facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Plíseň na nehtech - jak ji rozpoznat a léčit

Plíseň na nehtu, odborně známá jako onychomykóza, je běžný zdravotní problém, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Navzdory tomu, že je častá, mnoho lidí neví, jak ji správně rozpoznat, léčit nebo jak jí předcházet.

Plíseň na nehtu je infekce, která postihuje nehtovou ploténku, nehtové lůžko nebo obojí. Tato infekce je způsobena různými druhy hub, včetně dermatofytů, kvasinek a plísní. Nejčastěji se objevuje na nehtech nohou, ale může postihnout i nehty na rukou.

Příznaky plísně na nehtu

Typické příznaky zahrnují změnu barvy nehtu, která může být žlutá, hnědá, bílá nebo zelená. Dalšími příznaky jsou zahuštění nebo deformace nehtu, křehkost nebo lámavost nehtu, nepříjemný zápach a bolest nebo nepohodlí, zejména při chůzi nebo nošení obuvi. Plíseň na nehtu může začínat jako malá bílá nebo žlutá skvrna pod špičkou nehtu. Jak se infekce šíří hlouběji do nehtu, může způsobit jeho zahuštění a deformaci. Tato infekce je způsobena různými druhy hub, včetně dermatofytů, kvasinek a plísní. Nejčastěji se objevuje na nehtech nohou, ale může postihnout i nehty rukou. Včasná diagnostika a léčba jsou klíčové pro úspěšné zvládnutí plísně na nehtu a prevenci jejích nepříjemných následků.

Jakmile zaznamenáte podezřelé příznaky, je důležité navštívit lékaře, který může potvrdit diagnózu. Lékař může provést vizuální vyšetření nehtu a odebrat vzorek, který bude odeslán do laboratoře k analýze. Toto je klíčové pro určení konkrétního typu plísně a stanovení vhodné léčby.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak se plíseň na nehtu šíří?

Plíseň na nehtu je vysoce nakažlivá a může se snadno šířit v teplých a vlhkých prostředích, jako jsou bazény, sprchy nebo tělocvičny. Infekce se také může šířit přímým kontaktem s infikovanou osobou nebo přes sdílení předmětů, jako jsou ručníky, boty nebo nehtové nástroje.

Rizikové faktory

Existuje několik rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku plísně na nehtu. Jedním z nich je věk, protože starší lidé jsou náchylnější k plísňovým infekcím kvůli pomalejšímu růstu nehtů a snížené cirkulaci krve. Dalším faktorem je nadměrné pocení, které může vytvořit ideální prostředí pro růst plísní. Nošení uzavřené obuvi, která neumožňuje větrání, také zvyšuje riziko vzniku plísně na nehtu.

Jakékoli poškození nehtu nebo kůže kolem něj může usnadnit proniknutí plísní a následnou infekci. Zdravotní stav je rovněž důležitým faktorem, protože lidé s cukrovkou, oslabeným imunitním systémem nebo cévními problémy jsou náchylnější k plísňovým infekcím. Všechny tyto faktory mohou přispět k rozvoji plísně na nehtu, a proto je důležité být si jich vědom a přijímat preventivní opatření. Správná péče o nehty, nošení prodyšné obuvi a udržování nohou suchých mohou pomoci minimalizovat riziko vzniku této nepříjemné infekce. Pokud máte podezření na plíseň na nehtu, neváhejte vyhledat odbornou pomoc pro včasnou diagnostiku a léčbu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Léčba plísně na nehtu

Existuje několik způsobů, jak léčit plíseň na nehtu. Prvním způsobem jsou topické léky, které zahrnují antimykotické krémy, masti nebo laky na nehty. Tyto léky mohou být účinné při mírných případech plísně a aplikují se přímo na postižený nehet a okolní kůži. Další možností jsou orální antimykotika, která lékař předepisuje pro těžší případy. Tyto léky působí systémově a jsou účinnější, ale mohou mít vedlejší účinky, jako jsou problémy s játry nebo interakce s jinými léky.

Novější metodou léčby je laserová terapie, která využívá laserové světlo k ničení plísňových buněk. Tato metoda je obvykle bezbolestná a má minimální vedlejší účinky, ale může být nákladná a nemusí být vždy kryta pojištěním. V závažných případech, kdy jiné metody selhávají, může být nezbytné chirurgické odstranění infikovaného nehtu. Po odstranění nehtu může být aplikována lokální léčba přímo na nehtové lůžko.

Každá z těchto metod má své výhody a nevýhody, a výběr vhodné léčby by měl být konzultován s lékařem. Včasná a správná léčba je klíčová pro úspěšné zvládnutí plísně na nehtu a prevenci jejích nepříjemných následků.

Předcházení plísni na nehtu

Prevence je nejlepší způsob, jak se vyhnout plísni na nehtu. Zde je několik tipů, jak minimalizovat riziko. Udržujte nohy suché a čisté. Po umytí nohou je důkladně osušte, zejména mezi prsty, kde se vlhkost může snadno zachytit a vytvářet ideální podmínky pro růst plísní. Noste prodyšnou obuv a vyhýbejte se nošení těsných a neprodyšných bot, které mohou zadržovat vlhkost. Střídání obuvi je také důležité. Nenoste stejnou obuv každý den, aby měla čas vyschnout a zbavit se vlhkosti.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pravidelné používání antimikrobiálních prostředků, jako jsou spreje nebo prášky do bot, může pomoci zničit plísně a bakterie, které by mohly způsobit infekci. Hygiena nehtů je také klíčová. Pravidelně si stříhejte nehty a používejte sterilní nástroje, aby nedošlo k přenosu plísní nebo bakterií.

Nakonec, ochrana na veřejných místech je nezbytná. Noste ochrannou obuv ve veřejných sprchách, bazénech a šatnách, kde je zvýšené riziko nákazy plísní. Tato jednoduchá opatření vám mohou pomoci udržet vaše nehty zdravé a minimalizovat riziko vzniku plísňové infekce.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Plíseň na nehtu co byste měli vědět

Existuje mnoho mýtů ohledně plísně na nehtu. Například, je pravda, že ocet nebo tea tree olej mohou pomoci v boji proti plísni? Ačkoli některé domácí prostředky mohou mít mírné antimykotické vlastnosti, vědecké důkazy o jejich účinnosti jsou omezené. Proto je vždy lepší konzultovat léčbu s lékařem. Plíseň na nehtu může být nepříjemná a obtížná na léčbu, ale s včasnou diagnózou a správným přístupem je možné ji úspěšně léčit. A co je nejdůležitější, preventivní opatření mohou výrazně snížit riziko vzniku této infekce. Máte někdy pocit, že je obtížné udržet své nehty zdravé a čisté? Nezapomeňte, že správná péče a hygiena jsou klíčové kroky k prevenci plísňových infekcí. Při jakýchkoli podezřelých změnách na nehtech neváhejte vyhledat odbornou pomoc.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist