facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Uchovejte si léto díky zavařenému zeleninovému leču

Zavařené zeleninové lečo recept

Léto je obdobím, kdy nám zahrádky a trhy doslova přetékají čerstvou zeleninou. Barevné papriky, šťavnatá rajčata, křupavé cukety a mnoho dalších plodů se na nás smějí z každého záhonu i stánku. Co ale dělat, když si chcete tyto letní chutě uchovat na později, do chladnějších podzimních a zimních dnů? Jednou z osvědčených metod je zavařování a právě zavařené zeleninové lečo je skvělým způsobem, jak si uchovat letní radosti ve sklenici. Tento zavařené zeleninové lečo recept je jednoduchý, rychlý a zároveň neuvěřitelně chutný.

Zavařené zeleninové lečo: Proč si ho zamilujete?

Lečo je tradiční pokrm, který má své kořeny v maďarské kuchyni, ale jeho popularita se rozšířila do mnoha dalších zemí včetně Česka. Tento jednoduchý pokrm kombinuje čerstvé papriky, rajčata a cibuli – základy, které se dají snadno obměnit podle vaší chuti. Zavařené zeleninové lečo je ideální variantou, jak si tuto kombinaci chutí uchovat na pozdější dobu.

Výhodou zavařování je, že si můžete lečo připravit dopředu a kdykoliv během roku ho rychle ohřát a podávat jako hlavní jídlo nebo přílohu. Sklenice plné leča ve spíži vám mohou zachránit oběd nebo večeři, když zrovna nemáte čas na dlouhé vaření. Navíc, zavařené zeleninové lečo si zachovává vitamíny a minerály z čerstvé zeleniny, takže nejen že chutná skvěle, ale je i zdravé.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak si připravit zavařené zeleninové lečo krok za krokem

Pro tento zavařené zeleninové lečo recept budete potřebovat několik základních ingrediencí, které se pravděpodobně nacházejí ve vaší kuchyni nebo zahrádce. Než začnete, je důležité si vše správně připravit a naplánovat, aby celý proces proběhl hladce.

Výběr a příprava surovin

Základem úspěšného leča jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Potřebovat budete:

  • Papriky – ideálně červené, žluté a zelené, které dodají leču nejen chuť, ale i krásnou barevnost.
  • Rajčata – zralá a šťavnatá rajčata jsou nezbytná pro vytvoření bohatého základu.
  • Cibule – cibule dodá leču sladkost a hloubku chuti.
  • Cuketa – pokud máte rádi jemnější strukturu, přidejte cuketu, která lečo skvěle doplní.
  • Sůl, pepř a případně další koření podle chuti, například sladkou papriku nebo česnek.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Začněte tím, že si všechnu zeleninu důkladně omyjete a očistíte. Papriky nakrájejte na středně velké kousky, rajčata můžete oloupat a nakrájet na menší kusy. Cibuli nakrájejte na drobno a cuketu na kostičky.

Vaření leča

Nyní přichází na řadu samotné vaření. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. To je moment, kdy se z cibule začne uvolňovat sladkost a připraví základ pro zbytek pokrmu. Poté přidejte nakrájené papriky a krátce je orestujte, aby se jejich chutě rozvinuly.

Následně přidejte rajčata a cuketu, směs osolte, opepřete a podle chuti můžete přidat i další koření, například mletou papriku, která leču dodá jemnou kouřovou chuť. Nechte vše pomalu vařit na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne a nevytvoří se krásně vonící směs. Proces vaření trvá zhruba 20–30 minut, během kterých se všechny chutě propojí do lahodného základu. Dejte si pozor, aby směs nebyla příliš řídká, pokud je potřeba, můžete ji chvíli povařit bez pokličky, aby se nadbytečná tekutina odpařila.

Příprava sklenic a zavařování

Když je lečo hotové, je důležité ho správně zavařit, aby vám ve sklenicích vydrželo co nejdéle. Připravte si čisté sklenice s víčky – sklenice je ideální před použitím sterilizovat. Můžete je například krátce povařit ve vroucí vodě nebo sterilizovat v troubě. Sterilizace je důležitá pro to, aby se ve sklenicích netvořily žádné bakterie, které by mohly lečo zkazit.

Horké lečo nalijte do připravených sklenic, které ihned pevně uzavřete. Sklenice následně vložte do zavařovacího hrnce s vodou a zavařujte asi 20 minut. Tento krok je klíčový pro to, aby lečo ve sklenicích vydrželo dlouhé měsíce bez nutnosti skladování v lednici.

Skladování a užití

Zavařené zeleninové lečo skladujte na suchém a chladném místě, ideálně ve spíži. Správně zavařené sklenice vám vydrží několik měsíců, aniž by se jejich obsah zkazil. Když pak přijde chuť na něco rychlého a chutného, stačí sklenici otevřít, lečo ohřát a podávat s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masu či těstovinám.

Tento zavařené zeleninové lečo recept je ideální pro ty, kteří si chtějí uchovat letní chutě na chladnější období. Uchování zeleniny v této formě vám umožní kdykoliv si vychutnat čerstvost a bohatost léta, i když venku sněží nebo prší. Zavařené zeleninové lečo je nejen praktické, ale také neuvěřitelně chutné. Navíc, když si uděláte zásobu sklenic plných leča, budete mít vždy po ruce rychlý a výživný pokrm, který ocení celá rodina.

Nebojte se experimentovat a přidávat do leča další ingredience podle vaší chuti. Možností je mnoho a každý si může najít tu svou ideální kombinaci. Ať už zvolíte klasické papriky a rajčata, nebo přidáte třeba houby či jiné sezónní zeleniny, jedno je jisté – zavařené zeleninové lečo se stane pokladem ve vaší spíži, ke kterému se budete rádi vracet.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist