facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Začněte den s energií díky bezlepkové snídani

Jak začít den zdravě, chutně a bez lepku

Bezlepková strava se stává stále populárnější nejen mezi lidmi trpícími celiakií nebo intolerancí na lepek, ale i mezi těmi, kteří chtějí zlepšit své zdraví a vitalitu. Bezlepková snídaně nabízí ideální způsob, jak nastartovat den s energií a bez pocitu těžkosti. V tomto článku se podíváme na to, proč je bezlepková snídaně prospěšná, a nabídneme vám několik nápadů a receptů, které jsou nejen zdravé, ale také chutné a rychlé na přípravu.

Proč je bezlepková snídaně skvělou volbou?

Lepek, bílkovina nacházející se v obilovinách jako pšenice, ječmen a žito, může být pro některé lidi těžko stravitelný. Pro ty, kteří trpí celiakií, je lepek zcela nevhodný a může způsobovat vážné zdravotní problémy. Ale i lidé bez diagnostikované celiakie mohou zaznamenat zlepšení zdravotního stavu při omezení lepku. Lepek totiž může přispívat k pocitu těžkosti, nadýmání, únavě a dalším trávicím potížím.

Bezlepková snídaně je lehčí na trávení, a proto je ideální volbou pro ty, kteří chtějí začít den plní energie a vitality. Díky vhodné kombinaci potravin můžete vytvořit snídani, která vás zasytí na dlouhou dobu a dodá vám všechny potřebné živiny.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Inspirace na chutné bezlepkové snídaně

1. Ovocný smoothie bowl s bezlepkovými vločkami

Ovocný smoothie bowl je skvělou volbou pro ty, kteří hledají rychlou a výživnou bezlepkovou snídani. Kombinujte své oblíbené ovoce, například banány, jahody, borůvky nebo mango, s bezlepkovými ovesnými vločkami a rostlinným mlékem, jako je mandlové nebo kokosové. Můžete přidat také chia semínka, ořechy nebo kokosové lupínky pro extra dávku vlákniny a zdravých tuků. Tento druh bezlepkové snídaně je ideální pro ty, kteří mají ráno málo času, protože příprava trvá jen několik minut a výsledek je nejen zdravý, ale také vizuálně atraktivní.

2. Avokádový toast na bezlepkovém chlebu

Avokádový toast se stal klasikou moderní snídaně a není divu. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály, které podporují zdraví srdce a dodávají energii na celý den. Pro přípravu bezlepkové verze této snídaně použijte bezlepkový chléb, který můžete zakoupit v obchodě nebo si ho upéct doma. Avokádo jednoduše rozmačkejte, přidejte trochu citronové šťávy, sůl a pepř a rozetřete na plátek opečeného bezlepkového chleba. Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete toast doplnit plátkem vajíčka natvrdo, lososa nebo rajčat.

3. Bezlepkové palačinky z mandlové mouky

Pokud máte rádi sladké snídaně, bezlepkové palačinky z mandlové mouky jsou skvělou volbou. Mandlová mouka je přirozeně bezlepková a bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, které vás zasytí na delší dobu. Smíchejte mandlovou mouku s vajíčky, trochou rostlinného mléka a lžičkou medu nebo javorového sirupu. Smažte palačinky na středním ohni do zlatova a podávejte je s čerstvým ovocem, jogurtem a kapkou javorového sirupu. Tato bezlepková snídaně je nejen chutná, ale také plná živin, které podpoří vaše zdraví.

Rychlé recepty pro bezlepkovou snídani

1. Chia pudink s ovocem

Chia pudink je snadný a rychlý recept na bezlepkovou snídani, který si můžete připravit večer předem. Stačí smíchat chia semínka s kokosovým mlékem nebo jiným rostlinným mlékem, přidat trochu medu nebo javorového sirupu pro sladkost a nechat směs odležet přes noc v lednici. Ráno přidejte své oblíbené ovoce, například borůvky, maliny nebo nakrájený banán, a máte hotovou lahodnou a výživnou snídani. Chia semínka jsou bohatá na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, což z nich činí ideální součást bezlepkové stravy.

2. Pohanková kaše s ovocem a ořechy

Pohanka je přirozeně bezlepková obilovina, která je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály, jako je hořčík a zinek. Pro přípravu pohankové kaše vařte pohanku v rostlinném mléce, dokud není měkká. Poté přidejte med, skořici a hrst ořechů nebo sušeného ovoce. Tato kaše je skvělou volbou pro chladná rána, kdy hledáte něco teplého a výživného, co vás zasytí na dlouhou dobu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bezlepková snídaně nemusí být nudná nebo chuťově nevýrazná. Naopak, představuje skvělou příležitost objevit nové potraviny a kombinace, které nejenže splňují potřeby vašeho těla, ale také potěší vaše chuťové buňky. Ať už dáváte přednost sladké nebo slané snídani, možností je nespočet. Vyzkoušejte některý z našich receptů a začněte svůj den zdravě a chutně – bez lepku!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist