facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Vychutnejte si dokonalé teriyaki kuře plné chutí

Teriyaki kuře - lahodná kombinace chutí, která okouzlí každého

Teriyaki kuře je pokrm, který si našel cestu z tradiční japonské kuchyně až na stoly po celém světě. Jeho popularita není náhodná – spojuje v sobě harmonii sladkých a slaných chutí, které z něj dělají ideální volbu pro všechny, co hledají něco výjimečného. Tento recept je jednoduchý na přípravu, a přitom plný intenzivních chutí, které dokážou nadchnout nejen milovníky asijské kuchyně.

Historie teriyaki kuřete

Teriyaki, jako technika přípravy jídla, má své kořeny v Japonsku, kde se používá k dochucování a marinování různých druhů masa, ryb a dokonce i zeleniny. Slovo "teriyaki" je složeninou dvou japonských slov: "teri", což znamená lesk nebo glazuru, a "yaki", což znamená grilování nebo opékání. Tato technika spočívá v tom, že se maso před přípravou naloží do omáčky, která při pečení nebo grilování vytvoří na povrchu lesklou, sladkou vrstvu.

Ačkoli dnes známe teriyaki především díky kuřeti, v Japonsku se tato omáčka tradičně používá i na ryby, například na lososa nebo makrelu. Přesto si však kuřecí maso získalo ve světě největší popularitu díky své univerzálnosti a jemné chuti, která dokonale ladí s teriyaki omáčkou.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Co dělá teriyaki kuře tak výjimečným?

Teriyaki kuře vyniká zejména svou chutí. Kombinace sladkosti z cukru nebo medu, slanosti sójové omáčky a lehkého nádechu rýžového vína vytváří bohatou chuť, kterou si snadno zamilujete. Navíc díky způsobu přípravy, kdy se maso marinováním a následným pečením obaluje v glazuru, je teriyaki kuře šťavnaté a plné chutí.

Kromě výtečné chuti má tento pokrm i výživovou hodnotu, což ocení zejména ti, kdo dbají na zdravý životní styl. Kuřecí prsa jsou bohatá na bílkoviny a mají nízký obsah tuku, což z nich dělá ideální surovinu pro sportovce a všechny, kdo se snaží udržet štíhlou linii. Teriyaki omáčka, pokud je připravena z kvalitních surovin, může být i zdravou alternativou k jiným omáčkám, které jsou často plné tuku nebo přidaných chemikálií.

Jak připravit dokonalé teriyaki kuře?

Příprava teriyaki kuřete je jednoduchá, ale vyžaduje i trochu trpělivosti. Nejdůležitější částí je marinování kuřecího masa. Marináda na teriyaki kuře je kombinací několika základních ingrediencí, které dohromady tvoří onu charakteristickou chuť. Základem je sójová omáčka, která dodává slanost, a cukr nebo med pro sladkost. Dále se přidává mirin, což je sladké rýžové víno, a saké, které dodá lehkou kyselost.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  1. Marinování masa: Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a nechte je marinovat v připravené teriyaki omáčce po dobu alespoň 30 minut. Pokud máte více času, můžete nechat maso v marinádě přes noc, čímž získáte ještě intenzivnější chuť.

  2. Opékání: Po marinování maso vyjměte a opečte na pánvi nebo grilu. Díky cukru v omáčce se maso během opékání krásně karamelizuje a získá svou typickou lesklou glazuru.

  3. Dokončení jídla: Během opékání můžete maso několikrát přelít zbylou marinádou, aby se chutě ještě více propojily. Jakmile je maso hotové, můžete jej servírovat s rýží, kterou omáčka perfektně doplní, nebo ho můžete podávat s čerstvou zeleninou či nudlemi.

Výhody a přínosy teriyaki kuřete

Kromě toho, že teriyaki kuře vyniká svou chutí, je také skvělým zdrojem kvalitních živin. Kuřecí maso je bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro regeneraci svalů a růst svalové hmoty. To ocení zejména sportovci nebo lidé, kteří pravidelně cvičí. Bílkoviny navíc pomáhají udržet pocit sytosti, což může být užitečné pro ty, kdo se snaží udržet svou hmotnost pod kontrolou.

Teriyaki omáčka, pokud je připravena doma z kvalitních surovin, může být i zdravou součástí vašeho jídelníčku. Sójová omáčka je bohatá na antioxidanty, které podporují imunitní systém, a mirin i saké obsahují enzymy, které podporují trávení.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak zařadit teriyaki kuře do svého jídelníčku?

Teriyaki kuře je neuvěřitelně univerzální pokrm, který můžete podávat na mnoho různých způsobů. Nejčastěji se podává s rýží, což je tradiční japonská příloha, ale skvěle chutná i s restovanou zeleninou, asijskými nudlemi nebo dokonce v tortillách jako exotický wrap.

Díky své rychlé přípravě je teriyaki kuře ideální volbou pro rychlé večeře, ale stejně dobře poslouží i jako oběd do krabičky. Jeho chuť se během skladování neztrácí, a naopak může být ještě intenzivnější, pokud jej necháte přes noc odležet.

Teriyaki kuře je pokrm, který si zaslouží své místo ve vašem jídelníčku. Kombinace sladké a slané chuti, jednoduchá příprava a bohatá výživová hodnota z něj dělají ideální volbu pro všechny, kdo hledají zdravé a chutné jídlo. Ať už jste začátečník v kuchyni, nebo zkušený kuchař, teriyaki kuře vám zaručeně přinese radost při každém soustu.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist