facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Gomasio zpestří každý pokrm a podpoří vaše zdraví

Gomasio jako tajemství japonské kuchyně, které obohatí váš jídelníček

V dnešní době, kdy je stále větší důraz kladen na zdravé stravování a hledání vyvážených chuťových zážitků, se mnoho lidí obrací k tradičním recepturám a ingrediencím z různých kultur. Jednou z takových ingrediencí je gomasio, které pochází z Japonska a pomalu si nachází své místo v kuchyních po celém světě. Ať už jste milovník exotických chutí, nebo se snažíte do svého jídelníčku zařadit více zdravých prvků, gomasio by vás nemělo minout.

Co je vlastně gomasio?

Gomasio, někdy psáno také jako gomashio, je tradiční japonské koření vyrobené z pražených sezamových semínek a soli. Zatímco složení tohoto koření je na první pohled velmi jednoduché, jeho chuť a zdravotní benefity jsou mnohem bohatší. Směs sezamových semínek a soli vytváří unikátní kombinaci, která je v japonské kuchyni používána po staletí. Tradičně se gomasio používá k ochucování rýže, ale jeho využití je mnohem širší. Můžete ho přidat na saláty, polévky, grilovanou zeleninu, těstoviny nebo dokonce na pečivo.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Sezamová semínka, která jsou základem gomasia, jsou bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Navíc obsahují řadu důležitých minerálů, jako je vápník, železo a hořčík, které jsou klíčové pro správnou funkci těla. V kombinaci se solí, která je v gomasio přítomná v menším množství než při běžném solení pokrmů, vzniká nejen lahodné, ale i zdraví prospěšné koření.

Historie a původ gomasia

Historie gomasia sahá hluboko do japonské tradice, kde bylo a stále je používáno jako základní dochucovadlo. Slovo "gomasio" je složeninou dvou japonských slov: "goma," což znamená sezam, a "shio," což znamená sůl. Tato směs byla v Japonsku původně využívána buddhistickými mnichy v klášterech, kde byla strava založená především na rostlinných surovinách a kde byla jednoduchost pokrmů zásadní. Díky gomasio bylo možné pokrmy jednoduše dochutit a zároveň zvýšit jejich nutriční hodnotu.

Tradičně se při přípravě gomasia používají sezamová semínka, která jsou lehce opražená na sucho, což zintenzivňuje jejich oříškovou chuť. Poté jsou semínka smíchána se solí, čímž vzniká jemná, ale výrazná směs. Poměr sezamových semínek k soli může být různý, a to v závislosti na osobních preferencích nebo regionálních zvyklostech. Někde se používá méně soli, aby vynikla chuť sezamu, jinde je poměr více vyvážený.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravotní benefity gomasia

Jednou z hlavních výhod gomasia je jeho nutriční hodnota. Sezamová semínka jsou malými výživovými bombami. Obsahují zdravé tuky, zejména nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce. Jsou také bohatá na bílkoviny, což z nich činí skvělý doplněk stravy pro vegetariány a vegany. Sezamová semínka navíc obsahují vlákninu, která podporuje zdravé trávení a udržuje pocit sytosti.

Minerály obsažené v sezamových semínkách, jako je vápník, železo a hořčík, jsou klíčové pro zdraví kostí, tvorbu červených krvinek a celkovou funkci svalů a nervů. Gomasio také obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před škodlivými volnými radikály a podporovat zdravou pokožku a imunitu.

Další výhodou gomasia je, že umožňuje omezit příjem soli, aniž by došlo ke kompromisu v chuti. Díky bohaté chuti sezamových semínek lze použít méně soli, což je přínosné pro osoby sledující svůj příjem sodíku z důvodu vysokého krevního tlaku nebo jiných zdravotních problémů.

Gomasio v moderní kuchyni

V moderní kuchyni může být gomasio velmi univerzální. Jeho použití není omezeno pouze na japonskou kuchyni; může být skvělým doplňkem k různým typům jídel. Díky své oříškové a lehce slané chuti se gomasio hodí nejen na tradiční rýži, ale také na různé druhy salátů, grilovanou zeleninu, pečené brambory nebo dokonce na těstoviny a pečivo.

Při domácí přípravě gomasia můžete experimentovat s různými druhy sezamových semínek, jako jsou bílá, černá nebo zlatá, a upravovat poměr soli podle své chuti. Tato variabilita vám umožní vytvořit koření, které přesně vyhovuje vašim preferencím.

Gomasio je nejen kořením, ale také způsobem, jak obohatit svůj jídelníček o nové chuťové zážitky a zároveň podpořit své zdraví. Tento tradiční japonský výrobek přináší do moderní kuchyně nejen bohatou chuť, ale také celou řadu zdravotních benefitů. Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak dodat svým pokrmům nový rozměr, gomasio je skvělou volbou. Ať už si ho koupíte hotové, nebo se rozhodnete vyzkoušet jeho domácí přípravu, jedno je jisté: gomasio je koření, které si zaslouží místo ve vaší kuchyni.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist