facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co je impetigo a jak ho úspěšně léčit

Impetigo je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění kůže, které postihuje zejména děti, ale může se objevit i u dospělých. Toto onemocnění se vyznačuje tvorbou puchýřků na kůži, které mohou praskat a vytvářet strupy. Nejčastěji se objevuje na obličeji, zejména kolem úst a nosu, ale může se vyskytnout i na jiných částech těla.

Příčiny a rizikové faktory

Impetigo způsobují bakterie, zejména stafylokoky a streptokoky. Tyto bakterie se běžně vyskytují na kůži a sliznicích, ale pokud dojde k narušení povrchu kůže, mohou proniknout do hlubších vrstev a způsobit infekci. K narušení kůže může dojít například po škrábnutí, kousnutí hmyzem, popálení nebo v důsledku jiných kožních onemocnění, jako je například ekzém.

Rizikové faktory zahrnují dětský věk, zejména 3-7 let, kdy je imunitní systém ještě ve vývoji. Pobyt v kolektivech, jako jsou školy a školky, kde je snadné šíření infekce. Dále ju hraje do karet vlhké a teplé prostředí, které podporuje množení bakterií, špatná hygiena nebo sdílení osobních věcí, jako jsou ručníky a oblečení, a oslabená imunita, například v důsledku jiného onemocnění.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Příznaky a diagnostika

Impetigo se obvykle projevuje tvorbou červených skvrn na kůži, které se rychle mění v puchýřky naplněné tekutinou. Tyto puchýřky praskají a vytvářejí medově zbarvené strupy. Onemocnění může být velmi bolestivé a nepříjemné svědivé. Existují dvě hlavní formy impetiga: nebulózní a bulózní impetigo.

Nebulózní impetigo je nejčastější forma, která se vyznačuje malými puchýřky, jež praskají a tvoří strupy. Tato forma je vysoce nakažlivá.

Bulózní impetigo je vzácnější forma, která se vyznačuje většími puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Častěji postihuje novorozence a malé děti. Diagnóza se obvykle stanovuje na základě klinického vyšetření. V některých případech může lékař provést stěr z postižené oblasti k identifikaci bakterií a určení nejvhodnější léčby.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Léčba a prevence

Léčba impetiga zahrnuje použití lokálních antibiotik ve formě mastí nebo krémů. V těžších případech může být nutné podání perorálních antibiotik. Udržování postižené oblasti čisté a suché, aby se předešlo šíření nepříjemné infekce, a pravidelné mytí rukou spolu s používání osobních ručníků a hygienických potřeb.

Prevence impetiga spočívá v dodržování základních hygienických opatření. Časté mytí rukou mýdlem a vodou, nepoužívání společných ručníků a osobních věcí, péče o drobná poranění kůže a jejich včasné ošetření, v kombinaci s posilováním imunitního systému prostřednictvím zdravé stravy a dostatečného odpočinku mohou výrazně snížit riziko infekce.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Život s impetigem

Impetigo může být nepříjemné a stresující, a to zejména pro děti a jejich rodiče. Důležité je dodržovat doporučení lékaře a pečlivě sledovat průběh léčby. Pokud se příznaky zhoršují nebo se infekce opakovaně vrací, je nutné konzultovat stav s dermatologem nebo specialistou na infekční onemocnění.

Včasná a správná léčba obvykle vede k úplnému vyléčení bez trvalých následků. Důraz na prevenci a hygienu může výrazně snížit riziko opakovaných infekcí. V případě infekce je důležité zachovat klid a dbát na to, aby dítě zůstalo doma až do úplného vyléčení, aby se zabránilo případnému šíření onemocnění mezi ostatními dětmi.

Důležité je také informovat školu nebo školku o výskytu impetiga, aby mohly být provedena příslušná hygienická opatření a minimalizovalo se riziko šíření nákazy mezi dalšími dětmi. Správné informování a spolupráce mezi rodiči, školou a zdravotníky může významně přispět k rychlému zvládnutí situace a minimalizaci rizik spojených s šířením impetiga.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Dlouhodobá péče a sledování

I po vyléčení je důležité nadále dbát na hygienu a preventivní opatření, aby se předešlo recidivě onemocnění. Rodiče by měli být poučeni o správné péči o pokožku dítěte a o způsobech, jak minimalizovat riziko infekce do budoucna. Pravidelné kontroly u lékaře mohou pomoci včas odhalit jakékoli příznaky návratu infekce a zajistit rychlou léčbu.

V případě, že dítě trpí častými infekcemi nebo má oslabenou imunitu, může být vhodné konzultovat imunologa, který může navrhnout specifická opatření ke zvýšení odolnosti organismu vůči infekcím. Přestože impetigo není závažné onemocnění, jeho opakovaný výskyt může naznačovat potřebu podrobnějšího vyšetření a individuálního léčebného plánu.

Impetigo je onemocnění, které může postihnout každého, ale správným přístupem a dodržováním hygienických pravidel lze minimalizovat riziko nákazy a zajistit rychlé a úspěšné vyléčení. Informovanost a prevence jsou klíčovými faktory v boji proti šíření tohoto nepříjemného, ale léčitelného onemocnění.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Doporučení pro rodiče

Pokud je vaše dítě postiženo impetigem, je důležité dodržovat několik základních doporučení:

Vždy dodržujte léčbu předepsanou lékařem. Antibiotika by měla být užívána podle pokynů lékaře, i když se příznaky začnou zlepšovat. Dodržujte hygienu, často si myjte ruce, zvláště po kontaktu s postiženými oblastmi. Předcházejte dotýkání se obličeje a jiných částí těla, aby se infekce nešířila. Dítě by mělo zůstat doma, dokud se puchýřky nezhojí a strupy neodpadnou, aby se zabránilo šíření infekce mezi ostatní děti.

Pravidelně dezinfikujte prostředí. Čistěte a dezinfikujte předměty, které dítě používá, jako jsou hračky, ručníky a ložní prádlo. Informujte školu nebo školku, učitele a další rodiče o výskytu impetiga, aby mohly být přijaty preventivní opatření.

Tato opatření mohou výrazně přispět k rychlejšímu zotavení a minimalizaci rizika šíření impetiga mezi dalšími dětmi a dospělými.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pomůže včasná reakce a režim

Impetigo je běžné, ale vysoce nakažlivé kožní onemocnění, které lze úspěšně léčit a předcházet mu dodržováním základních hygienických návyků. Při podezření na impetigo je důležité vyhledat lékařskou pomoc a řídit se doporučenou léčbou, aby se předešlo komplikacím a šíření infekce. Dodržování preventivních opatření, jako je časté mytí rukou a správná péče o pokožku, může výrazně snížit riziko vzniku tohoto onemocnění. Včasná diagnóza a správná léčba jsou klíčové pro rychlé a účinné zvládnutí impetiga a zajištění zdraví a pohody vašich dětí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist