facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Sedmá nemoc u dětí a její hlavní příznaky

Sedmá nemoc - příznaky, přenos a léčba virové dětské choroby

Sedmá nemoc, známá také pod názvem nemoc rukou, nohou a úst, patří mezi virové infekce, které postihují především děti, zejména ve věku od jednoho do pěti let. Jde o onemocnění, které si mnoho rodičů spojuje s náhlými vyrážkami a úzkostí ohledně zdravotního stavu dítěte. Přestože se jedná o poměrně běžnou chorobu, mnoho rodičů se s ní setkává poprvé, což může vyvolat nejistotu. Sedmá nemoc má sice výrazné symptomy, ale ve většině případů nevyžaduje složitou léčbu a dítě se během několika dní uzdraví. V tomto článku si podrobně přiblížíme, co sedmá nemoc zahrnuje, jaké jsou její příznaky a jak se o dítě během této nemoci starat.

Co je sedmá nemoc?

Sedmá nemoc je virová infekce, kterou způsobují enteroviry, nejčastěji Coxsackie viry. Tento typ virů je známý svým rychlým šířením, zejména mezi dětmi v kolektivech, jako jsou školky nebo dětská hřiště. Název sedmá nemoc vychází z historického zařazení mezi dětské infekční nemoci, přičemž právě tato byla zařazena jako sedmá v pořadí. Nemoc se projevuje vyrážkou, která se objevuje především na rukou, nohou a v okolí úst, což je charakteristické pro tuto infekci. V některých případech mohou být postiženy i jiné části těla, například hýždě nebo genitálie.

Sedmá nemoc nejčastěji postihuje děti do pěti let, ale výjimečně se může objevit i u starších dětí a dospělých. U dospělých však bývá průběh nemoci často mírnější a mnohdy zůstává zcela bez příznaků. U dětí je však nemoc výraznější, a proto vyžaduje pozornost rodičů, kteří by měli být připraveni na to, jak se správně o dítě postarat.

Příznaky sedmé nemoci

Příznaky sedmé nemoci se obvykle objevují velmi rychle a mohou zahrnovat širokou škálu projevů. V první fázi si rodiče všimnou, že dítě má zvýšenou teplotu, která může přerůst až v horečku. Dítě může být podrážděné, unavené a odmítat jídlo. Typickým příznakem sedmé nemoci je však vyrážka, která se nejprve objevuje na dlaních, chodidlech a kolem úst. Tato vyrážka se může postupně měnit v drobné puchýřky, které jsou pro dítě bolestivé, zejména pokud se objevují v ústech nebo na jazyku, což může způsobovat obtíže při jídle a pití.

Kromě vyrážky a puchýřků mohou být dalšími příznaky bolesti svalů, hlavy a krku. Někdy se může objevit i průjem nebo zvracení, ale tyto příznaky nejsou u sedmé nemoci tak časté. Nemoc většinou trvá 7 až 10 dní, během kterých příznaky postupně ustupují.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak se sedmá nemoc šíří?

Sedmá nemoc se šíří velmi snadno kapénkovou infekcí, což znamená, že virus se přenáší prostřednictvím kapének, které vznikají při kašlání, kýchání nebo i mluvení nakažené osoby. Infekce může být přenášena také kontaktem s infikovanými povrchy nebo předměty, jako jsou hračky nebo například kliky dveří. Děti, které si často sahají na ústa, nos nebo oči, mají vyšší pravděpodobnost, že se nakazí.

Kvůli vysoké infekčnosti se sedmá nemoc často vyskytuje v kolektivech, zejména v mateřských školkách, kde je mnoho dětí v úzkém kontaktu. Inkubační doba nemoci, tedy doba od nákazy po první příznaky, je obvykle 3 až 6 dní. Během této doby dítě nemusí mít žádné příznaky, ale může být nakažlivé pro ostatní děti.

Léčba sedmé nemoci

Sedmá nemoc nevyžaduje speciální léčbu, protože se jedná o virovou infekci, která musí sama odeznít. Léčba se proto zaměřuje na zmírnění příznaků a podporu dítěte během nemoci. Pokud má dítě horečku, je možné podávat antipyretika, jako je paracetamol nebo ibuprofen, které pomohou snížit teplotu a zmírnit bolest.

Pokud dítě trpí bolestmi v ústech způsobenými puchýřky, je důležité, aby dostávalo dostatek tekutin a měkké jídlo, které nebudou dráždit sliznici. Studené nápoje nebo zmrzlina mohou pomoci zmírnit bolest v ústech. Vyrážka na rukou a nohou obvykle nevyžaduje speciální ošetření, ale pokud dítě pociťuje svědění, může být vhodné použít chladivé krémy nebo obklady, které zklidní podrážděnou pokožku.

V případě, že příznaky přetrvávají déle než týden nebo pokud se objeví závažné příznaky, jako je vysoká horečka trvající více než tři dny, problémy s dýcháním nebo silná bolest, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Jak zabránit šíření sedmé nemoci?

Prevence sedmé nemoci je poměrně náročná, protože se virus šíří velmi rychle a snadno. Nejlepší prevencí je dodržování důkladné hygieny, zejména pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou. Dětem by se mělo vysvětlit, aby si nedávaly ruce do úst a aby používaly vlastní příbor nebo lahvičku na pití.

V době, kdy je sedmá nemoc častá, je vhodné vyhýbat se místům s velkou koncentrací dětí, jako jsou mateřské školy nebo dětská hřiště. Pokud již dítě sedmou nemoc prodělalo, je vhodné ho po dobu infekce izolovat od ostatních dětí, aby se zabránilo dalšímu šíření viru.

Sedmá nemoc je běžné virové onemocnění, které postihuje zejména malé děti. I když může její průběh vypadat dramaticky, zejména kvůli vyrážkám a bolestivým puchýřkům, většinou probíhá mírně a dítě se během týdne zotaví. Důležité je věnovat pozornost hygieně a dbát na to, aby dítě dostalo dostatek tekutin a odpočinku. Přestože není sedmá nemoc nebezpečná, může být pro děti nepříjemná, a proto je důležité zajistit jim co největší pohodlí a péči během nemoci.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist