facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Amarant jako ke zdraví a udržitelné stravě

Amarant - Zázrak přírody s tisíciletou tradicí

Amarant je více než jen obyčejná plodina – jedná se o superpotravinu s dlouhou a fascinující historií, která se v posledních letech znovu dostává do popředí zájmu díky svým výjimečným nutričním hodnotám a širokému spektru zdravotních benefitů. Ačkoli může být pro mnohé ještě relativně neznámý, amarant je potravinou, která si zaslouží, aby ji každý alespoň jednou ochutnal a zařadil do svého jídelníčku.

Historické kořeny amarantu

Příběh amarantu začíná ve Střední a Jižní Americe, kde byl před více než 8 000 lety jednou z hlavních plodin civilizací, jako byli Aztékové a Inkové. Pro tyto starověké kultury nebyl amarant jen potravinou, ale také důležitým kulturním a náboženským symbolem. Aztékové jej například používali při svých rituálních obřadech a věřili, že má nadpřirozené vlastnosti, které jim dodávají sílu a energii. Po příchodu španělských dobyvatelů a následném potlačení domorodých tradic však pěstování amarantu upadlo do zapomnění. Teprve v posledních několika desetiletích byl tento „zapomenutý poklad" znovu objeven a začal se šířit po celém světě.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výživové hodnoty a nutriční bohatství amarantu

Amarant je jednou z těch vzácných potravin, které mohou nabídnout kompletní balíček výživových hodnot. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, přičemž se může pochlubit všemi esenciálními aminokyselinami, což je u rostlinných zdrojů poměrně vzácné. Zejména lysin, aminokyselina často chybějící v obilovinách, je v amarantu přítomna ve vysokém množství, což z něj činí skvělý zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany.

Dalším významným přínosem amarantu je jeho vysoký obsah vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení a prevenci různých trávicích potíží. Vláknina v amarantu pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležité pro prevenci diabetu 2. typu. Amarant je také bohatým zdrojem minerálů, jako je vápník, hořčík, železo a zinek. Díky tomu přispívá ke zdraví kostí, zubů, krevního oběhu a imunitního systému.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kromě toho obsahuje amarant velké množství antioxidantů, látek, které chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Tyto antioxidanty pomáhají předcházet chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby, rakovina nebo degenerativní onemocnění mozku. Významné je také, že amarant neobsahuje lepek, což ho činí vhodným pro osoby s celiakií nebo s intolerancí na lepek.

Zdravotní benefity amarantu

Pravidelná konzumace amarantu může mít řadu pozitivních efektů na vaše zdraví. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi, což přispívá k ochraně srdce a cév. Vláknina také podporuje zdravé trávení a může být nápomocná při prevenci problémů, jako je zácpa nebo syndrom dráždivého tračníku.

Železo obsažené v amarantu je klíčové pro tvorbu hemoglobinu a transport kyslíku v krvi. To je důležité zejména pro osoby s anémií nebo pro ty, kteří se cítí unavení a vyčerpaní. Amarant je také bohatý na hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému, svalů a srdce. Hořčík navíc pomáhá regulovat krevní tlak a může tak přispět k prevenci hypertenze.

Dalším zajímavým benefitem je vysoký obsah vápníku v amarantu. Vápník je nezbytný pro zdraví kostí a zubů, a proto může pravidelná konzumace amarantu přispět k prevenci osteoporózy a dalších kostních onemocnění. Díky tomu je amarant vhodný nejen pro dospělé, ale i pro děti, těhotné ženy a starší osoby, které potřebují zvýšený příjem tohoto minerálu.

Jak využít amarant v kuchyni

Jednou z výhod amarantu je jeho všestranné využití v kuchyni. Má jemnou, lehce oříškovou chuť a měkkou, lehce křupavou texturu, což z něj činí skvělou ingredienci do mnoha různých pokrmů. Amarant můžete připravit podobně jako rýži nebo quinou, tedy vařit ve vodě nebo vývaru, dokud nezměkne. Poté jej můžete použít jako základ pro přílohy, saláty, kaše nebo náplně do zeleniny.

Amarantová mouka, vyrobená z mletých semen amarantu, je vynikající bezlepkovou alternativou k běžné mouce a může být použita při pečení chleba, koláčů, sušenek nebo palačinek. Má lehce oříškovou chuť, která dodá vašim pečeným pokrmům nový rozměr. Díky své výživové hodnotě je amarantová mouka oblíbená nejen mezi lidmi s bezlepkovou dietou, ale i mezi těmi, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o zdravější alternativy.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Amarant se také hodí jako přísada do polévek, kde může nahradit těstoviny nebo rýži. Díky své jemné textuře a schopnosti absorbovat chutě okolních ingrediencí se dobře kombinuje s různými druhy zeleniny, luštěnin nebo masa. Můžete jej také přidat do smoothie nebo jogurtu pro zvýšení obsahu bílkovin a vlákniny.

Amarant je plodinou, která si právem získává stále větší popularitu mezi těmi, kteří hledají zdravější a výživnější alternativy k běžným potravinám. Díky svým vysokým nutričním hodnotám, všestrannému využití v kuchyni a ekologickým výhodám je amarant ideální volbou pro ty, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o nové chutě a zároveň pečovat o své zdraví.

Pokud jste dosud amarant nezkusili, je nyní ten pravý čas to napravit. Ať už jej zařadíte do svého každodenního jídelníčku, nebo jej použijete jen občas jako zajímavou obměnu, můžete si být jisti, že vaše tělo vám za to poděkuje. Amarant je potravinou, která vám může pomoci na cestě k zdravějšímu a vyváženějšímu životnímu stylu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist