facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co vyzkoušet na kašel, když už nezabírají ani léky?

Jak se efektivně vypořádat s kašlem

Kašel je jedním z nejčastějších příznaků, které doprovází nachlazení, chřipku či další onemocnění dýchacího ústrojí. Ačkoli kašel může působit jako obtížný příznak, jeho úloha v těle je často pouze ochranná. Je to způsob, jakým se tělo snaží odstranit z dýchacích cest dráždivé látky, hlen nebo cizorodé částice. Když nás však kašel trápí, mnohdy se ptáme: Co opravdu zabírá na kašel?

Typy kašle a jejich příčiny

Než se podíváme na to, co na kašel použít, je klíčové rozpoznat, s jakým typem kašle máme co do činění. Tento příznak může mít různé formy, přičemž každá z nich vyžaduje specifický přístup a léčbu. Kašel může být suchý, dráždivý nebo vlhký, tedy produktivní s tvorbou hlenu. Každý z těchto typů signalizuje odlišné problémy v dýchacím systému a podle toho je třeba upravit způsob léčby.

Suchý kašel

Suchý kašel je často dráždivý a neproduktivní. To znamená, že při něm nedochází k tvorbě hlenu, a většinou je spojen s podrážděním dýchacích cest. Tento druh kašle se často objevuje na začátku virových infekcí, při zánětech horních cest dýchacích, nebo může být důsledkem vystavení škodlivinám, jako je cigaretový kouř nebo prach.

Co pomáhá na suchý kašel? Ideálním řešením jsou prostředky, které zklidní podrážděné dýchací cesty a zmírní reflex kašle. Mnohé sirupy proti kašli obsahují látky, které mají tlumící účinky na kašlací centrum v mozku. Léky na suchý kašel často obsahují dextromethorfan nebo butamirát, které snižují potřebu kašlat a tím poskytují úlevu.

Vlhký kašel

Vlhký kašel, označovaný také jako produktivní, se vyznačuje tvorbou hlenu. Tento hlen může být výsledkem zánětu v dýchacích cestách, který je způsoben bakteriemi nebo viry. Produktivní kašel pomáhá tělu zbavit se nahromaděného hlenu a tím čistí dýchací cesty. Vlhký kašel často plní důležitou funkci, může být pro pacienta ovšem velmi obtěžující, zejména pokud je spojen s obtížným vykašláváním.

Co nejvíce pomáhá na vlhký kašel? V tomto případě jsou vhodné léky podporující vykašlávání, známé jako expektorancia. Tyto přípravky zředí hlen, čímž ho činí snadnějším k vykašlání. Mezi nejpoužívanější účinné látky patří ambroxol, guaifenesin nebo acetylcystein. Tyto látky napomáhají rychlejšímu odchodu hlenu z plic a usnadňují tak dýchání.

Přírodní prostředky

Pokud nechcete hned sáhnout po lécích z lékárny, existuje řada přírodních prostředků, které mohou být na kašel velmi účinné. Zde je několik osvědčených tipů, co vyzkoušet na kašel v domácích podmínkách:

  • Med: Med je tradičním přírodním lékem na kašel, zejména na suchý typ. Má zklidňující účinky na podrážděné sliznice v krku a může pomoci zmírnit dráždění. Med lze kombinovat s citronem nebo teplou vodou, což ještě posílí jeho účinky. Stačí smíchat lžíci medu s teplým nápojem a konzumovat několikrát denně.

  • Bylinkové čaje: Byliny jako tymián, sléz nebo lékořice mohou pomoci při zvládání kašle. Například tymián působí protizánětlivě a uvolňuje svaly dýchacích cest, což přináší úlevu při kašli. Sléz zase chrání sliznice v dýchacích cestách a zmírňuje jejich podráždění.

  • Teplé tekutiny: Pití teplých nápojů, jako jsou čaje nebo polévky, může pomoci zmírnit suchý kašel a zředit hlen při vlhkém kašli. Teplá tekutina totiž zvlhčuje dýchací cesty a snižuje podráždění.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak pečovat o dýchací cesty?

Abychom nemuseli neustále hledat co pomáhá na kašel, je důležité dbát na prevenci a udržovat své dýchací cesty v dobré kondici. Hydratace je zásadní – dostatečné pití vody pomáhá udržovat hlen v dýchacích cestách řídký, což usnadňuje jeho vykašlávání. Také zvlhčování vzduchu, zejména v zimních měsících, kdy bývá vzduch v interiérech suchý, může pomoci zmírnit suchý kašel.

Dalším důležitým faktorem je vyhýbání se dráždivým látkám. Cigaretový kouř, prach nebo silné vůně mohou zhoršit kašel, zejména pokud trpíte suchým typem. Proto je dobré omezit vystavení těmto faktorům, pokud vás často trápí již zmiňovaný kašel.

Kdy je čas navštívit lékaře?

Kašel je často jen dočasným příznakem, který může být účinně zvládnutý domácí péčí nebo volně prodejnými léky. Pokud však kašel přetrvává déle než týden, je doprovázen horečkou, bolestí na hrudi nebo obtížným dýcháním, je čas navštívit lékaře. Mohlo by se jednat o závažnější onemocnění, jako je bronchitida, zápal plic nebo jiné komplikace, které vyžadují odbornou léčbu.

Kašel může být nepříjemný a vyčerpávající, ale se správným přístupem a vhodnými prostředky lze jeho příznaky výrazně zmírnit. Ať už vás trápí suchý nebo vlhký kašel, je důležité vědět, co na kašel funguje a jak si vybrat to nejvhodnější řešení pro vaše individuální potíže. Dodržujte dostatečnou hydrataci, udržujte vzduch v místnosti vlhký a v případě potřeby neváhejte navštívit lékaře, aby vám doporučil nejlepší postup pro léčbu.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist