facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Recept na sušené maso, který zvládne každý doma

Sušené maso, nebo-li jerky, je pochoutka, která se stává stále populárnější. A není divu! Tento tradiční způsob konzervace masa nabízí samé výhody – skvělou chuť, dlouhou trvanlivost a vysokou nutriční hodnotu. V dnešním článku vám ukážeme, jak si připravit sušené maso doma, a proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku.

Co je sušené maso?

Sušení masa je metoda, která se uchování této potraviny používá již po staletí. Maso se obvykle nakrájí na tenké plátky, ochutí a poté pomalu suší, dokud neztratí většinu své vlhkosti. Výsledkem je koncentrovaná chuť a vysoká výživná hodnota, která dělá z jerky ideální snack na cesty, do práce nebo na sportovní aktivity.

Máte rádi chutné a zdravé svačiny, které vám dodají energii a zasytí vás na dlouhou dobu? Sušené maso může být tou správnou volbou. Obsahuje vysoké množství bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a obnovu svalů, a zároveň má nízký obsah tuků a sacharidů. Kromě toho je bohaté na vitamíny a minerály, jako je železo, zinek a vitamíny skupiny B.

Recept na domácí sušené maso

Pro jednoduchou přípravu sušeného masa budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 kg libového hovězího masa, které můžete nahradit kuřecím nebo krůtím, podle vaší preference,
  • 100 ml sojové omáčky,
  • 100 ml worcestrové omáčky,
  • 1 lžíci medu,
  • 1 lžíci hnědého cukru,
  • 1 lžičku černého pepře,
  • 1 lžičku česnekového prášku,
  • 1 lžičku cibulového prášku,
  • 1 lžičku uzené papriky a chilli, podle chuti, pokud máte rádi pikantní jídla.

Postup přípravy sušeného masa

Prvním krokem je příprava masa. Dejte maso na 1-2 hodiny do mrazáku, aby se s ním lépe pracovalo. Když je maso dostatečně tuhé, nakrájejte ho na tenké plátky o tloušťce přibližně 5 mm. Snažte se krájet proti vláknům, aby bylo sušené maso křehčí a snadno se žvýkalo.

Dalším krokem je marinování. V míse smíchejte sojovou omáčku, worcestrovou omáčku, med, hnědý cukr, černý pepř, česnekový prášek, cibulový prášek a uzenou papriku. Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte chilli podle chuti. Plátky masa vložte do připravené marinády a dobře promíchejte, aby byly všechny kousky rovnoměrně pokryty. Marinujte maso v lednici alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc, aby maso vstřebalo všechny chutě a bylo co nejvíce aromatické.

Předehřejte troubu na nejnižší teplotu, přibližně 60-70 °C. Plátky masa rozložte na rošt nebo plech vyložený pečicím papírem tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Sušte maso v troubě 4-6 hodin, dokud není suché, ale stále trochu pružné. Pokud máte k dispozici speciální sušičku na potraviny, můžete ji použít místo trouby, což celý proces zjednoduší.

Po dokončení sušení nechte maso vychladnout. Sušené maso skladujte v uzavíratelné nádobě nebo sáčku. Při pokojové teplotě vydrží několik týdnů, v lednici až několik měsíců. Tento domácí snack je ideální na cesty, do práce nebo jako zdravá svačina po sportovním výkonu. Vyzkoušejte také různé variace marinád a koření, abyste objevili nové a zajímavé chutě. Sušené maso může být sladké, pikantní, kouřové nebo dokonce exotické, záleží jen na vašich preferencích. Experimentujte s různými přísadami a objevujte nové kombinace, které vás nadchnou a obohatí váš jídelníček.

Výhody a nevýhody sušeného masa

Sušené maso je nejen chutné, ale také velmi výživné. Obsahuje vysoké množství bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a obnovu svalů, a zároveň má nízký obsah tuků a sacharidů. Je také bohaté na vitamíny a minerály, jako je železo, zinek a vitamíny skupiny B. To vše z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří chtějí zdravě jíst a dodržovat vyváženou stravu.

Sušené maso má své nevýhody, zejména vysoký obsah soli, který může být problémem pro lidi s vysokým krevním tlakem nebo jinými zdravotními problémy. Některé komerčně dostupné varianty mohou také obsahovat konzervanty a umělé přísady, které nejsou dobré pro zdraví. Připravovat si sušené maso doma však znamená mít plnou kontrolu nad tím, co jíte, a můžete si být jisti, že vaše svačina je co nejzdravější.

Připravit si vlastní sušené maso je skvělý způsob, jak si užít chutnou a zdravou pochoutku, kterou můžete mít vždy po ruce. Tento recept vám ukáže, že to není vůbec složité a výsledný produkt rozhodně stojí za vynaložený čas a úsilí. Tak proč to nezkusit hned teď? Vaše chuťové buňky vám poděkují!

Jak dále využít sušené maso?

Sušené maso je skvělou svačinou samo o sobě, ale můžete ho využít i jinak. Přidejte ho do salátů, těstovin, nebo ho použijte jako přísadu do sendvičů a wrapů. Sušené maso dodá vašim oblíbeným jídlům bohatou a pikantní chuť, kterou oceníte při každém soustu. Můžete ho například nakrájet na malé kousky a přidat do salátu s čerstvou zeleninou a sýrem, čímž získáte chutný a vyvážený oběd nebo večeři.

V těstovinách můžete sušené maso použít jako náhradu za klasické masové omáčky, stačí ho smíchat s vaší oblíbenou omáčkou a těstovinami. Výsledkem bude rychlé a chutné jídlo, které vás zasytí na dlouhou dobu. Sušené maso se také skvěle hodí do sendvičů a wrapů, kde může nahradit běžné uzeniny. Přidejte ho spolu se zeleninou, sýrem a dresinkem do tortilly nebo celozrnného chleba a vytvořte si zdravý a výživný snack, který si můžete vzít s sebou do práce nebo na cesty.

Sušené maso je také ideální na turistiku a kempování. Díky své dlouhé trvanlivosti a kompaktnímu balení je skvělým zdrojem energie na dlouhých výletech, kdy potřebujete lehkou a výživnou stravu. Na túrách můžete sušené maso konzumovat přímo z obalu, nebo ho přidat do vařených pokrmů, jako jsou například instantní polévky nebo rýžové směsi, čímž zvýšíte jejich nutriční hodnotu a chuť.

Sušené maso je plné energie

Další skvělou výhodou sušeného masa je jeho schopnost rychle dodat energii před nebo po tréninku. Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků a sacharidů je sušené maso perfektní volbou pro sportovce a všechny, kteří dbají na zdravý životní styl. Před tréninkem vás sušené maso nabije potřebnou energií a po tréninku pomůže s regenerací svalů.

Sušené maso může být také skvělým doplňkem při přípravě různých jednohubek a předkrmů na oslavy a večírky. Nakrájejte ho na tenké plátky a podávejte s různými dipy a omáčkami, nebo ho zkombinujte s čerstvým ovocem a sýrem na chutných kanapkách. Vaši hosté jistě ocení tuto netradiční a lahodnou pochoutku, která dodá vašim společenským událostem nádech originality a kulinářského umu.

A co takhle sušené maso jako součást snídaně? Přidejte ho do vaší ranní míchané vajíčkové směsi, nebo ho zkombinujte s avokádem a celozrnným toastem pro zdravý a výživný start do nového dne. Možností je nespočet a sušené maso se díky své univerzálnosti a skvělé chuti hodí do mnoha různých pokrmů.

Připravte si tenhle energetický snack i vy

Zkrátka sušené maso je nejen skvělou svačinou, ale i univerzální ingrediencí, kterou můžete využít v mnoha různých receptech a pokrmech. Jeho výhody zahrnují dlouhou trvanlivost, vysokou výživovou hodnotu a skvělou chuť, kterou oceníte v každém soustu. Tak proč nezkusit něco nového a nepřipravit si doma vlastní sušené maso, které vám přinese radost a spokojenost při každém kousnutí?

Sušené maso je skvělá volba pro každého, kdo hledá chutnou, zdravou a praktickou svačinu. Díky našemu jednoduchému receptu si ho můžete snadno připravit doma a užívat si jeho výhody kdykoliv a kdekoliv. Tak proč to nezkusit hned teď? Vaše chuťové buňky vám poděkují!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist