facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč lidé ztrácí čich a jak můžete obnovit tento smysl?

Jaké jsou příčiny, jaké má důsledky a jak ji lze léčit ztrátu čichu

Ztráta čichu, nazývaná také anosmie, je problém, který může zásadně ovlivnit náš každodenní život. Přestože si čich často neuvědomujeme, jeho ztráta nás může překvapit svou intenzitou a vlivem na naši pohodu. Čich je neoddělitelně spjat s chutí, a proto může být pro mnoho lidí náhlá ztráta čichu spojena i s neschopností vnímat chutě jídla. To ovšem není jediný důsledek tohoto problému – ztráta čichu může ovlivnit také naši bezpečnost a celkové zdraví.

Co způsobuje ztrátu čichu?

Existuje řada důvodů, proč může dojít k částečné nebo úplné ztrátě čichu. Mezi nejčastější patří následující:

  1. Infekce dýchacích cest
    Infekce dýchacích cest, jako jsou nachlazení, chřipka nebo v poslední době častěji zmiňovaný COVID-19, jsou jedním z hlavních důvodů dočasné ztráty čichu. Viry mohou způsobit zánět v nosní dutině, který blokuje čichové receptory a způsobuje, že dočasně ztrácíme schopnost vnímat vůně. Zatímco u většiny lidí se čich po vyléčení vrátí, někteří mohou zažívat delší problémy.

  2. Alergie
    Lidé trpící alergiemi, zejména sennou rýmou, mohou ztrácet čich v důsledku ucpání nosních dutin a zánětu sliznic. Když je nosní dutina zablokovaná, vůně se nemohou dostat k čichovým receptorům, což vede k dočasné ztrátě čichu. Ztráta čichu kvůli alergiím bývá většinou reverzibilní, jakmile se zánět zlepší.

  3. Chronické záněty nosních dutin (sinusitida)
    Sinusitida je stav, při kterém se zanítí nosní dutiny, což vede k jejich ucpání a následné ztrátě čichu. Tento stav může být akutní nebo chronický a v některých případech může vyžadovat chirurgický zásah.

  4. Traumatická poranění hlavy
    Trauma hlavy, například po úrazu nebo nehodě, může poškodit nervy, které jsou zodpovědné za přenos čichových vjemů do mozku. V některých případech může dojít k trvalé ztrátě čichu v důsledku narušení těchto nervových drah.

  5. Stárnutí
    S věkem se naše smysly přirozeně zhoršují, včetně čichu. Tento proces je obvykle pozvolný a ztráta čichu u starších lidí není neobvyklá. Studie ukazují, že čich se začíná zhoršovat po 60. roce života a u některých jedinců může dojít k jeho výraznému oslabení.

  6. Nádory
    V některých případech může být ztráta čichu způsobena přítomností nádoru v nosní dutině, v oblasti mozku nebo na nervových drahách, které zajišťují přenos čichových signálů. Tento typ ztráty čichu vyžaduje lékařské vyšetření a včasný zásah.

  7. Užívání léků
    Některé léky, zejména ty, které se používají k léčbě vysokého krevního tlaku, deprese nebo alergií, mohou ovlivnit čich. Pokud zaznamenáte ztrátu čichu po nasazení nových léků, je důležité konzultovat tuto změnu s lékařem.

Jak se projevuje ztráta čichu?

Ztráta čichu může být buď úplná, tedy anosmie, nebo částečná, kdy jedinec vnímá pouze některé pachy, což je stav označovaný jako hyposmie. Kromě toho může být tento stav dočasný nebo trvalý. Dočasná ztráta čichu je častější a většinou ji způsobují infekce nebo alergie. Trvalá ztráta čichu může být důsledkem vážnějších poranění nebo degenerativních onemocnění.

Důsledky ztráty čichu mohou být různé. Nejčastěji se lidé setkávají s tím, že jídlo ztrácí chuť, což vede k nechutenství a v některých případech dokonce ke ztrátě hmotnosti. Ztráta čichu ale také ovlivňuje schopnost detekovat nebezpečné pachy, jako je kouř, plyn nebo zkažené potraviny, což může mít vážné následky pro bezpečnost.

Jak ztrátu čichu léčit?

Léčba ztráty čichu závisí na její příčině. Pokud je způsobena infekcí nebo alergií, obvykle postačí léčba těchto stavů, například pomocí antihistaminik, nosních sprejů nebo antibiotik. V případě chronických zánětů nosních dutin může být doporučena operace k odstranění překážek, které brání volnému proudění vzduchu a vůní.

U ztráty čichu způsobené traumatem hlavy nebo nádorovými onemocněními může být léčba složitější a vyžadovat spolupráci několika specialistů, včetně neurochirurgů nebo onkologů. Bohužel, u některých pacientů, zejména u těch, kteří trpí trvalou ztrátou čichu v důsledku poškození nervů, není vždy možné čich zcela obnovit.

Jedním z přístupů, který může pomoci zejména po prodělané virové infekci, je čichový trénink. Tento proces zahrnuje pravidelné přičichávání k intenzivním vůním, jako je například esenciální olej z růže, eukalyptu, citronu nebo hřebíčku. Tato metoda může podpořit regeneraci čichových receptorů a zlepšit schopnost vnímat pachy.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud ztráta čichu přetrvává déle než několik týdnů nebo je doprovázena dalšími příznaky, jako je bolest hlavy, závrať, poruchy zraku nebo silné bolesti v oblasti nosních dutin, je důležité navštívit lékaře. Odborník provede důkladné vyšetření a může doporučit zobrazovací metody, jako je CT nebo MRI, aby se zjistilo, zda se v nosní dutině nebo mozku nenacházejí abnormality.

Ztráta čichu je problém, který může ovlivnit více aspektů našeho života, než bychom si na první pohled mysleli. I když se může jednat o dočasný stav, je důležité věnovat mu pozornost a včas se obrátit na odborníka. Správná diagnóza a léčba mohou pomoci čich obnovit, nebo alespoň zmírnit jeho ztrátu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist