facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Spaření a loupání mandlí krok za krokem

Mandle jsou jedním z nejvýživnějších a nejuniverzálnějších druhů ořechů, které můžete zařadit do svého jídelníčku. Obsahují řadu vitamínů, minerálů, zdravých tuků a antioxidantů, které prospívají našemu zdraví. Nejenže jsou skvělým snackem, ale také se hojně využívají v kuchyni při přípravě různých pokrmů. Jedním z kroků, který je často nezbytný před jejich konzumací, je spaření a loupání mandlí. V tomto článku se podrobně podíváme na to, jak spařit mandle a jak je oloupat.

Proč spařit mandle?

Spaření mandlí je proces, který má několik výhod. První a nejdůležitější výhodou je, že se tímto způsobem snadno zbavíte slupky, která může být pro některé lidi těžko stravitelná a může obsahovat třísloviny, které narušují vstřebávání živin. Další výhodou je, že loupané mandle mají jemnější chuť a strukturu, což je ideální pro přípravu různých receptů, především na pečivo či dezerty.

Slupka mandlí, která je po spaření snadno odstranitelná, obsahuje látky, které mohou některým lidem způsobovat zažívací potíže. Třísloviny, které se v ní nacházejí, mohou inhibovat vstřebávání některých minerálů, jako je železo a zinek. Kromě toho, odstranění slupky zlepšuje chuť a texturu mandlí, což je pro různé kulinářskéakce zcela klíčové. Loupané mandle mají jemnější a sladší chuť.

Jak spařit mandle krok za krokem

Jak správně spařit mandle, aby byly připravené k loupání, není nikterak složité a vyžaduje pouze párk kroků. Nejprve je důležité mandle dobře propláchnout pod tekoucí vodou, čímž odstraníte veškeré nečistoty a prach. Před samotným spařením se ujistěte, že jsou mandle čisté, aby se během spaření neznečišťovala voda.

V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Množství vody závisí na množství mandlí, které chcete spařit, obecně by však mandle měly být zcela ponořené. Jakmile se voda začne vařit, vložte do ní mandle a nechte je spařit po dobu 1 až 2 minut. Dbejte na to, aby mandle nebyly ve vroucí vodě příliš dlouho, jinak by mohly ztratit své nutriční hodnoty a začít měknout. Optimální čas pro spaření je nejdůležitější; příliš krátká doba může způsobit, že slupka zůstane pevná a těžko odstranitelná, zatímco příliš dlouhá doba může změkčit mandle příliš, což může negativně ovlivnit jejich texturu.

Po uplynutí stanovené doby mandle okamžitě vyjměte a přeneste je do mísy s ledovou vodou. Tento krok zastaví proces vaření a zároveň pomůže uvolnit slupku, což usnadní její odstranění. Rychlé ochlazení je klíčové pro udržení pevnosti mandlí a zároveň uvolnění slupky.

Jak oloupat mandle

Nyní, když jsou mandle spařené, je čas se podívat na to, jak je oloupat. Spaření usnadňuje loupání tím, že uvolňuje slupku, která se stává měkčí a snadněji oddělitelnou od jádra mandle. Vychlazené mandle osušte pomocí papírové utěrky nebo čisté kuchyňské utěrky. Je důležité, aby byly mandle suché, aby se při loupání neklouzaly.

Jednou rukou držte mandle mezi palcem a ukazováčkem, následně jemně stiskněte. Slupka by měla snadno sklouznout. Pokud se slupka stále drží, může pomoci jemné tření mezi prsty. Tento proces může být zpočátku trochu pomalý, ale s trochou praxe se stanete přeborníky. V některých případech může být užitečné použít malý nožík k jemnému natrhnutí slupky, pokud se sama odděluje obtížně.

Po oloupání mandle pečlivě zkontrolujte, zda na nich nezůstaly žádné zbytky slupek. Oloupané mandle můžete ihned použít v receptech nebo je uskladnit v uzavřené nádobě v chladničce, kde vydrží několik týdnů. Uchovávání oloupaných mandlí v chladničce je důležité, protože tím prodloužíte jejich čerstvost a zabráníte oxidaci tuků, které obsahují.

Výhody a použití loupaných mandlí

Loupané mandle mají oproti neloupaným několik výhod. Nejenže jsou jemnější a chutnější, ale také snadněji stravitelné. Navíc se lépe hodí do mnoha různých receptů, kde je třeba jemná textura. Oloupané mandle také vypadají estetičtěji, což může být důležité při přípravě dezertů nebo slavnostních pokrmů. Pokud však nemáte na loupání čas, lze samozřejmě snadno pořídit také kvalitní loupané mandle.

Loupané mandle jsou pak také ideální pro přípravu mandlového másla, protože se snadno mixují do hladké konzistence bez hrubých kousků slupky. Při výrobě mandlového mléka je absence slupky také výhodou, protože mléko je tím pádem jemnější a chutnější. Mandlová mouka z loupaných mandlí je skvělou alternativou k běžné mouce pro bezlepkové pečení, protože má jemnou strukturu a neutrální chuť.

Tipy a triky pro snadné spaření a loupání mandlí

Použití správného množství vody při spaření mandlí je důležité, aby byly mandle zcela ponořené. Nedostatek vody může způsobit nerovnoměrné spaření a komplikace při loupání. Přesné dodržení času spaření je zásadní, protože příliš dlouhé spaření může způsobit ztrátu živin a změkčení mandlí, zatímco příliš krátké spaření může ztížit loupání. Doporučujem začít se spíše kratším čase a preferovat tak zachování živin.

Rychlé ochlazení mandlí v ledové vodě je důležitým krokem, který zastaví proces vaření a uvolní slupku. Bez tohoto kroku by mohly mandle zůstat příliš měkké a obtížně loupatelné. Pokud plánujete loupat větší množství mandlí, doporučuje se je spařit a loupat po částech, aby se mandle během čekání nerozmáčely a neztratily svou kvalitu.

Dalším užitečným tipem je použití kvalitních a čerstvých mandlí. Starší mandle mohou být vysušené a těžko se spařují a loupají. Kromě toho mohou mít mandle z ekologického zemědělství lepší chuť a méně chemikálií na povrchu, což zlepšuje celkový zážitek z jejich konzumace.

Spaření a loupání mandlí je jednoduchý proces, který vyžaduje pouze několik základních kroků a trochu trpělivosti. Výsledek však stojí za to – loupané mandle jsou nejen chutné a zdravé, ale také univerzální přísadou, kterou můžete využít v mnoha receptech.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist