facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak si poradit se zalehlým uchem z rýmy?

Jak si ulevit od nepříjemného pocitu zalehlého ucha z rýmy?

Zalehlé ucho z rýmy je nepříjemným problémem, se kterým se setkává mnoho lidí během nachlazení. Tento stav může způsobit nejenom pocity tlaku v uchu, ale také výrazně zhoršit sluch, což může být obzvláště frustrující v každodenním životě. Jak se tedy s tímto problémem vypořádat a co můžete udělat pro to, aby se vám ulevilo?

Proč dochází k zalehlému uchu při rýmě?

Když máte rýmu, vaše sliznice v nose a dutinách se zanítí a otékají. Tento otok může vést k ucpání Eustachovy trubice, což je malý kanálek spojující střední ucho s nosohltanem. Eustachova trubice slouží k vyrovnávání tlaku mezi středním uchem a vnějším prostředím. Pokud je však tato trubice blokována, dochází k nerovnováze tlaku, což může vést k pocitu zalehlého ucha.

Tento stav je častý zejména během nachlazení nebo sinusitidy, kdy je produkce hlenu zvýšená a zánět v oblasti nosu a krku výraznější. Kromě zalehlého ucha můžete také pociťovat další nepříjemné příznaky, jako je bolest v uších, pocit plnosti nebo dokonce závratě.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaké jsou příznaky zalehlého ucha z rýmy?

Zalehlé ucho z rýmy se projevuje různými způsoby, a to v závislosti na závažnosti zánětu a citlivosti každého jednotlivce. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Pocit tlaku v uchu: Tento pocit může být neustálý nebo se objevovat jen při určitých činnostech, například při polykání.
  • Zhoršený sluch: Můžete si všimnout, že slyšíte zvuky tlumeně, jako byste byli pod vodou.
  • Autofonie: Tento termín popisuje stav, kdy slyšíte svůj vlastní hlas hlasitěji nebo zkresleně.
  • Bolest v uchu: Někdy může zánět způsobit bolest, která se zhoršuje při změnách tlaku, například při cestování letadlem nebo jízdě v horách.

Tyto příznaky mohou trvat několik dní, ale v některých případech mohou přetrvávat i několik týdnů. Je důležité vnímat signály svého těla a snažit se najít způsoby, jak si ulevit.

Jak si ulevit od zalehlého ucha?

Existuje několik způsobů, jak zmírnit nepříjemné pocity spojené se zalehlým uchem z rýmy. Každý člověk je jiný, a tak může být účinný jiný postup. Zde jsou některé z osvědčených metod:

Solný roztok a výplach nosu

Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak ulevit zalehlému uchu, je použití solného roztoku k výplachu nosu. Solný roztok pomáhá uvolnit hlen a snížit otok sliznic, což může vést k obnovení průchodnosti Eustachovy trubice. K výplachu nosu můžete použít buď hotové solné roztoky, které jsou k dostání v lékárně, nebo si připravit vlastní smícháním soli s teplou vodou.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Inhalace páry

Další účinnou metodou je inhalace páry. Horká pára pomáhá zvlhčovat sliznice a zmírňovat zánět v nosohltanu, což může přispět k uvolnění Eustachovy trubice. Můžete zkusit inhalovat páru z horké vody, do které jste přidali několik kapek esenciálního oleje, například eukalyptového, který má protizánětlivé účinky.

Žvýkání a zívání

Jednoduchým způsobem, jak se pokusit vyrovnat tlak v uších, je žvýkání žvýkačky nebo zívání. Tyto pohyby mohou pomoci otevřít Eustachovu trubici a vyrovnat tlak, což často vede k okamžité úlevě. Zvláště účinné může být zívání při změnách nadmořské výšky, například při jízdě autem do hor nebo při vzletu letadla.

Masáž uší a okolí

Lehká masáž kolem uší a za ušními boltci může také pomoci zlepšit průtok krve a uvolnit tlak v uších. Můžete zkusit jemné krouživé pohyby prsty kolem uší a podél čelisti.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud záplavy ucha trvají déle než týden nebo se zhoršují, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může doporučit použití dekongestiv, které pomáhají snižovat otok sliznic, nebo v závažnějších případech předepsat antibiotika, pokud je přítomna bakteriální infekce. Je důležité nepodceňovat žádné příznaky a včas se poradit s odborníkem, aby se předešlo komplikacím, jako je například zánět středního ucha.

Zalehlé ucho z rýmy je běžným problémem, se kterým se setkává mnoho lidí, ale to neznamená, že by měl být přehlížen. I když se tento stav může zdát jako drobnost, může výrazně ovlivnit vaši kvalitu života. Naštěstí existuje řada jednoduchých domácích prostředků, které vám mohou pomoci zmírnit příznaky a urychlit zotavení.

Pamatujte, že klíčové je naslouchat svému tělu a při přetrvávajících potížích neváhat vyhledat odbornou pomoc. Zdraví je vždy na prvním místě, a i když se může zalehlé ucho z rýmy jevit jako malý problém, může mít vliv na vaši celkovou pohodu. Dopřejte si čas na zotavení a nechte své tělo, aby se plně uzdravilo.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist