facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zpozorněte pokud máte příznaky štítné žlázy

Snížená funkce štítné žlázy

Snížená funkce štítné žlázy, známá také jako hypotyreóza, je onemocnění, které ovlivňuje miliony lidí po celém světě. Štítná žláza, umístěná na přední straně krku, produkuje hormony, které regulují metabolismus a energetickou rovnováhu. Pokud tyto hormony chybí, tělo začne zpomalovat a mohou se objevit různé příznaky. Bohužel se snížená funkce štítné žlázy často vyvíjí pomalu, což znamená, že její příznaky mohou být snadno přehlédnuty nebo přisuzovány jiným problémům. Včasné odhalení je klíčem ke správné léčbě, proto je důležité věnovat pozornost těmto příznakům, které mohou signalizovat problém.

Neustálá únava a vyčerpání

Únava je jedním z nejčastějších a nejvíce přehlížených příznaků snížené funkce štítné žlázy. Lidé se sníženou produkcí hormonů štítné žlázy často zažívají extrémní únavu, která se neliší od běžné denní únavy, kterou zná každý z nás. Nicméně rozdíl spočívá v tom, že únava způsobená hypotyreózou nezmizí ani po dostatečném spánku či odpočinku. Lidé s tímto problémem se mohou cítit vyčerpaní už ráno, hned po probuzení, a jejich energie během dne jen nadále klesá. Tento druh únavy může vážně narušit každodenní život, protože i běžné činnosti, jako je práce, péče o domácnost nebo fyzická aktivita, mohou být těžší než dříve.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zpomalení metabolismu a přibírání na váze

Dalším velmi častým příznakem snížené funkce štítné žlázy je nečekané přibírání na váze. Tento příznak je obzvláště frustrující, protože často dochází k přibírání, i když člověk nezmění svou stravu ani množství pohybu. Štítná žláza totiž přímo ovlivňuje metabolismus – proces, kterým tělo přeměňuje jídlo na energii. Když je metabolismus zpomalen kvůli nedostatku hormonů štítné žlázy, tělo začne ukládat více kalorií ve formě tuku. Toto přibírání je často postupné a může vést k pocitům frustrace a bezmoci, protože diety a cvičení přestávají být účinné. Pokud bojujete s nevysvětlitelným nárůstem váhy, může to být známka, že vaše štítná žláza nepracuje správně.

Duševní potíže jako deprese, úzkost a ztráta zájmu

Snížená funkce štítné žlázy nemá vliv jen na tělo, ale i na mysl. Hormonální nerovnováha může vést k depresím, úzkostem a celkovému pocitu apatie. Lidé s hypotyreózou často ztrácejí zájem o aktivity, které je dříve těšily, a mohou mít problémy s koncentrací nebo pamětí. Deprese spojená se sníženou funkcí štítné žlázy bývá často přehlížena nebo chybně diagnostikována, protože příznaky jako smutek, pocity beznaděje či úzkosti mohou být zaměněny za samostatnou depresivní poruchu. Tento aspekt hypotyreózy je velmi důležitý, protože nedostatečná léčba může vést k vážným dlouhodobým následkům na duševní zdraví.

Suchá pokožka, lámavé vlasy a nehty

Jedním z méně známých příznaků snížené funkce štítné žlázy jsou změny na pokožce, vlasech a nehtech. Hypotyreóza může zpomalit proces regenerace buněk, což se projevuje suchou a hrubou pokožkou. Suchost pokožky může být natolik výrazná, že se objeví popraskané paty nebo červené skvrny na kůži. Vlasy mohou začít řídnout nebo se více lámat, zatímco nehty se stávají slabšími a křehčími. Tyto problémy nejsou jen estetické; mohou být bolestivé a snižovat sebevědomí. Jestliže si všimnete neobvyklých změn na své kůži, vlasech nebo nehtech, je to další důvod, proč byste měli navštívit lékaře.

Pocit chladu a zpomalení tělesných funkcí

Pocit chladu, i když je teplota v místnosti normální, je dalším častým příznakem snížené funkce štítné žlázy. Lidé s hypotyreózou často pociťují chlad, zejména v rukou a nohou, protože jejich tělo zpomaluje produkci energie. Toto zpomalení metabolismu ovlivňuje schopnost těla generovat teplo, což vede k pocitu chladu i v teplém prostředí. Tento pocit chladu může být velmi nepříjemný a může mít vliv na celkový komfort a kvalitu života.

Další možné příznaky

Kromě výše uvedených příznaků může snížená funkce štítné žlázy ovlivnit i další oblasti těla. U žen mohou být nepravidelnosti v menstruačním cyklu nebo potíže s plodností. Někteří pacienti mohou trpět zácpou, což je způsobeno zpomaleným trávením. Hypotyreóza může také vést k otokům, zejména v oblasti obličeje, a k bolestem kloubů a svalů.

Jak reagovat na příznaky snížené funkce štítné žlázy

Pokud u sebe pozorujete některé z výše uvedených příznaků, je důležité se obrátit na lékaře. Diagnóza hypotyreózy je obvykle snadná a zahrnuje krevní testy, které měří hladiny hormonů štítné žlázy. Léčba často spočívá v podávání hormonálních náhrad ve formě tablet, které pomohou tělu získat zpět rovnováhu. Včasná léčba může významně zlepšit kvalitu života a zabránit dalším zdravotním komplikacím.

Snížená funkce štítné žlázy příznaky mohou být zákeřné a snadno přehlédnutelné, ale pokud věnujete pozornost svému tělu, můžete včas zachytit varovné signály. Chronická únava, přibírání na váze, deprese, problémy s kůží, lámavé vlasy a nehty, pocit chladu a další příznaky mohou naznačovat, že vaše štítná žláza nepracuje tak, jak by měla. Včasná diagnostika a léčba jsou klíčem k tomu, aby se předešlo závažnějším komplikacím a aby se zlepšila kvalita života.

Vědomí toho, jak snížená funkce štítné žlázy ovlivňuje naše tělo, je prvním krokem k tomu, abychom své zdraví vzali do vlastních rukou. Pokud máte podezření na hypotyreózu, neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc – vaše zdraví za to stojí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist