facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Reflux a jeho dopad na váš každodenní život

Efektivní léčba a příčiny refluxu

Reflux, také známý jako gastroezofageální refluxní choroba (GERD), je zdravotní problém, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Tento stav nastává, když žaludeční kyseliny proudí zpět do jícnu, což může způsobit řadu nepříjemných příznaků.

Co je reflux a jak vzniká

Reflux je způsoben selháním dolního jícnového svěrače, kruhového svalu, který se otevírá, aby umožnil potravě vstoupit do žaludku, a pak uzavírá, aby zabránil kyselinám vracet se zpět. Když tento svěrač nefunguje správně, kyseliny mohou pronikat do jícnu, což vede k pálení žáhy a dalším symptomům.

Dolní jícnový svěrač může být oslaben z různých důvodů. Některé z nich zahrnují obezitu, těhotenství, hiátovou kýlu, kouření a konzumaci určitých potravin a nápojů. Některé léky mohou také tento svěrač výrazně oslabit.

Příznaky refluxu

Příznaky refluxu jsou různorodé a mohou výrazně ovlivnit kvalitu života. Mezi nejčastější patří pálení žáhy, což je pocit pálení na hrudi, který se často zhoršuje po jídle nebo v noci. Další běžné příznaky zahrnují kyselý zápach z úst, bolest na hrudi, ztížené polykání a pocit hrudky v krku. Méně běžné, ale také možné symptomy zahrnují chronický kašel, chrapot nebo bolest v krku.

Tyto příznaky mohou být velmi nepříjemné a v některých případech mohou dokonce vést k vážným komplikacím, pokud nejsou řádně léčeny. Například dlouhodobé vystavení žaludečním kyselinám může poškodit sliznici jícnu a způsobit tak vředy nebo jizvy.

Rizikové faktory a komplikace

Existuje několik rizikových faktorů, které mohou přispět ke vzniku refluxu. Mezi ně patří obezita, nadváha, těhotenství, hiátová kýla, gastroparéza (porucha vyprazdňování žaludku) a dlouhodobý stres. Kouření a konzumace alkoholu mohou také zhoršovat příznaky refluxu.

Pokud není reflux léčen, může vést k vážným komplikacím. Zúžení jícnu může způsobit jizvy, které ztěžují polykání. Vřed jícnu je další komplikací, která může způsobit otevřené rány na stěně jícnu, což vede k bolesti a krvácení. Dlouhodobé poškození jícnu žaludečními kyselinami může vést ke stavu známému jako Barrettův jícen, který zvyšuje riziko rakoviny jícnu.

Diagnostika refluxu

Diagnostika refluxu zahrnuje řadu testů a vyšetření. Lékaři obvykle začínají s podrobnou anamnézou pacienta a fyzickým vyšetřením. Pokud jsou příznaky přetrvávající nebo závažné, mohou být doporučeny další diagnostické testy, jako je endoskopie, při které je tenká trubice s kamerou zavedena do jícnu, aby lékaři mohli vizualizovat a posoudit stav sliznice jícnu.

Dalšími diagnostickými metodami mohou být pH monitoring, který měří hladinu kyseliny v jícnu, případně manometrie, která měří tlak v dolním jícnovém svěrači a pohyby jícnu.

Léčba a prevence

Léčba refluxu zahrnuje kombinaci změn životního stylu, léků a v některých případech i chirurgický zákrok. Základními kroky v léčbě jsou úprava stravovacích návyků, jako je vyhýbání se potravinám, které zhoršují příznaky, a přijímání menších, častějších jídel. Doporučuje se také vyhýbat se jídlu těsně před spaním a spát s hlavou ve vyvýšené pozici.

Léky, které mohou být použity k léčbě refluxu, zahrnují antacida, H2 blokátory a inhibitory protonové pumpy (IPP). Tyto léky pomáhají snižovat produkci žaludeční kyseliny a zmírňovat příznaky. V závažných případech, kdy není farmakologická léčba účinná, může být nutný chirurgický zákrok, například fundoplikace, která posiluje dolní jícnový svěrač.

Prevence refluxu spočívá v dodržování zdravého životního stylu. Udržování zdravé váhy, vyhýbání se kouření a alkoholu, konzumace vyvážené stravy a pravidelný pohyb mohou pomoci snížit riziko vzniku refluxu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Život s refluxem

Život s refluxem může být náročný, ale s vhodnými opatřeními a léčbou lze příznaky účinně kontrolovat. Je důležité sledovat své tělo a věnovat pozornost tomu, co spouští vaše příznaky. Pravidelné návštěvy u lékaře a dodržování léčebného plánu jsou klíčové pro udržení stavu pod kontrolou a prevenci komplikací.

Doporučuje se také udržovat zdravou hmotnost, protože nadváha může zvýšit tlak na břicho a způsobit oslabení dolního jícnového svěrače. Pravidelný pohyb a cvičení mohou také pomoci udržovat zdravou váhu a zlepšovat celkové zdraví.

Vyhýbání se spouštěčům, jako jsou tučná jídla, čokoláda, kofein, alkohol a sycené nápoje, jsou dalšími důležitými kroky v řízení příznaků refluxu. Místo toho se zaměřte na konzumaci zdravých potravin, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a nízkotučné bílkoviny.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud se příznaky refluxu objevují pravidelně nebo jsou velmi silné, je stěžejní vyhledat lékařskou pomoc. Dlouhodobé zanedbávání může vést k vážným komplikacím, které mohou vyžadovat intenzivnější léčbu. Lékař může provést potřebná vyšetření a doporučit vhodnou léčbu, aby se předešlo vážným komplikacím.

Reflux je běžný, ale potenciálně vážný zdravotní problém, který může výrazně ovlivnit kvalitu života. S včasnou diagnostikou a vhodnou léčbou lze příznaky účinně zmírnit a zlepšit kvalitu života. Dodržování zdravého životního stylu, včetně vyvážené stravy, pravidelného pohybu a udržování zdravé hmotnosti, je zcela klíčové pro prevenci i léčbu refluxu. Pokud trpíte příznaky refluxu, neváhejte se poradit s lékařem a zahájit potřebnou léčbu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist