facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak jíst papáju a využít její zdravotní benefity

Papája, nebo také papaya, je tropické ovoce, které si získává stále větší popularitu po celém světě, ačkoliv v mnoha oblastech Ameriky patří k tradičním potravinám. V tomto článku se podíváme na to, jak papája chutná, jak ji správně jíst a proč by měla být součástí vašeho jídelníčku.

Co je to papája?

Papája nebo také papaya, vědecky známá jako Carica papaya, je tropická rostlina jejíž odborný název je melounovník pravý a která plodí velké, oválné ovoce s jemnou sytě oranžovou dužinou. Toto ovoce bylo původně domestikováno na území dnešního Mexika a Střední Ameriky, ale již se pěstuje v mnoha tropických a subtropických oblastech po celém světě. Papaya je ceněna nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro své zdravotní benefity.

Papája je v Mexiku, Guatemala i dalších oblastech nedílnou součástí místního stravovaní a současně je v těchto zemích již po staletí využívána i pro své zdravotní účinky, kdy tvoří jednu z mnoha přísad tradičního léčitelství. Pokud se někdy vydáte do Mexika, oranžové a chutné plátky čerstvě nakrájené papayi budou jistě častým doplňkem nejen při snídani.

Jak papája chutná?

Chuť papáji je jedinečná a těžko ji lze srovnat s jiným ovocem. Nejbližší přirovnání je meloun s nádechem broskve a manga. Její sladká a velmi jemná konzistence tvoří velmi osvěžující a příjemnou kombinaci. To z papáji činí ideální volbu také pro mnohé kulinářské úpravy. Dužina je měkká a šťavnatá, což umožňuje snadné krájení a přípravu.

Jak jíst papáju

Existuje několik způsobů, jak si papáju vychutnat. Prvním krokem je vždy vybrat kvalitní a zralé ovoce. Vyberte si zralou papáju, která je zlehce měkká na dotek z vnějšku a má oranžovo-zelenou až žlutou slupku. Omyjte ji pod tekoucí vodou, rozkrojte na polovinu a lžičkou odstraňte semínka. Dužinu můžete krájet na kostky, plátky nebo ji prostě jíst lžičkou přímo z plodu.

Nejjednodušší způsob, jak si užít papáju, je jíst ji čerstvou. Je to skvělý snack, který můžete mít kdykoli po ruce. Přidání papáji do ovocných salátů, smoothie nebo jogurtů zvýší jejich nutriční hodnotu a chuť. V Asii je velmi oblíbený papájový salát známý jako Som Tam. Tento pikantní a osvěžující salát se připravuje z nezralé zelené papáji, česneku, chilli, rajčat a limetkové šťávy. Jak už bylo zmíněnou v mnoha oblastech latinské Ameriky je téměř nedílnou součástí snídaní.

Papája je také skvělou přísadou do dezertů. Můžete ji použít při pečení koláčů, muffinů nebo ji přidat do ovocných zmrzlin a sorbetů. Její sladkost a šťavnatost dodává dezertům jedinečný rozměr.

Papája v kuchyni

Můžete ji přidat do smoothie a šťáv, kombinovat s jiným ovocem, jako jsou banány, ananas nebo mango, pro osvěžující a výživný nápoj. Připravte si exotickou salsu z papáji, rajčat, cibule, koriandru a limetkové šťávy. Tato salsa je vynikající přílohou k rybám, kuřecímu masu nebo tortillovým chipsům. Zkuste grilovat plátky papáji a podávejte je jako dezert s kapkou medu a limetkové šťávy. Grilování zvýrazní sladkost papáji a přidá jí jemnou kouřovou chuť.

Využít se z papáji dají také semínka

Sytě černá semínka z papáji lze snadno vyjmout jedním pohybem kuchyňské lžíce a ...vyhodit? Papájová semínka jsou často přehlíženou částí tohoto chutného tropického ovoce, přestože jsou plná cenných živin. Obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho jsou bohatá na mononenasycené a polynenasycené tuky, jako je olejová a linolová kyselina, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Papajová semínka také obsahují několik důležitých minerálů, včetně vápníku, hořčíku a železa.

Díky svým protizánětlivým vlastnostem a schopnosti bojovat proti bakteriím a parazitům mohou papajová semínka poskytnout další zdravotní výhody, jako je podpora imunitního systému a zlepšení celkového zdraví. Výzkumy naznačují, že pravidelná konzumace papájových semínek může přispět k lepšímu zdraví a prevenci řady chorob. V tradičním léčitelství ve střední Americe se používají již po staletí.

Zdravotní benefity papáji

Papája není jen lahodná, ale také velmi zdravá. Obsahuje mnoho živin, které podporují celkové zdraví. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a vitamínu A, který je důležitý pro zdraví očí. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a vlákninu.

Papája je plná antioxidantů, jako jsou karotenoidy, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění. Zejména lykopen, který je přítomen v papáji, je spojen s nižším rizikem rakoviny a srdečních chorob.

Papája obsahuje enzym papain, který podporuje trávení proteinů. Tento enzym může pomoci zmírnit zažívací potíže a podporovat zdravý trávicího traktu. Díky svým protizánětlivým vlastnostem může papája pomoci zmírnit záněty v těle, což může být prospěšné pro osoby trpící artritidou nebo jinými zánětlivými onemocněními. Vysoký obsah vitamínu C a dalších antioxidantů pomáhá posilovat imunitní systém a chránit tělo před infekcemi a nemocemi.

Papája v tradiční medicíně

Papája má také dlouhou historii využití v tradiční medicíně. V mnoha kulturách se používá k léčbě různých zdravotních problémů. Listy papáji se často používají k léčbě horečky dengue, protože má schopnost zvýšit počet krevních destiček. Semena papáji mají antiparazitické vlastnosti a mohou být použita k léčbě střevních parazitů. Papája a její extrakty se používají také v kosmetice pro své hydratační a zklidňující vlastnosti.

Vyzkoušejte papáju i vy

Papája je skutečným pokladem přírody, který kombinuje lahodnou chuť s mnoha zdravotními benefity. Její sladká a šťavnatá dužina je ideální pro různé kulinářské úpravy či jako rychlý, zdravý doplněk snídaně, zatímco její bohatý nutriční profil podporuje celkové zdraví ogranismu. Ať už si ji vychutnáte čerstvou, v salátu, dezertu nebo smoothie, papaya je skvělým doplňkem každého jídelníčku. Vyzkoušejte papáju a objevte její exotickou chuť a benefity pro vaše zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist