facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Pohanková krupice je ideální volba pro zdravý životní styl

Pohanková krupice

Pohanková krupice je stále častěji vidět na policích obchodů se zdravou výživou i v domácnostech těch, kteří se snaží o zdravější stravování. Tento přírodní produkt má nejen vynikající chuť, ale je také skvělým zdrojem mnoha prospěšných látek. Pohanková krupice je vyrobena z pohanky, což je pseudoobilovina plná vitamínů a minerálů, které prospívají našemu zdraví. Pojďme si o ní říct více a zjistit, proč by neměla chybět v žádné kuchyni.

Co je pohanková krupice?

Pohanková krupice je hrubě mletá forma pohanky, která se používá jako alternativa k jiným obilninám, zejména k pšeničné krupici. Pohanka sama o sobě není klasická obilovina, i když ji k nim často řadíme. Pochází z Asie a v Evropě se používá již po staletí. Dnes se opět stává populární, a to nejen díky svým nutričním hodnotám, ale také proto, že je přirozeně bezlepková, což ji činí vhodnou i pro lidi s celiakií nebo alergií na lepek.

Pohanková krupice se vyrábí ze zrn pohanky, která se loupou a hrubě melou. Výsledkem je sypký produkt s jemně ořechovou chutí, který je v kuchyni velmi všestranný. Pohanková krupice je navíc snadno stravitelná, takže je vhodná i pro ty, kteří mají citlivý trávicí systém.

Výživové hodnoty pohankové krupice

Jedním z důvodů, proč je pohanková krupice považována za superpotravinu, jsou její skvělé výživové hodnoty. Obsahuje důležité vitamíny a minerály, které tělo potřebuje pro správné fungování. Mezi nejvýznamnější živiny, které pohanková krupice obsahuje, patří:

  • Železo: Podporuje tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku v těle.
  • Hořčík: Pomáhá udržovat zdraví svalů a nervového systému a je důležitý pro správnou funkci srdce.
  • Vitamíny skupiny B: Přispívají ke zdravé funkci nervového systému a metabolismu.
  • Rutin: Tento flavonoid, který se nachází v pohance, podporuje pružnost cév a má antioxidační vlastnosti.

Pohanková krupice je také bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a přispívá k pocitu sytosti, což může pomoci při regulaci hmotnosti.

Pohanková krupice v kuchyni

Pohanková krupice je nejen zdravá, ale také neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji využít jak pro sladká, tak slaná jídla. Jedním z nejoblíbenějších způsobů jejího použití je příprava kaše, kterou lze dochutit podle chuti. Přidejte med, ořechy, ovoce nebo skořici a vytvořte si lahodnou snídani, která vám dodá energii na celý den.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Slaná verze pohankové krupice se skvěle hodí jako příloha k masovým pokrmům, omáčkám nebo zeleninovým směsím. Můžete ji také použít jako základ pro knedlíky, noky nebo ji přidat do polévek. Díky své ořechové chuti dodává jídlu zajímavý a neotřelý nádech, který zaujme každého, kdo má rád nové kulinářské zážitky.

Pohanková krupice a zdravý životní styl

V dnešní době, kdy se stále více lidí snaží dodržovat zdravější životní styl, je pohanková krupice ideální volbou. Její vysoký obsah vlákniny pomáhá udržovat správnou funkci trávicího systému a podporuje zdraví střev. Navíc díky své snadné stravitelnosti je vhodná i pro děti nebo starší osoby.

Pohanková krupice je přirozeně bezlepková, což z ní dělá vhodnou alternativu k tradičním obilninám pro ty, kteří mají alergii nebo intoleranci na lepek. Je také bohatá na komplexní sacharidy, které poskytují postupné uvolňování energie, což ocení zejména sportovci nebo lidé s náročným denním režimem.

Jak zařadit pohankovou krupici do každodenního jídelníčku?

Pokud ještě pohankovou krupici nepoužíváte, je čas ji vyzkoušet. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Můžete ji využít jako základ pro různé pokrmy, od snídaňových kaší, přes přílohy až po hlavní chody. Stačí ji povařit ve vodě nebo mléce a dochutit podle vlastní chuti.

Zde je jednoduchý tip na chutnou pohankovou kaši: V hrnci zahřejte mléko, přidejte pohankovou krupici a míchejte, dokud nevznikne hladká kaše. Dochuťte medem, skořicí a přidejte čerstvé ovoce. Tato lahodná a výživná snídaně vám dodá energii na celý den.

Pohanková krupice je skvělým příkladem toho, jak mohou jednoduché, přírodní potraviny výrazně přispět k našemu zdraví. Díky svým výživovým hodnotám, snadné stravitelnosti a širokým možnostem využití v kuchyni si pohanková krupice zaslouží místo v každé domácnosti. Ať už ji použijete na přípravu sladkých dezertů, kaší nebo jako přílohu k hlavním jídlům, vždy si pochutnáte na něčem zdravém a chutném.

Pohanková krupice je tak nejen chutnou, ale i zdravou volbou pro všechny, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o něco nového a zároveň pečovat o své zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist