facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Vše, co potřebujete vědět o přípravě tofu

Tofu je občas označováno jako sójový tvaroh nebo čerstvý sójový sýr. Tato potravina se stává stále populárnějším jídlem v mnoha koutech světa. Přestože je tradičním základem asijské kuchyně již po staletí, teprve nedávno si získal širokou popularitu i na Západě. Co je ale na tofu tak zvláštního, že jej milují vegetariáni, vegani a dokonce i někteří milovníci masa?

Co je tofu

Tofu pochází z Číny, kde se vyrábí již více než dva tisíce let, respektive jeho pěstování zde bylo značně rozšířeno již v dobách před naším letopočtem. Odtud se pak rozšířilo použití tofu i do dalších asijských zemí jako jsou Vietnam, Thajsko či Jakoponsko a teprve relativně nedávno i do evropských kuchyní. Jeho výroba je poměrně jednoduchá: sójové boby se namočí, rozemelou na jemnou kaši a následně se směs vaří a filtruje. Tato tekutina se pak sráží pomocí koagulantů, jako je síran vápenatý nebo hořečnatý, což způsobí tvorbu sraženin, které se lisují do bloků. Výsledkem je tofu, které má jemnou a lehce gumovitou texturu a neutrální chuť.

Výhody konzumace tofu

Jednou z největších předností tofu je jeho vysoká nutriční hodnota. Obsahuje kvalitní rostlinný protein, který je esenciální pro vegetariány a vegany. Navíc je tofu bohaté na železo, vápník a esenciální aminokyseliny. Pro osoby, které se vyhýbají masu, je tofu vynikající alternativou, která může přispět k vyvážené a zdravé stravě.

Existuje mnoho různých druhů tofu, které se liší texturou a chuťovými vlastnostmi. Měkké tofu (silken tofu) má hladkou a jemnou texturu, ideální pro přípravu krémů a polévek. Na druhé straně pevné tofu (firm tofu) je tužší a lépe drží tvar, což jej činí ideálním pro smažení, grilování nebo marinování. Kromě těchto základních druhů existují i další varianty, jako je uzené tofu nebo tofu s bylinkami, které přidávají další chuťové dimenze.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak připravit tofu

Tofu je neuvěřitelně univerzální a lze jej použít v nespočtu receptů. Může být smažené, pečené, grilované nebo dokonce konzumované syrové. Jednou z jeho největších výhod je schopnost absorbovat chutě z okolních ingrediencí, což z něj činí ideální základ pro marinády a omáčky. Jaké jsou tedy nejlepší způsoby, jak zařadit tofu do vaší každodenní kuchyně?

Smažené tofu je křupavé na povrchu a jemné uvnitř. Stačí jej nakrájet na kostičky, obalit v trošce škrobu a smažit do zlatova. Poté jej můžete podávat s vaší oblíbenou omáčkou nebo přidat do stir-fry. Grilované tofu nakrájejte na silnější plátky, naložte do marinády a grilujte na středním ohni. Skvěle se hodí jako náhrada masa do burgerů nebo jako součást salátů.

Grilované tofu nakrájejte na silnější plátky, naložte do marinády a grilujte na středním ohni. Skvěle se hodí jako náhrada masa do burgerů nebo jako součást salátů. Marináda může být různorodá - od sojové omáčky s česnekem a zázvorem po olivový olej s bylinkami a citronovou šťávou. Grilované tofu je ideální pro letní grilování a pikniky, kde můžete ukázat, jak chutná a univerzální může být tofu i pro ty, kteří maso běžně konzumují.

Měkké tofu je perfektní přísadou do polévek, jako je například tradiční miso polévka. Dodá jí krémovost a zároveň zvýší nutriční hodnotu. Můžete jej použít také jako náhradu za vejce či si doma snadno připravit lahodný poke bowl.

Překvapivě lze tofu použít i pro přípravu sladkých pokrmů. Měkké tofu se často používá v receptech na cheesecaky nebo čokoládové mousse, kde funguje jako zdravější alternativa ke smetaně nebo mascarpone. Tofu můžete také smíchat s ovocem a medem pro přípravu lehkých dezertních pěn nebo pudinků. Využití tofu v dezertech je skvělý způsob, jak snížit obsah tuků a kalorií, aniž byste přišli o krémovost a lahodnou chuť.

Tofu není jen zdravou volbou pro naše tělo, ale také šetrnou volbou pro naši planetu. Produkce tofu má výrazně nižší uhlíkovou stopu než produkce masa. Pěstování sóji, hlavní složky tofu, vyžaduje méně vody a půdy než chov hospodářských zvířat. Navíc snižuje emise skleníkových plynů, což přispívá k boji proti klimatické změně. Může se zdát, že tofu je pouze alternativou pro vegetariány a vegany, ale ve skutečnosti nabízí mnohem více. Je to výživná, univerzální a ekologicky šetrná potravina, která může obohatit jídelníček každého z nás. Není to tedy právě teď ideální čas, abyste dali tofu šanci ve své kuchyni? Možná objevíte nové oblíbené jídlo, které nejenže skvěle chutná, ale také prospívá vašemu zdraví a životnímu prostředí.

Ekologické a etické aspekty tofu

Tofu není jen zdravou volbou pro naše tělo, ale také šetrnou volbou pro naši planetu. Produkce tofu má výrazně nižší uhlíkovou stopu než produkce masa. Pěstování sóji, hlavní složky tofu, vyžaduje méně vody a půdy než chov hospodářských zvířat. Navíc snižuje emise skleníkových plynů, což přispívá k boji proti klimatické změně.

Může se zdát, že tofu je pouze alternativou pro vegetariány a vegany, ale ve skutečnosti nabízí mnohem více. Je to výživná, univerzální a ekologicky šetrná potravina, která může obohatit jídelníček každého z nás. Není to tedy právě teď ideální čas, abyste dali tofu šanci ve své kuchyni? Možná objevíte nové oblíbené jídlo, které nejenže skvěle chutná, ale také prospívá vašemu zdraví a životnímu prostředí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist