facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Máta není vždy bezpečná. Dejte si pozor na její vedlejší účinky

Nežádoucí účinky máty

Máta peprná je jednou z nejoblíbenějších bylin, která se často používá nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Její svěží chuť a vůně činí z máty ideální přísadu do čajů, nápojů, dezertů a dokonce i kosmetických výrobků. Přestože máta přináší mnoho zdravotních benefitů, jako je podpora trávení, osvěžení dechu a zmírnění bolestí hlavy, je důležité si uvědomit, že její užívání nemusí být pro každého bez rizika. Někteří lidé mohou při jejím užívání zažít nežádoucí účinky, které mohou být nepříjemné nebo dokonce zdraví škodlivé.

Problémy s trávicím systémem

Máta peprná je často doporučována pro své blahodárné účinky na trávicí systém. Dokáže ulevit od plynatosti, nadýmání a pocitu těžkosti po jídle. Máta totiž obsahuje menthol, který má schopnost uvolňovat svaly trávicího traktu, čímž přispívá k lepšímu trávení. Avšak právě tato vlastnost může u některých lidí způsobit opačný efekt.

U lidí trpících refluxní chorobou jícnu (GERD) může máta způsobit zhoršení příznaků. Menthol uvolňuje svaly dolního jícnového svěrače, což může vést k tomu, že žaludeční kyselina snadněji proniká zpět do jícnu. Tento jev se projevuje pálením žáhy, kyselým refluxem a nepříjemným pocitem na hrudi. Pokud jste někdy zažili tyto příznaky po konzumaci máty, možná byste měli zvážit omezení jejího užívání.

Alergické reakce na mátu: Jak poznat, že vám máta nesedí

Alergie na byliny jsou relativně vzácné, ale to neznamená, že jsou nemožné. Máta peprná patří do čeledi hluchavkovitých, stejně jako bazalka, levandule a rozmarýn. Někteří lidé mohou být citliví na některé látky obsažené v těchto rostlinách, což může vyvolat alergickou reakci.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Alergická reakce na mátu může zahrnovat různé příznaky, jako je svědění, vyrážky, otoky nebo dokonce dýchací obtíže. Tyto příznaky se mohou objevit ihned po kontaktu s mátou nebo jejím požitím. V závažnějších případech může dojít k anafylaktickému šoku, což je život ohrožující stav vyžadující okamžitou lékařskou pomoc. Pokud máte podezření, že byste mohli být alergičtí na mátu, je nejlepší se jí vyhnout a poradit se s lékařem.

Interakce s léky

Máta, přestože je přírodní, může interagovat s některými léky a ovlivnit jejich účinnost. Například pacienti užívající léky na cukrovku by měli být opatrní, protože máta může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Stejně tak lidé s vysokým krevním tlakem by měli být obezřetní, protože máta může ovlivnit účinky některých antihypertenziv.

Dalším problémem může být použití mátového oleje na kůži. Mátový olej je vysoce koncentrovaný a při nesprávném použití může způsobit podráždění, zarudnutí nebo dokonce popáleniny. Lidé s citlivou pokožkou by se měli vyhnout přímé aplikaci mátového oleje a raději ho používat ve zředěné formě nebo se poradit s odborníkem na aromaterapii.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Máta a děti

Užívání máty u dětí a kojenců vyžaduje zvláštní opatrnost. Máta, a zejména mátový olej, může u malých dětí způsobit vážné dýchací potíže. Menthol, který je hlavní účinnou látkou v mátě, může u dětí vyvolat laryngospasmus, což je náhlé stažení hlasivek, které může vést k dušení. Proto je důležité, aby rodiče byli obezřetní při používání máty u svých dětí a raději se poradili s pediatrem.

Hormonální vlivy máty

V posledních letech se objevily studie, které naznačují, že nadměrná konzumace máty může mít vliv na hormonální rovnováhu. Výzkumy naznačují, že máta může snižovat hladiny testosteronu, což by mohlo mít negativní vliv na mužskou plodnost. Tento vliv je zatím předmětem dalších studií a nelze jej jednoznačně potvrdit, ale stojí za zmínku, že i přirozené látky, jako je máta, mohou mít vliv na hormonální systém.

Máta peprná je bylinka, která nabízí mnoho přínosů pro zdraví, ale stejně jako u všech bylin, i zde je důležité užívat ji s rozvahou. Nežádoucí účinky máty, přestože jsou relativně vzácné, mohou být pro některé lidi vážným problémem. Pokud máte citlivý trávicí systém, užíváte léky nebo máte alergie, je důležité sledovat, jak vaše tělo na mátu reaguje, a v případě pochybností se poradit s lékařem. V každém případě platí, že i přirozené a osvědčené prostředky je třeba užívat s mírou a respektem k vlastnímu tělu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist