facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Crohnova choroba

Crohnova choroba je závažné chronické onemocnění, které postihuje trávicí trakt. Tato nemoc, pojmenovaná po americkém gastroenterologovi Burrillovi Bernardovi Crohnovi, který ji popsal ve 30. letech 20. století, je jednou z forem zánětlivého onemocnění střev (IBD). Crohnova choroba se může projevovat různými způsoby a může ovlivňovat různé části trávicího traktu, od úst až po konečník. V tomto článku se podíváme na příznaky, příčiny a možnosti léčby tohoto onemocnění, stejně jako na to, jak s ním žít.

Crohnova choroba je autoimunitní onemocnění, což znamená, že imunitní systém napadá vlastní tkáně těla. V případě Crohnovy choroby imunitní systém útočí na trávicí trakt, což způsobuje zánět, otok a poškození. Tento zánět může způsobit bolesti břicha, průjem, únavu a úbytek na váze. U některých lidí se také mohou objevit komplikace jako jsou píštěle (abnormální spojení mezi střevy a jinými orgány) a striktury (zúžení střev).

Příznaky Crohnovy choroby

Příznaky Crohnovy choroby se mohou lišit v závislosti na části trávicího traktu, která je postižena, a na závažnosti onemocnění. Mezi nejčastější příznaky patří bolesti břicha, průjem, únava, úbytek na váze a krvácení z konečníku.

Bolesti břicha jsou často jedním z prvních příznaků Crohnovy choroby. Bolest může být mírná až těžká a obvykle se zhoršuje po jídle. Pacienti často popisují bolest jako křeče nebo bodání v oblasti břicha, což může výrazně omezit jejich každodenní aktivity a kvalitu života.

Průjem je dalším běžným příznakem Crohnovy choroby. Může být mírný až těžký a někdy může obsahovat krev nebo hlen. Časté návštěvy toalety a nutnost neustále kontrolovat své okolí, aby byl dostupný záchod, mohou být pro pacienty velmi stresující a omezující.

Chronická únava je častým problémem u lidí s Crohnovou chorobou. Únava může být způsobena zánětem, nedostatkem živin nebo vedlejšími účinky léků. Tato únava je často vyčerpávající a může pacienty omezovat natolik, že nejsou schopni vykonávat své běžné denní činnosti.

Ztráta hmotnosti je běžným příznakem, zejména u lidí, kteří mají potíže s trávením nebo vstřebáváním živin. Kvůli zánětu a poškození střev může být obtížné získat dostatek kalorií a živin z potravy, což vede k nechtěnému úbytku na váze a podvýživě.

Někteří lidé s Crohnovou chorobou mohou mít krvácení z konečníku nebo krvavou stolici. Toto krvácení může být způsobeno zánětem nebo poškozením tkání v trávicím traktu a může být doprovázeno bolestí a nepohodlím.

Co způsobuje Crohnovu chorobu?

Přesná příčina Crohnovy choroby není známa, ale vědci se domnívají, že jde o kombinaci genetických, imunitních a environmentálních faktorů. Některé teorie naznačují, že infekce nebo jiné spouštěče mohou vyvolat imunitní odpověď, která způsobuje zánět v trávicím traktu. Genetická predispozice také hraje roli, protože Crohnova choroba se často vyskytuje také u rodin.

Jak se Crohnova choroba diagnostikuje?

Diagnostika Crohnovy choroby může být složitá, protože její příznaky se mohou podobat jiným zažívacím onemocněním. Lékaři obvykle provádějí řadu testů, aby vyloučili jiné možnosti a potvrdili diagnózu Crohnovy choroby. Tyto testy mohou zahrnovat krevní testy, které mohou pomoci zjistit přítomnost zánětu nebo infekce, a testy stolice, které mohou odhalit přítomnost krve nebo infekce.

Endoskopie umožňuje lékařům prohlédnout vnitřek trávicího traktu a odebrat vzorky tkáně k vyšetření. Kolonoskopie je speciální typ endoskopie, který se používá k vyšetření tlustého střeva a je velmi důležitá pro detailní posouzení jeho stavu. Zobrazovací testy, jako je CT nebo MRI, mohou poskytnout podrobné obrázky trávicího traktu a pomoci odhalit zánět nebo jiné problémy, které mohou být spojeny s Crohnovou chorobou.

Tyto testy společně pomáhají lékařům získat komplexní obraz o zdravotním stavu pacienta, vyloučit jiné nemoci a potvrdit přítomnost Crohnovy choroby. Je důležité, aby byla diagnostika co nejpřesnější, protože správná diagnóza je klíčem k účinné léčbě a zvládání tohoto chronického onemocnění.

Jak se Crohnova choroba léčí?

Léčba Crohnovy choroby závisí na závažnosti onemocnění a na tom, jaké části trávicího traktu jsou postiženy. Cílem léčby je snížit zánět, zmírnit příznaky a předcházet komplikacím. Léčba může zahrnovat několik přístupů. Léky, včetně protizánětlivých léků, imunosupresiv a biologických léčiv, mohou pomoci zvládat Crohnovu chorobu a zmírnit její příznaky.

Strava a výživa jsou také klíčové. Zdravá strava a správná výživa jsou důležité pro lidi s Crohnovou chorobou, protože některé potraviny mohou zhoršovat příznaky. Je proto důležité sledovat, jak různé potraviny ovlivňují zdraví a přizpůsobit jídelníček tak, aby se minimalizovaly negativní reakce.

V některých případech může být nutná chirurgická léčba, zejména pokud léky nejsou účinné nebo pokud se vyskytnou komplikace, jako jsou píštěle nebo striktury. Chirurgický zákrok může pomoci odstranit postižené části trávicího traktu a zlepšit celkový stav pacienta.

Kromě toho je důležitý také životní styl. Zvládání stresu, pravidelné cvičení a dostatek odpočinku mohou pomoci zlepšit kvalitu života lidí s Crohnovou chorobou. Stres může výrazně zhoršit příznaky, takže techniky pro zvládání stresu a relaxace jsou pro pacienty velmi užitečné.

Celkově vzato, léčba Crohnovy choroby je komplexní a vyžaduje individuální přístup. Každý pacient může reagovat na léčbu jinak, a proto je důležité úzce spolupracovat s lékaři a odborníky na výživu, aby bylo možné najít nejefektivnější strategii pro zvládání tohoto chronického onemocnění.

Jak žít s Crohnovou chorobou?

Život s Crohnovou chorobou může být náročný, ale existuje řada způsobů, jak zlepšit zvládání příznaků a zlepšit kvalitu života. Zde je několik tipů, které mohou pomoci. Vedení deníku, kde si budete zapisovat, co jíte, jaké máte příznaky a jak se cítíte, může pomoci identifikovat spouštěče a přizpůsobit léčbu. Hledání podpory u rodiny, přátel nebo podpůrných skupin může být velmi užitečné. Sdílení zkušeností s ostatními lidmi, kteří čelí stejným výzvám, může poskytnout emocionální podporu a praktické rady.

Učení se o Crohnově chorobě a jejích léčebných možnostech může pomoci lépe porozumět onemocnění a aktivně se zapojit do rozhodování o léčbě. Pravidelné návštěvy u lékaře a otevřená komunikace o příznacích a obavách jsou klíčové pro účinnou léčbu Crohnovy choroby.

Život s Crohnovou chorobou může být plný vzestupů a pádů, ale je důležité si uvědomit, že nejste sami. S podporou lékařů, rodiny a přátel, a s využitím dostupných léčebných možností, je možné vést plnohodnotný a aktivní život.

Crohnova choroba je vážné a komplikované onemocnění, které vyžaduje pečlivou správu a léčbu. I když může být život s tímto onemocněním náročný, existuje mnoho způsobů, jak zmírňovat příznaky a zlepšovat kvalitu života. Klíčem k úspěchu je informovanost, podpora a spolupráce s lékaři. Pamatujte, že každá cesta je jiná, ale s odhodláním a správnými nástroji je možné zvládat i ty nejtěžší výzvy.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist