facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak vybrat nejlepší opalovací krém

Sluneční záření je pro naše zdraví nepostradatelné, ale zároveň může být i nebezpečné. Dlouhodobé vystavení slunci bez adekvátní ochrany může způsobit řadu kožních problémů, od spálení až po rakovinu kůže. Používání opalovacího krému je proto nezbytnou součástí péče o pleť. V tomto článku se podíváme na to, proč je důležité používat opalovací krém, jak vybrat ten nejlepší a jak ho správně aplikovat.

Proč je důležité používat opalovací krém?

Sluneční záření je nezbytné pro syntézu vitamínu D v našem těle, což je klíčové pro zdravé kosti a imunitní systém. Nicméně, nadměrné a nechráněné vystavení UV záření může mít závažné negativní dopady na naši pokožku. Ultrafialové (UV) paprsky se dělí na UVA a UVB, z nichž oba typy představují určitá rizika. UVA paprsky pronikají hluboko do kůže a jsou hlavním viníkem předčasného stárnutí pokožky, způsobují vrásky a ztrátu elasticity. Naopak, UVB paprsky jsou zodpovědné za spálení kůže a mohou přispět k rozvoji rakoviny kůže tím, že poškozují DNA buněk.

Kromě estetických problémů, jako je pigmentace a tvorba tmavých skvrn, mohou tato poškození vést k vážnějším zdravotním problémům, včetně melanomu, což je nejnebezpečnější forma rakoviny kůže. Používání opalovacího krému s dostatečným ochranným faktorem (SPF) pomáhá blokovat nebo absorbovat škodlivé UV paprsky a snižuje tak riziko těchto poškození. Pravidelné používání opalovacího krému je tedy nezbytnou součástí prevence a ochrany zdraví naší pokožky, a to nejen během letních měsíců, ale po celý rok.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak vybrat nejlepší opalovací krém?

Při výběru opalovacího krému je třeba zvážit několik faktorů. Prvním z nich je typ pokožky. Mastná pleť bude potřebovat lehčí, nemastný krém, zatímco suchá pleť ocení hydratační složky. Citlivá pleť vyžaduje krém bez parfémů a dráždivých látek. Dalším faktorem je SPF (tedy Sun Protection Factor), který udává, jak dobře krém chrání před UVB paprsky. Odborníci doporučují používat krémy s SPF alespoň 30. O tom jak zvolit správné SPF jsme psali již dříve.

Chemické vs. minerální opalovací krémy

Opalovací krémy se dělí na chemické a minerální. Chemické krémy obsahují látky, které absorbují UV záření a přeměňují ho na teplo, které se uvolní z pokožky. Minerální krémy, na druhé straně, obsahují přírodní látky jako oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý, které fyzicky blokují UV záření. Každý typ má své výhody a nevýhody. Chemické krémy se snadno aplikují a nejsou viditelné na pokožce, ale mohou způsobovat alergické reakce.

Minerální či přírodní opalovací krémy jsou alternativou k tradičním chemickým krémům a využívají minerální filtry, jako je oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý, které fyzicky blokují UV záření. Tyto krémy jsou oblíbené zejména mezi lidmi s citlivou pokožkou nebo těmi, kdo preferují přírodní kosmetiku bez syntetických složek. Kromě ochrany před sluncem často obsahují i další přírodní složky, jako jsou aloe vera, kokosový olej nebo zelený čaj, které mají hydratační a zklidňující účinky. Přírodní opalovací krémy jsou také šetrnější k životnímu prostředí, protože neobsahují chemikálie, které by mohly škodit mořskému životu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Opalovací krém pro miminka ano či ne?

Pobyt miminek na slunci by měl být velmi omezený, pokud vůbec povolen. Lékaři a pediatři obvykle doporučují, aby miminka mladší šesti měsíců nebyla vystavována přímému slunečnímu světlu. Pro starší miminka, pokud je vystavení slunci nevyhnutelné, je zásadní používat fyzické bariéry jako jsou široké klobouky, ochranné oblečení a slunečníky na kočárky. Opalovací krémy by měly být použity jen jako doplňková ochrana, a to produkty speciálně určené pro miminka, které poskytují širokospektrální ochranu a mají vysoký SPF.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak správně aplikovat opalovací krém?

Opalovací krém je třeba aplikovat správně, aby poskytoval maximální ochranu. Měli byste ho nanést 15-30 minut před tím, než vyjdete na slunce. Použijte dostatečné množství krému – dospělý člověk by měl použít asi 30 ml na celé tělo. Nezapomeňte na oblasti, které často opomíjíme, jako jsou uši, zadní strana krku a nohy. Opalovací krém je třeba znovu aplikovat každé dvě hodiny, nebo po plavání a pocení.

Slunce opaluje i když je pod mrakem

Existuje mnoho mýtů o opalovacích krémech, které mohou vést k jejich nesprávnému používání. Například, mnoho lidí si myslí, že opalovací krém nepotřebují, když je zataženo. Faktem je, že až 80% UV paprsků může pronikat skrz mraky. Další mýtus je, že vyšší SPF vždy poskytuje mnohem lepší ochranu. Ve skutečnosti, SPF 30 blokuje asi 97% UVB paprsků, zatímco SPF 50 jich blokuje asi 98%.

Používání opalovacího krému je klíčové pro ochranu naší pokožky před škodlivými účinky slunečního záření. Výběr správného krému závisí na typu vaší pleti a vašich potřebách. Ať už zvolíte chemický nebo minerální krém, důležité je ho správně aplikovat a pravidelně obnovovat. Chráníte tak nejen svou pokožku před spálením, ale také před vážnějšími problémy, jako je rakovina kůže. Pamatujte, že ochrana před sluncem by měla být součástí vaší každodenní péče o pleť.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist