facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Podpořte svůj žaludek zdravými návyky pro každý den

Jak přirozeně podpořit zdraví trávicího traktu

Trávicí systém je jedním z nejdůležitějších systémů našeho těla. Žaludek hraje klíčovou roli v procesu trávení, kdy přijímá a zpracovává potravu, aby naše tělo získalo potřebné živiny. Bohužel, mnoho lidí se potýká s různými problémy spojenými s trávením, jako je pálení žáhy, nadýmání, nebo žaludeční vředy. Pokud vás trápí otázka, co na žaludek, přinášíme vám několik tipů, jak přirozeně podpořit zdraví vašeho trávicího traktu.

Funkce žaludku

Žaludek je svalový vak, který slouží jako zásobník potravy a zároveň se v něm rozkládá potrava pomocí žaludečních šťáv. Tyto šťávy obsahují kyselinu chlorovodíkovou a enzymy, které rozkládají bílkoviny. Správné fungování žaludku je nezbytné pro celkové zdraví těla, neboť právě zde začíná proces vstřebávání živin. Kromě toho, hrají žaludeční šťávy klíčovou roli při ničení bakterií a patogenů, které se mohou dostat do těla společně s potravou.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravé stravovací návyky

Jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit zdraví žaludku, je dodržovat zdravé stravovací návyky. Je důležité jíst pravidelně a vyhýbat se přejídání. Strava by měla být bohatá na vlákninu, kterou najdete v ovoci, zelenině a celozrnných produktech. Vláknina pomáhá regulovat trávení a předchází zácpě. Navíc může pomalé a důkladné žvýkání potravy výrazně snížit zátěž na žaludek, protože jsou menší kousky potravy snadněji stravitelné.

Vyhýbání se těžkým, mastným a kořeněným jídlům může také pomoci zmírnit příznaky trávicích potíží. Kromě toho, je dobré omezit konzumaci sladkých a sycených nápojů, které mohou způsobovat nadýmání a pálení žáhy.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Hydratace je klíčem

Pít dostatečné množství vody je zásadní pro správnou funkci celého trávicího traktu, včetně žaludku. Voda napomáhá rozkládání potravy a vstřebávání živin. Dehydratace může vést k zažívacím problémům, jako je zácpa nebo nadýmání. Doporučuje se vypít alespoň osm sklenic vody denně. Kromě čisté vody mohou být prospěšné i bylinné čaje, které mohou mít uklidňující účinky na trávicí systém.

Co na žaludek - bylinky pro zdravý žaludek

Přírodní bylinky mohou být skvělým způsobem, jak podpořit zdraví žaludku. Některé bylinky mají protizánětlivé a zklidňující účinky, které mohou pomoci při žaludečních potížích. Mezi nejznámější patří máta peprná, zázvor, heřmánek a lékořice.

Máta peprná Máta je známá svými zklidňujícími účinky na trávicí systém. Může pomoci při nadýmání, křečích a nevolnosti. Navíc má máta antiseptické vlastnosti, které mohou pomoci při menších žaludečních infekcích.

Zázvor: Tento kořen je známý svými protizánětlivými vlastnostmi a schopností zmírnit nevolnost a zvracení. Zázvorový čaj je skvělým způsobem, jak přirozeně uklidnit žaludek. Kromě toho, zázvor podporuje produkci žaludečních šťáv a zlepšuje celkovou trávení. Můžete také zkusit recept na zázvorový likér.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Heřmánek: Heřmánkový čaj má zklidňující účinky na celý trávicí trakt a může pomoci při žaludečních křečích a podráždění. Heřmánek také podporuje regeneraci žaludeční sliznice a může tak pomoci při léčbě žaludečních vředů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Lékořice: Kořen lékořice je známý svými ochrannými účinky na žaludeční sliznici a může pomoci při žaludečních vředech. Lékořice obsahuje látky, které pomáhají při hojení žaludeční sliznice a snižují zánět.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Probiotika a prebiotika

Probiotika jsou prospěšné bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Zdravý mikrobiom je klíčový pro správnou funkci žaludku a střev. Probiotika najdete v fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí a kimchi. Tyto potraviny nejenže podporují zdravou střevní mikroflóru, ale také zlepšují celkovou imunitu těla.

Prebiotika jsou nestravitelná vlákna, která slouží jako potrava pro probiotika. Jsou obsažena v potravinách, jako je česnek, cibule, banány a celozrnné produkty. Kombinace probiotik a prebiotik ve stravě může výrazně zlepšit zdraví trávicího traktu.

Stres a žaludek

Stres má významný vliv na zdraví trávicího systému. Chronický stres může vést k problémům, jako je syndrom dráždivého tračníku nebo žaludeční vředy. Je důležité se naučit techniky zvládání stresu, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání. Tyto techniky mohou pomoci snížit napětí a podpořit zdraví žaludku.

Navíc je dobré udělat si čas na relaxaci a odpočinek. Pravidelný spánek a dostatek odpočinku jsou klíčové pro celkové zdraví a pohodu. Nedostatek spánku může vést k nerovnováze hormonů a zhoršit problémy s trávením.

Fyzická aktivita a trávení

Pravidelná fyzická aktivita má mnoho zdravotních výhod, včetně podpory zdraví trávicího traktu. Cvičení pomáhá stimulovat peristaltiku střev, což usnadňuje trávení a předchází zácpě. Je doporučeno zařadit do svého denního režimu alespoň 30 minut fyzické aktivity. Aktivity jako chůze, plavání nebo jóga mohou být zvláště prospěšné pro trávicí systém.

Vyhýbání se škodlivým návykům

Některé návyky mohou negativně ovlivnit zdraví žaludku. Patří sem například kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Kouření může dráždit žaludeční sliznici a zvyšovat riziko žaludečních vředů. Alkohol může způsobit zánět a podráždění žaludku. Pokud chcete podpořit zdraví svého trávicího traktu, je nejlepší tyto návyky omezit nebo úplně eliminovat.

Dalším škodlivým návykem je nadměrná konzumace kofeinu. Kofein může dráždit žaludek a zvyšovat produkci žaludečních kyselin, což může vést k pálení žáhy a dalším trávicím problémům. Doporučuje se omezit konzumaci kávy a čaje s vysokým obsahem kofeinu.

Poslouchejte své tělo

Každý z nás je jedinečný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Je důležité naslouchat svému tělu a věnovat pozornost tomu, jak reaguje na různé potraviny a návyky. Pokud zaznamenáte, že určité potraviny způsobují nepohodlí nebo problémy s trávením, je lepší vyhnout se jim.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist