facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč sledovat hodnoty viscerálního tuku a jak je zlepšit?

Jaké jsou hodnoty viscerálního tuku a jak ovlivňuje naše zdraví?

Viscerální tuk, neboli útrobní tuk, je tuková tkáň uložená hluboko v břišní dutině. Na rozdíl od podkožního tuku, který se ukládá těsně pod kůží a je snadno viditelný, viscerální tuk obklopuje vnitřní orgány, jako jsou játra, slinivka břišní nebo střeva. Mnozí lidé si často neuvědomují, že právě nadměrné množství viscerálního tuku může být nebezpečnější než klasické přibírání na váze, protože představuje skryté riziko pro jejich zdraví.

Co je viscerální tuk a proč je důležitý?

Tuk v našem těle plní řadu funkcí, například uchovávání energie a ochranu orgánů. Viscerální tuk má specifickou roli, protože chrání vnitřní orgány před nárazy a udržuje je na správném místě. Nicméně, pokud jeho množství přesáhne zdravé hodnoty, může začít poškozovat naše tělo. Viscerální tuk produkuje zánětlivé látky, které negativně ovlivňují metabolismus a přispívají ke vzniku řady chronických onemocnění.

Hodnoty viscerálního tuku se měří pomocí speciálních přístrojů, jako jsou bioimpedanční analyzátory nebo metody zobrazování (CT, MRI). Výsledky ukazují, kolik tuku je uloženo mezi vnitřními orgány. Optimální hodnoty viscerálního tuku jsou důležitým indikátorem celkového zdraví a rizika budoucích problémů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaké jsou ideální hodnoty viscerálního tuku?

Hodnoty viscerálního tuku by se měly pohybovat v rozmezí 1–12, přičemž jakékoli hodnoty nad toto rozmezí mohou značit zvýšené zdravotní riziko. Lidé s hodnotami nad 12 mají vyšší pravděpodobnost vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka typu 2, zánětlivá onemocnění a některé druhy rakoviny. Naopak, hodnoty pod touto hranicí svědčí o tom, že tělo je v relativně dobrém zdravotním stavu, a riziko výše zmíněných onemocnění je nižší.

Vysoké hodnoty viscerálního tuku se často pojí s metabolickými poruchami, jako je inzulínová rezistence, zvýšené hladiny triglyceridů v krvi, vysoký krevní tlak nebo narušená funkce jater. Může se také objevit tzv. metabolický syndrom, což je stav, který výrazně zvyšuje riziko srdečních chorob a dalších závažných onemocnění.

Jak zjistím, zda mám vysoké hodnoty viscerálního tuku?

Zatímco hodnoty viscerálního tuku lze přesně změřit pomocí odborných vyšetření, existují i jiné způsoby, jak upozornit na přebytečný viscerální tuk. Jedním z prvních ukazatelů je obvod pasu. Pokud je obvod pasu u mužů větší než 94 cm a u žen větší než 80 cm, může to znamenat vyšší hodnoty viscerálního tuku a tím i zvýšené riziko zdravotních komplikací.

Důležité je také sledovat změny ve své váze a tělesném složení, zvláště pokud vedete sedavý způsob života a konzumujete kaloricky bohatou stravu. Pokud zaznamenáte, že přibíráte především v oblasti břicha, je to další signál, že vaše hodnoty viscerálního tuku mohou být zvýšené.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak snížit hodnoty viscerálního tuku?

Dobrou zprávou je, že viscerální tuk lze snížit. Ačkoli není možné zaměřit se pouze na tuto konkrétní oblast těla, celkové snížení tělesného tuku obvykle vede i k redukci viscerálního tuku. Zde jsou hlavní kroky, jak toho dosáhnout:

  1. Pravidelný pohyb: Aerobní cvičení, jako je běh, plavání nebo jízda na kole, je klíčem k efektivnímu spalování tuku. Studie prokazují, že lidé, kteří se věnují alespoň 150 minutám fyzické aktivity týdně, mají nižší hodnoty viscerálního tuku. Nezapomínejte také na silový trénink, který zlepšuje metabolismus a podporuje růst svalové hmoty, což zvyšuje spalování kalorií.

  2. Vyvážená strava: Zdravá strava bohatá na bílkoviny, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky může výrazně snížit hodnoty viscerálního tuku. Naopak, vyhýbejte se jednoduchým cukrům, rafinovaným sacharidům a průmyslově zpracovaným potravinám, které zvyšují hladinu cukru v krvi a podporují ukládání tuku.

  3. Kvalitní spánek: Nedostatek spánku je často přehlíženým faktorem při boji s viscerálním tukem. Když spíme méně než 6 hodin denně, tělo produkuje více stresového hormonu kortizolu, který podporuje ukládání tuku v oblasti břicha. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a spát 7–8 hodin denně.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  1. Snížení stresu: Chronický stres a vysoké hladiny kortizolu mohou vést k ukládání viscerálního tuku. Techniky jako jóga, meditace nebo mindfulness mohou pomoci snížit hladinu stresu a udržet hormonální rovnováhu.

  2. Hydratace a omezení alkoholu: Pití dostatečného množství vody pomáhá tělu s detoxikací a zlepšuje metabolismus. Naopak nadměrná konzumace alkoholu podporuje hromadění viscerálního tuku, proto je dobré jej omezit na minimum.

Proč je důležité udržovat hodnoty viscerálního tuku v normálu?

Udržení hodnot viscerálního tuku v normálním rozmezí je klíčem k dlouhodobému zdraví. Přebytečný viscerální tuk nejenže zatěžuje orgány, ale také zvyšuje riziko vážných onemocnění. Kromě toho, že hodnoty viscerálního tuku ovlivňují fyzické zdraví, mohou mít dopad i na mentální zdraví. Zvýšený viscerální tuk je spojen s vyšší pravděpodobností vzniku deprese a úzkostných stavů.

Pokud tedy zjistíte, že máte vyšší hodnoty viscerálního tuku, je dobré zvážit změny ve svém životním stylu. Zdravé stravovací návyky, pravidelný pohyb, kvalitní spánek a zvládání stresu mohou přinést pozitivní změny a snížit riziko zdravotních komplikací.

Viscerální tuk je důležitým ukazatelem našeho zdraví, a proto bychom mu měli věnovat pozornost. Hodnoty viscerálního tuku mohou varovat před riziky spojenými s obezitou, cukrovkou a srdečními chorobami. Sledování těchto hodnot a přijetí zdravého životního stylu může přispět k delšímu a kvalitnějšímu životu. Pokud máte podezření, že jsou vaše hodnoty viscerálního tuku vysoké, je vhodné konzultovat to s lékařem a podniknout kroky k jejich snížení.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist