facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Arfid je vážná porucha, která ovlivňuje i psychické zdraví

Jak arfid ovlivňuje zdraví a co to vůbec je?

Poruchy příjmu potravy patří mezi závažné problémy, které mohou mít dalekosáhlé důsledky na fyzické i psychické zdraví člověka. Jednou z méně známých, ale neméně důležitých poruch je Arfid. Co to je a proč je potřeba o této poruše mluvit? Arfid, odborně nazývaný jako Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (vyhýbavá/restriktivní porucha příjmu potravy), představuje závažný problém, který ovlivňuje nejen stravovací návyky, ale také sociální život a celkové fungování jedince. Na rozdíl od anorexie nebo bulimie zde nejde o strach z přibírání, ale o intenzivní vybíravost a omezení ve výběru jídel. Proč k tomu dochází a jak Arfid ovlivňuje každodenní život?

Co to je a koho se týká?

Arfid není jen pouhá vybíravost v jídle. Lidé trpící touto poruchou často odmítají širokou škálu potravin na základě jejich textury, vůně, chuti nebo dokonce barvy. Mohou mít také strach z určitých způsobů přípravy jídla nebo mít za sebou traumatické zážitky spojené s jídlem, jako například dušení se nebo silnou nevolnost po konzumaci konkrétního pokrmu. Tyto zážitky mohou mít tak silný dopad, že u postiženého jedince vyvolávají úzkostné stavy a záchvaty paniky spojené s konzumací jídla.

Zatímcose u většiny dětí může objevit určitá vybíravost, která s věkem odezní, Arfid je naopak porucha, která přetrvává a může se v dospělosti prohlubovat. Pacienti často konzumují jen omezenou škálu potravin, což dlouhodobě vede k nedostatku důležitých živin a může způsobit vážné zdravotní problémy, jako je podvýživa nebo poruchy růstu u dětí.

Jaké jsou hlavní projevy Arfidu?

Zamyslete se nad tím, jak vypadají běžné společenské události – rodinné večeře, narozeninové oslavy, firemní obědy. Pro většinu lidí jsou tyto situace přirozené, ale pro jedince s Arfidem mohou být velmi stresující. Vyhnout se konkrétním potravinám na takových akcích může být obtížné, což vede k tomu, že se lidé s touto poruchou začnou vyhýbat společenským událostem, kde je jídlo. To může vést k sociální izolaci, depresím a úzkosti.

Hlavní projevy Arfidu zahrnují:

  • Vyhýbání se konkrétním jídlům na základě jejich textury, vůně, barvy nebo jiných vlastností.
  • Strach z jídla, které není pečlivě připraveno nebo které by mohlo vyvolat nepříjemné fyzické příznaky.
  • Omezený jídelníček, který zahrnuje pouze několik málo "bezpečných" potravin.
  • Úzkost nebo panické záchvaty spojené s myšlenkou na konzumaci nežádoucích jídel.
  • Výrazný úbytek hmotnosti nebo nedostatečné přibírání u dětí a dospívajících.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak Arfid ovlivňuje zdraví?

Dlouhodobé omezení příjmu potravin může mít závažné dopady na celkové zdraví člověka. Lidé trpící Arfidem často nejedí vyváženou stravu, což vede k nedostatku důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály, bílkoviny a zdravé tuky. To může způsobit fyzickou slabost, únavu, problémy s růstem, zhoršenou imunitu a další zdravotní komplikace.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Nedostatek železa může například vést k anémii, zatímco nízká hladina vitamínu D může způsobit problémy s kostmi. Nedostatečný příjem bílkovin zase může ovlivnit růst a vývoj svalů, což je obzvláště problematické u dětí a dospívajících, kteří potřebují správnou výživu pro zdravý růst.

Psychologické aspekty Arfidu

Arfid není jen fyzickou poruchou, ale má i silné psychologické aspekty. Často se objevuje ve spojení s úzkostnými poruchami, autismem nebo poruchami senzorického zpracování. Lidé trpící Arfidem mají obvykle velmi vyvinutý smyslový systém, který reaguje přehnaně na různé podněty, což může zahrnovat i jídlo.

Pro postižené osoby může být každé jídlo stresujícím zážitkem, což ovlivňuje jejich celkovou kvalitu života. Problémy s příjmem potravy mohou také ovlivnit jejich sebevědomí a mohou se cítit odlišní nebo méněcenní kvůli své neschopnosti jíst jako ostatní lidé.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaké jsou příčiny Arfidu?

Příčiny Arfidu nejsou zcela jasné, ale odborníci se domnívají, že významnou roli hraje kombinace genetických, psychologických a environmentálních faktorů. Některé děti mohou být geneticky náchylnější k senzorickým problémům nebo k úzkostem, což může přispívat k rozvoji této poruchy. Trauma spojené s jídlem, například dušení se nebo zažívací problémy po konzumaci konkrétní potraviny, může také hrát důležitou roli.

Navíc existuje souvislost mezi Arfidem a dalšími psychickými poruchami, včetně autismu, kde je zvýšená citlivost na smyslové podněty běžná. Úzkostné poruchy a obsedantně-kompulzivní porucha mohou také přispět k rozvoji a udržování Arfidu.

Jak se Arfid léčí?

Léčba Arfidu není snadná a obvykle vyžaduje multidisciplinární přístup. Klíčovým prvkem je kognitivně-behaviorální terapie (CBT), která pomáhá pacientům změnit negativní návyky spojené s jídlem a postupně zavádět nové potraviny do jejich jídelníčku. Důležitá je také spolupráce s nutričním terapeutem, který pomáhá zajistit, aby pacient dostával dostatek živin pro zdravý život.

Někdy je zapotřebí i spolupráce s psychiatrem, který může pomoci s úzkostmi a dalšími psychickými problémy, které jsou s Arfidem často spojené. Terapie je dlouhodobá a vyžaduje trpělivost jak od pacienta, tak od jeho okolí.

Podpora rodiny a blízkých

Podpora rodiny a blízkých je pro úspěšnou léčbu Arfidu zcela zásadní. Lidé trpící touto poruchou často potřebují velkou dávku pochopení a podpory, protože jejich problémy s jídlem nejsou jen otázkou "rozmaru" nebo "tvrdohlavosti." Rodina a přátelé by měli pomáhat vytvářet bezpečné a nestresující prostředí, ve kterém se pacienti mohou cítit komfortně při zkoušení nových potravin a překonávání svých obav.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Arfid je vážná porucha, která ovlivňuje nejen stravovací návyky, ale i psychickou pohodu a sociální život jedince. Odpověď na otázku co to je Afrid ukazuje, že jde o komplexní problém, který vyžaduje odbornou pomoc a podporu blízkých. Rozpoznání příznaků a včasná léčba může výrazně zlepšit kvalitu života lidí trpících touto poruchou. Pokud se domníváte, že někdo ve vašem okolí trpí touto poruchou, neváhejte vyhledat pomoc odborníka, který vám poradí, jak situaci řešit a jak pomoci.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist