facebook
Limitovaná akce! Při nákupu produktů Nobilis Tilia v hodnotě 800 Kč získáte 1x Nobilis Tilia Aroma olej Osvěžující 10 ml v hodnotě 149 Kč
Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Kyselina listová a její přínos pro lidské zdraví

Kyselina listová neboli vitamín B 9 je látka patřící do komplexu vitamínů B a je rozpustná ve vodě. Pro správné fungování lidského organismu je naprosto nezbytná. Nadcházející jarní období je skvělou příležitostí pro doplnění jejího deficitu vzniklého v zimě. Je ideálním zdrojem svěží energie a síly a výborným pomocníkem v boji s jarní únavou. Právě na jaře začíná rašit a klíčit pestrá paleta rostlin, bylin i první zeleniny na zahrádce, které jsou jejím výborným zdrojem, například kopřiva, sedmikráska, pampeliška, jitrocel, bršlice, pažitka, popenec, na zahradě salát, ředkvička, pažitka nebo špenát.

Proč je kyselina listová tak důležitá?

Zelené listy a stonky obsahují díky fotosyntéze chlorofyl, který je vlastně krví rostlin a i pro lidské zdraví je zcela nezbytný. Dále obsahují velké množství kyseliny listové, vitamín C, E a K, draslík, hořčík, vápník, zinek, některé druhy, například špenát, i železo. Kyselina listová je velmi důležitá pro správný vývoj plodu v těhotenství, při jejím nedostatku dochází k těžkým vývojovým vadám plodu nebo k potratům. Zvyšuje imunitu, ničí viry i bakterie, podporuje správnou krvetvorbu i činnost srdečního svalu, hojí rány, podílí se na tvorbě některých aminokyselin a klíčovou úlohu sehrává při snižování hladiny homocysteinu v krvi. Homocystein je jedovatá látka, která vzniká při konzumaci bílkovin a právě kyselina listová jej odbourává metylací methioninu. Pokud je hladina homocysteinu v krvi vysoká, dochází ke vzniku celého spektra civilizačních onemocnění včetně onkologických.

Zdroje kyseliny listové

Výborným zdrojem kyseliny listové jsou všechny druhy salátu - hlávkový, římský, ledový, dubáček, pekingské zelí, dále polníček, rukola, špenát, mangold, čekanka, kadeřávek, pórek nebo rebarbora. Vysoké množství kyseliny listové obsahují zelené natě petržele, celeru, pažitky nebo libečku.

Použití listové zeleniny v kuchyni

Kyselina listová je varem zničena, proto se v kuchyni používá hlavně ve studené kuchyni k přípravě salátů a pomazánek, drobnějšími lístky můžete dochutit a dozdobit mnoho jídel teplé i studené kuchyně, na vejce , omelety, na posypání brambor, listy i natě dodávají jídlům charakteristickou chuť a zvýrazňují je. Listová zelenina je naprosto skvělou výchozí surovinou pro výrobu freshů a smoothie, jsou přímo nabity vitamíny, antioxidanty a pro organismus jsou naprostou bombou. Při tepelné přípravě dusíme listy, například špenátu, jen velmi krátkou dobu, aby nebyla cenná kyselina listová zničena.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist