Kyselina listová a její přínos pro lidské zdraví
Kyselina listová neboli vitamín B 9 je látka patřící do komplexu vitamínů B a je rozpustná ve vodě. Pro správné fungování lidského organismu je naprosto nezbytná. Nadcházející jarní období je skvělou příležitostí pro doplnění jejího deficitu vzniklého v zimě. Je ideálním zdrojem svěží energie a síly a výborným pomocníkem v boji s jarní únavou. Právě na jaře začíná rašit a klíčit pestrá paleta rostlin, bylin i první zeleniny na zahrádce, které jsou jejím výborným zdrojem, například kopřiva, sedmikráska, pampeliška, jitrocel, bršlice, pažitka, popenec, na zahradě salát, ředkvička, pažitka nebo špenát.
Proč je kyselina listová tak důležitá?
Zelené listy a stonky obsahují díky fotosyntéze chlorofyl, který je vlastně krví rostlin a i pro lidské zdraví je zcela nezbytný. Dále obsahují velké množství kyseliny listové, vitamín C, E a K, draslík, hořčík, vápník, zinek, některé druhy, například špenát, i železo. Kyselina listová je velmi důležitá pro správný vývoj plodu v těhotenství, při jejím nedostatku dochází k těžkým vývojovým vadám plodu nebo k potratům. Zvyšuje imunitu, ničí viry i bakterie, podporuje správnou krvetvorbu i činnost srdečního svalu, hojí rány, podílí se na tvorbě některých aminokyselin a klíčovou úlohu sehrává při snižování hladiny homocysteinu v krvi. Homocystein je jedovatá látka, která vzniká při konzumaci bílkovin a právě kyselina listová jej odbourává metylací methioninu. Pokud je hladina homocysteinu v krvi vysoká, dochází ke vzniku celého spektra civilizačních onemocnění včetně onkologických.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Zdroje kyseliny listové
Výborným zdrojem kyseliny listové jsou všechny druhy salátu - hlávkový, římský, ledový, dubáček, pekingské zelí, dále polníček, rukola, špenát, mangold, čekanka, kadeřávek, pórek nebo rebarbora. Vysoké množství kyseliny listové obsahují zelené natě petržele, celeru, pažitky nebo libečku.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Použití listové zeleniny v kuchyni
Kyselina listová je varem zničena, proto se v kuchyni používá hlavně ve studené kuchyni k přípravě salátů a pomazánek, drobnějšími lístky můžete dochutit a dozdobit mnoho jídel teplé i studené kuchyně, na vejce , omelety, na posypání brambor, listy i natě dodávají jídlům charakteristickou chuť a zvýrazňují je. Listová zelenina je naprosto skvělou výchozí surovinou pro výrobu freshů a smoothie, jsou přímo nabity vitamíny, antioxidanty a pro organismus jsou naprostou bombou. Při tepelné přípravě dusíme listy, například špenátu, jen velmi krátkou dobu, aby nebyla cenná kyselina listová zničena.