
Jak naložit s přebytkem paprik v domácí kuchyni

Co s přebytkem paprik: Jak zužitkovat bohatou úrodu originálně a chutně
Papriky jsou oblíbenou zeleninou, která se hojně pěstuje v českých zahradách i sklenících. Jejich pestrobarevné plody lákají svou sladkou chutí, křupavou konzistencí a všestranným využitím. Co ale dělat, když jich máte více, než jste schopni spotřebovat? Přebytky paprik lze využít mnoha způsoby – ať už čerstvé, sušené, pečené, nebo naložené. Pokud si kladete otázku, co s přebytkem paprik, přinášíme vám několik inspirativních způsobů, jak je zpracovat tak, aby vám dělaly radost co nejdéle.
Pečené papriky - intenzivní chuť a jednoduché zpracování
Jedním z nejlepších způsobů, jak zvýraznit chuť paprik, je jejich pečení. Pečené papriky mají jemnou, nasládlou chuť a lze je použít do mnoha jídel. Příprava je velmi jednoduchá: stačí je vložit do trouby vyhřáté na 200 °C a péct přibližně 20–30 minut, dokud slupka neztmavne a nezačne se oddělovat. Po upečení je můžete nechat zapařit v uzavřené nádobě, díky čemuž půjde slupka snadno odstranit.
Jak pečené papriky využít? Jsou skvělé jako součást studených i teplých pokrmů – hodí se například do těstovin, na bruschettu, jako příloha k masu nebo základ pro domácí paprikovou pomazánku. Výborně chutnají i s olivovým olejem, česnekem a trochou balsamikového octa.
Sterilizované papriky
Pokud si chcete papriky uchovat na delší dobu, můžete je sterilizovat ve sladkokyselém nálevu. Klasický český způsob nakládání využívá směs vody, octa, cukru, soli a koření, například bobkového listu a pepře. Papriky můžete nechat vcelku, nebo je nakrájet na proužky a přidat další zeleninu, například cibuli nebo mrkev. Po zalití horkým nálevem stačí sklenice zavíčkovat a sterilizovat v hrnci s vodou přibližně 20 minut.
Takto připravené papriky se hodí jako příloha k masovým pokrmům, k sýrům nebo jen tak k chlebu s máslem. Kromě klasického sladkokyselého nálevu můžete zkusit i pikantní variantu s feferonkami, česnekem nebo bylinkami.
Sušené papriky - koncentrovaná chuť do omáček a polévek
Dalším způsobem, co s přebytkem paprik, je jejich sušení. Sušením se papriky zbaví vody, čímž se zvýrazní jejich chuť a aroma. Sušit je můžete několika způsoby – v sušičce na ovoce, v troubě při nízké teplotě (kolem 50 °C) nebo tradičně zavěšené na provázku na suchém a vzdušném místě.
Sušené papriky se dají rozemlít na prášek a použít jako koření do omáček, polévek, gulášů nebo marinád. Pokud je necháte v celku, můžete je přidávat přímo do vývarů nebo pomalu dusit s masem, čímž jídlu dodají výraznou chuť.
Papriková pasta - základ do mnoha jídel
Pokud máte rádi intenzivní chuť paprik, můžete si připravit domácí paprikovou pastu. K jejímu výrobě stačí papriky opéct, oloupat a rozmixovat s trochou olivového oleje a soli. Výslednou pastu můžete uchovávat v lednici několik týdnů, nebo ji sterilizovat do sklenic.
Papriková pasta se skvěle hodí jako základ do omáček, pomazánek nebo na těstoviny. Můžete ji také smíchat s jogurtem nebo zakysanou smetanou a vytvořit lahodný dip k pečivu nebo grilovanému masu.
Plněné papriky - tradiční česká klasika
Když nevíte, co s přebytkem paprik, jednou z možností je připravit plněné papriky. Tento tradiční pokrm lze variabilně upravovat – plnit papriky můžete směsí mletého masa, rýže, luštěnin nebo zeleniny.
Klasická verze se skládá z mletého masa smíchaného s rýží, kořením a vejcem. Papriky se pak plní touto směsí, zalijí rajčatovou omáčkou a pomalu dusí. Pokud preferujete vegetariánskou verzi, zkuste náplň z quinoy, čočky nebo sýru.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Papriková polévka
Papriky můžete využít také jako základ pro lahodnou polévku. Stačí je osmahnout na olivovém oleji společně s cibulí, česnekem a mrkví, přidat vývar a nechat povařit. Poté stačí směs rozmixovat a dochutit solí, pepřem, případně, pro jemnější chuť, kapkou smetany.
Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete přidat chilli papričku nebo trochu uzené papriky, která dodá polévce hloubku.
Domácí lečo - rychlý a jednoduchý způsob, jak papriky zužitkovat
Lečo je jedním z nejjednodušších a nejchutnějších způsobů, jak zužitkovat přebytky paprik. Tradiční recept kombinuje papriky, rajčata, cibuli a vejce, ale můžete si ho upravit podle svých preferencí. Lečo můžete sterilizovat do sklenic a mít tak hotový základ pro rychlou večeři během zimních měsíců.
Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do leča přidat klobásu, cuketu nebo houby. Servírovat ho můžete s rýží, chlebem nebo jako přílohu k masu.
Fermentované papriky
Pokud chcete papriky nejen uchovat, ale zároveň podpořit své zdraví, zkuste fermentaci. Fermentované papriky získávají jemně nakyslou chuť a jsou bohaté na probiotika, která prospívají trávení.
Postup je jednoduchý – papriky nakrájejte na kousky, vložte do sterilních sklenic a zalijte solným roztokem (přibližně 2 % soli na litr vody). Přidejte koření dle chuti, například česnek, kopr nebo hořčičná semínka, a nechte několik dní kvasit při pokojové teplotě. Fermentované papriky lze konzumovat samostatně nebo přidávat do salátů a sendvičů.
Pokud vás trápí otázka, co s přebytkem paprik, možností je mnoho. Můžete je péct, sušit, nakládat, mixovat do pasty, vařit z nich polévky nebo je fermentovat. Každý způsob zpracování nabízí jedinečné chuťové zážitky a umožní vám papriky využít i mimo sezónu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, vždy se jedná o skvělý způsob, jak z této zeleniny vytěžit maximum.