facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak se vyhnout infekcím močových cest a bakteriím v moči?

Co to znamená, jaké jsou příčiny a jak se vypořádat s bakteriemi v moči?

Bakterie v moči představují poměrně častý zdravotní problém, který může signalizovat infekci močových cest, ale také další zdravotní komplikace. Ačkoliv se bakterie v moči mohou objevit i bez jakýchkoli příznaků, je důležité věnovat tomuto stavu náležitou pozornost, protože v případě neléčení může vést k vážným následkům, jako je infekce ledvin. V tomto článku se podrobněji podíváme na to, co znamenají bakterie v moči, jaké jsou jejich příčiny, jak je rozpoznat, a především jak se jim vyhnout či je léčit.

Co jsou bakterie v moči a co znamenají?

Moč je v ideálním stavu sterilní, což znamená, že neobsahuje žádné mikroorganismy. Když se však ve vzorku moči objeví bakterie, jedná se o stav nazývaný bakteriurie. Tento nález může znamenat několik věcí, od drobných přechodných problémů až po závažnější infekce. Nejběžnějším scénářem je, že přítomnost bakterií v moči ukazuje na infekci močových cest (IMC), která postihuje převážně ženy, ale může se vyskytnout i u mužů a dětí.

Bakterie se do močových cest mohou dostat několika způsoby. Nejčastější cesta je vzestupná infekce, kdy bakterie ze zevního prostředí proniknou do močové trubice a postupně putují směrem nahoru až do močového měchýře, případně do ledvin. Infekci nejčastěji způsobuje bakterie Escherichia coli (E. coli), která je běžně přítomna ve střevech, ale do močových cest se dostává nedopatřením. Bakterie v moči mohou být také důsledkem špatné hygieny, oslabené imunity, nebo dlouhodobého zadržování moči, což podporuje jejich množení.

Jaké jsou nejčastější příznaky bakterií v moči?

Přítomnost bakterií v moči nemusí vždy znamenat, že se objeví příznaky. Tento stav se nazývá asymptomatická bakteriurie a může být odhalen pouze laboratorním vyšetřením. Pokud však bakterie způsobí infekci, mohou se objevit tyto typické příznaky:

  • Pálení a bolest při močení: Jeden z nejčastějších příznaků infekce močových cest, který pacienti popisují jako řezání nebo pálení při vyprazdňování močového měchýře.
  • Časté nutkání na močení: Postižený má pocit, že musí močit často, ale většinou vyloučí jen malé množství moči.
  • Bolest v podbřišku nebo v oblasti zad: Tlak nebo bolest v dolní části břicha může signalizovat infekci močového měchýře, zatímco bolest v zádech může být známkou postižení ledvin.
  • Zákal nebo zápach moči: Moč může být viditelně zakalená nebo může mít silný nepříjemný zápach, což ukazuje na přítomnost bakterií a zánětu.

V případě, že infekce postupuje do ledvin, mohou se objevit i příznaky jako horečka, zimnice, nevolnost či zvracení. V těchto případech je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Jak zjistit přítomnost bakterií v moči?

Přítomnost bakterií v moči může být potvrzena pouze laboratorním vyšetřením. Nejčastěji lékař doporučí kultivaci moči, při které se vzorek moči analyzuje v laboratoři, aby se zjistilo, jaké bakterie jsou přítomné a v jakém množství. Na základě výsledku kultivace pak lékař rozhodne, zda je potřeba nasadit antibiotickou léčbu nebo zda se jedná o přechodný stav, který nevyžaduje zásah.

Prevence výskytu bakterií v moči

Prevence je klíčovým faktorem v boji proti bakteriím v moči a vzniku infekcí močových cest. Dodržování následujících zásad může výrazně snížit riziko jejich výskytu:

  • Dostatečný příjem tekutin: Pití dostatečného množství vody pomáhá vyplavovat bakterie z močových cest a snižuje jejich riziko množení.
  • Pravidelné močení: Vyhýbejte se zadržování moči. Dlouhodobé zadržování moči vytváří ideální podmínky pro růst bakterií.
  • Správná hygiena: Zvláště u žen je důležité správné utírání (směrem zepředu dozadu) a vyhnout se používání parfémovaných výrobků v oblasti genitálií, které mohou dráždit močové cesty.
  • Močení po pohlavním styku: Tento krok může pomoci eliminovat bakterie, které se mohly dostat do močové trubice během pohlavního styku.

Léčba bakterií v moči

Pokud jsou bakterie v moči přítomny a způsobují infekci, lékař obvykle předepíše antibiotika, která jsou zaměřena na odstranění patogenních bakterií. U nekomplikovaných infekcí močových cest může léčba trvat několik dní, zatímco u složitějších nebo opakovaných infekcí může být nutné delší podávání antibiotik. V některých případech, zejména u asymptomatické bakteriurie, léčba antibiotiky nemusí být nutná a stav se může sám upravit.

Přírodní podpora močových cest

Vedle klasické léčby existují i přírodní způsoby, jak podpořit zdraví močových cest a snížit riziko opakovaných infekcí. Některé z nich zahrnují:

  • Brusinky: Brusinkový džus nebo extrakt jsou oblíbené pro svou schopnost zabraňovat bakteriím přichytit se na stěny močového měchýře. Tím mohou pomoci snížit riziko vzniku infekce.
  • Bylinné čaje: Čaje z kopřivy, přesličky nebo zlatobýlu mají močopudné účinky a podporují zdravé fungování močových cest.
  • Probiotika: Podpora střevní mikroflóry pomocí probiotik může přispět k lepší imunitní reakci a snížit riziko vzniku bakteriálních infekcí.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bakterie v moči jsou častým jevem, který nemusí vždy znamenat vážné onemocnění, ale může signalizovat přítomnost infekce močových cest nebo jiných zdravotních problémů. Je důležité věnovat pozornost příznakům, jako je bolest při močení nebo časté nutkání na záchod, a v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc. Prevence, správná hygiena a podpora močových cest jsou klíčem k tomu, jak se bakteriím v moči úspěšně vyhnout a udržet močové cesty zdravé.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist