuchyní.

Výhody seitanu

Jednou z největších předností seitanu je jeho vysoký obsah bílkovin. Seitan obsahuje až 25 gramů bílkovin na 100 gramů, což z něj činí vynikající zdroj rostlinné bílkoviny. Pro srovnání, 100 gramů kuřecího masa obsahuje přibližně 27 gramů bílkovin. Tento vysoký obsah bílkovin činí seitan ideálním pro sportovce, osoby na dietě a všechny, kteří hledají kvalitní zdroj bílkovin mimo živočišné produkty.

Další výhodou je jeho nízký obsah tuků a kalorií. Seitan je také bohatý na minerály jako je železo, vápník a fosfor, což přispívá k celkovému zdraví kostí a krvetvorby. Na rozdíl od některých jiných rostlinných bílkovin neobsahuje sóju, což je výhodné pro lidi s alergií na sóju.

Seitan je tedy skvělou alternativou masa nejen pro vegetariány a vegany, ale i pro ty, kteří chtějí snížit svůj příjem cholesterolu a nasycených tuků. Díky svému složení a nutričním hodnotám může přispět k vyvážené a zdravé stravě. Je však důležité zmínit, že seitan není vhodný pro lidi s celiakií nebo intolerancí na lepek. Pro tyto jedince je nutné hledat jiné zdroje rostlinných bílkovin, které lepek neobsahují.

Jak seitan upravit

Příprava seitanu může být velmi všestranná . Může být marinovaný, smažený, pečený, grilovaný nebo vařený. Díky své neutrální chuti dokáže snadno přebrat chuť koření a marinád, což umožňuje vytvořit širokou škálu pokrmů od tradičních asijských jídel po moderní západní kuchyni.

Jedním z oblíbených způsobů přípravy je seitanové „maso" na kari, kde se seitan nakrájí na kousky a vaří se s kari kořením, kokosovým mlékem a zeleninou. Další možností je seitan na grilu, kde se marinované plátky seitanu grilují a podávají s čerstvou zeleninou a omáčkami.

Seitan v moderní stravě

Rostoucí trend veganské a vegetariánské stravy přivedl seitan v posledních letech na výsluní. Jeho schopnost napodobit texturu a chuť masa z něj činí ideální náhražku pro ty, kteří se rozhodli omezit nebo zcela vyloučit živočišné produkty ze své stravy.

Mnoho restaurací a bister se specializuje na rostlinné pokrmy a často nabízí pokrmy se seitanem jako hlavní složku jejich jídel. V obchodech se zdravou výživou a supermarketech je seitan stále dostupnější a lze ho zakoupit v různých formách – od čistého seitanu až po hotové pokrmy.

Výroba seitanu doma

Výroba seitanu doma není vůbec složitá a může být zábavným experimentem pro každého kuchaře. K přípravě potřebujete pouze pšeničnou mouku a vodu. Po smíchání těchto dvou složek a vymíchání těsta následuje proces vymývání škrobu, dokud nezůstane čistý lepek. Tento lepek se pak vaří v zeleninovém vývaru nebo vodě s kořením, aby získal chuť.

Doma vyrobený seitan má tu výhodu, že můžete plně kontrolovat jeho chuť a přísady. Můžete přidat různé bylinky, koření nebo sójovou omáčku, aby se seitan stal skutečně unikátním a přizpůsobeným vašim chuťovým preferencím.

Udržitelnost a budoucnost

Pěstování pšenice a výroba seitanu má menší ekologický dopad než produkce živočišných bílkovin. Spotřeba vody, opotřebení půdy a dalších zdrojů je v případě pšenice nižší než u chovu hospodářských zvířat. To činí seitan ekologicky udržitelnou volbou pro ty, kteří se zajímají o životní prostředí a udržitelnost.

S rostoucím zájmem o rostlinnou stravu a zdravý životní styl se dá očekávat, že seitan bude i nadále získávat na popularitě. Výrobci neustále inovují a nabízejí nové produkty na bázi seitanu, které jsou chutné a snadno připravitelné.

Seitan je vynikající zdroj bílkovin pro všechny, kteří hledají alternativu k masu, a jeho univerzálnost a chuťové možnosti z něj činí skutečného krále rostlinných bílkovin. Pokud jste dosud seitan nevyzkoušeli, rozhodně stojí za to dát mu šanci. a doplnit s ním plaetu možností, ve které již jistě máte například tempeh či tofu. Ať už jako součást domácího vaření nebo při návštěvě restaurace, seitan může obohatit váš jídelníček a přispět k zdravějšímu a udržitelnějšímu způsobu stravování.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist