facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Bulgur je skvělá příloha plná zdraví a chuti

Bulgur je stále populárnější surovina, kterou v kuchyni používají lidé po celém světě. Ať už jste vegetarián, milovník masa nebo někdo, kdo se jen snaží jíst zdravěji, bulgur by měl být součástí vašeho jídelníčku. Ale co to vlastně bulgur je, proč byste ho měli začlenit do své stravy, a jaké jsou jeho benefity?

Co je bulgur?

Bulgur je potravina vyrobená z pšeničných zrn, která byla předem vařena, vysušena a následně drcena. Na rozdíl od jiných obilovin, jako je rýže nebo quinoa, má bulgur kratší dobu přípravy, protože je již předvařený. Je to tradiční složka středovýchodní kuchyně, ale jeho univerzálnost a zdravotní benefity ho činí oblíbeným po celém světě.

Bulgur je k dispozici v různých hrubostech, od jemně mletého až po hrubě drcený. Každý typ má své vlastní použití – jemný bulgur je ideální pro přípravu salátů, jako je například slavný tabouleh, zatímco hrubě drcený bulgur se skvěle hodí jako příloha k hlavním jídlům nebo do polévek.

Proč jíst bulgur?

Bulgur je nejen chutný, ale také plný živin. Je bohatý na vlákninu, což podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat pocit sytosti, což může být užitečné pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet svou váhu. Ale co je na bulguru skutečně úžasné, jsou jeho nutriční hodnoty.

Bulgur je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které dodávají tělu energii postupně, čímž se vyhnete prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Navíc obsahuje také bílkoviny, což z něj činí ideální volbu pro vegetariány nebo vegany, kteří hledají rostlinné zdroje bílkovin.

Dalším důležitým aspektem je obsah minerálů, jako je hořčík, železo a zinek, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla. Hořčík například pomáhá při regulaci krevního tlaku a podporuje zdravé svaly a nervy. Železo je klíčové pro tvorbu hemoglobinu, zatímco zinek je nezbytný pro imunitní systém.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravotní benefity bulguru

Jak už bylo zmíněno, bulgur je bohatý na vlákninu, která je klíčová pro zdravé trávení. Pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je bulgur, může pomoci předcházet zácpě a snižovat riziko vzniku onemocnění tlustého střeva, včetně rakoviny. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, což přispívá k ochraně srdce.

Kromě vlákniny je bulgur také bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a přispívat k procesu stárnutí a vzniku různých onemocnění, včetně rakoviny. Pravidelná konzumace antioxidantů může tedy pomoci zpomalit proces stárnutí a snížit riziko vzniku chronických onemocnění.

Dalším důležitým přínosem bulguru je jeho schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Díky nízkému glykemickému indexu se cukry z bulguru vstřebávají pomaleji, což pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a předcházet rychlým výkyvům energie, které mohou vést k pocitu únavy nebo přejídání.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak zařadit bulgur do svého jídelníčku?

Pokud jste se rozhodli zařadit bulgur do své stravy, máte na výběr mnoho způsobů, jak ho připravit. Díky své univerzálnosti se bulgur hodí k různým pokrmům a může být skvělou náhradou za méně zdravé přílohy, jako je bílá rýže nebo těstoviny.

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak použít bulgur, je příprava salátu tabouleh. Tento svěží salát původem z Libanonu kombinuje bulgur s rajčaty, okurkou, cibulí, petrželkou, mátou a citronovou šťávou. Je to skvělá volba pro lehký oběd nebo přílohu k večeři.

Dalším jednoduchým způsobem, jak využít bulgur, je přidat ho do polévek nebo dušených pokrmů. Díky své konzistenci se bulgur skvěle hodí do hustších polévek, kde může nahradit rýži nebo těstoviny. Stačí ho přidat na posledních 10-15 minut vaření a získáte sytější a výživnější pokrm.

Pro ty, kteří mají rádi sladké pokrmy, může být bulgur skvělým základem pro zdravé snídaně nebo dezerty. Můžete ho uvařit v mléce (nebo rostlinné alternativě), přidat med, ořechy, sušené ovoce a skořici a získat chutnou a výživnou snídani, která vám dodá energii na celé dopoledne.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bulgur a udržitelnost

Při výběru potravin často přehlížíme jejich dopad na životní prostředí, ale bulgur má v tomto ohledu své výhody. Jeho produkce je mnohem méně náročná na vodu než například produkce rýže, což znamená, že výběrem bulguru přispíváte k ochraně životního prostředí a šetříte cenné zdroje. Bulgur je často produkován lokálně, což snižuje potřebu dovozu a tím i uhlíkovou stopu spojenou s přepravou potravin.Podporujete tím také lokální ekonomiku. Bulgur nabízí nejen bohatou chuť a výživové hodnoty, ale i zdravotní benefity. Je snadno dostupný, cenově přijatelný a snadno se připravuje.

Pokud hledáte nový způsob, jak zpestřit svůj jídelníček, bulgur je skvělou volbou. Možná se z něj stane váš nový oblíbený základ pro mnoho pokrmů a přispěje ke zdravějšímu životnímu stylu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist