facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Skvělý recept na falafel krok za krokem

Falafel je oblíbený pokrm, který pochází z Blízkého východu a je oblíbený po celém světě. Tento lahodný pokrm, který se skládá hlavně z cizrny a koření, je také skvělou volbou pro vegetariány i vegany. Navíc je velmi výživný a snadno se připravuje doma. Tak proč si nepřipravit svůj vlastní falafel?

Ingredience na falafel

Na přípravu domácího falafelu budete potřebovat pár základních ingrediencí. S tím jak se budete v přípravě zlepšovat si můžete recept mírně upravovat podle chutí celé rodiny.

1 šálek sušené cizrny (nebo 2 konzervy cizrny), 1 malá cibule, jemně nakrájená, 2-3 stroužky česneku, jemně nasekané, 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané, 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného, 1 čajová lžička mletého kmínu, 1 čajová lžička mletého koriandru, 1/2 čajové lžičky mletého kajenského pepře (dle chuti), 1 čajová lžička soli, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2-3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení.

Postup

Nejprve si připravte cizrnu. Pokud používáte sušenou cizrnu, namočte ji do vody přes noc, alespoň na 12 hodin. Poté ji sceďte a osušte. Pokud používáte konzervovanou cizrnu, jednoduše ji sceďte a opláchněte. Jakmile máte cizrnu připravenou, vložte ji do kuchyňského robotu spolu s cibulí, česnekem, petrželkou, koriandrem, kmínem, mletým koriandrem, kajenským pepřem a solí.

Mixujte všechny ingredience dohromady, dokud nevznikne jemná směs. Dbejte na to, aby směs nebyla úplně hladká, měla by mít lehce hrubší konzistenci. Do směsi pak přidejte prášek do pečiva a mouku a dobře promíchejte. Pokud je směs příliš mokrá, přidejte trochu více mouky, aby směs držela pohromadě, když ji zmáčknete v dlani.

Jakmile je směs připravená, vytvarujte z ní malé kuličky nebo placičky o průměru asi 3-4 cm. Snažte se, aby byly všechny falafely stejné velikosti, aby se smažily rovnoměrně. Nyní rozehřejte v pánvi olej na středně vysokou teplotu. Opatrně vložte falafely do horkého oleje a smažte je do zlatohněda, což by mělo trvat asi 3-4 minuty z každé strany. Po usmažení falafely vyjměte z oleje a nechte je okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného oleje.

Váš první falafel je připraven k podávání. Můžete jej servírovat v pita chlebu s tahini omáčkou a čerstvou zeleninou, jako jsou rajčata, okurky a salát, nebo jej použít jako součást salátů či samostatný snack s různými dipy. Falafel je nejen chutný, ale také velmi zdravý, protože je plný bílkovin, vlákniny a různých vitamínů a minerálů z cizrny a dalších ingrediencí. Pusťte se do přípravy tohoto skvělého pokrmu a přineste si trochu exotiky z Blízkého východu přímo do vaší kuchyně!

Falafel si možná najde cestu mezi vaše oblíbená jídla

Cizrna je bohatá na bílkoviny, vlákninu a různé vitamíny a minerály, jako je železo, hořčík a zinek. Díky tomu je falafel skvělou volbou pro všechny, kdo chtějí jíst zdravě a vyváženě. Falafel je nejen chutný a výživný, ale také snadno připravitelný pokrm, který si můžete přizpůsobit podle svého gusta. Můžete experimentovat s různými druhy koření, přidávat do směsi různé bylinky nebo dokonce zeleninu, jako je špenát nebo sladká paprika, aby byl váš falafel ještě zajímavější.

Připravit falafel není vůbec složité, a navíc si již můžete být jisti, že víte, co váš pokrm obsahuje. A kdo ví, možná se falafel stane vaším novým oblíbeným jídlem! Nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale také obohatí váš jídelníček o cenné živiny. Pusťte se do přípravy a překvapte sebe i své blízké tímto výtečným a zdravým pokrmem.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist