facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co je vertigo nemoc a jak ji zvládnout

Vertigo - když se svět otáčí a zem ztrácí stabilitu

Vertigo, známé také jako nemoc, je zdravotní stav, který může člověka zaskočit v nečekaných chvílích a zásadně ovlivnit jeho každodenní život. Tento stav není pouhou běžnou závratí – je to intenzivní pocit, že se svět kolem vás náhle začíná otáčet, i když sami stojíte na místě. Tato nemoc může být doprovázena nevolností, ztrátou rovnováhy a někdy i pocity úzkosti, což z ní činí velmi nepříjemný a obtížný problém k řešení.

Co je vertigo a jak se projevuje?

Vertigo je symptom, který se projevuje jako pocit točení nebo kymácení, přestože se tělo ve skutečnosti nehýbe. Tento pocit může trvat několik sekund, ale také několik minut či hodin, a v těžších případech i dnů. Při vertigu může mít člověk problémy s udržením rovnováhy, což může vést k pádům a zraněním. Navíc mohou být tyto záchvaty spojeny s nevolností, zvracením a výraznou únavou.

Na rozdíl od běžné závratě, která může být způsobena například dehydratací nebo náhlým snížením krevního tlaku, je vertigo nemoc často důsledkem poruch vnitřního ucha, mozku nebo nervového systému. Mozek totiž spoléhá na vnitřní ucho jako na hlavní zdroj informací o pohybu a poloze těla. Když jsou tyto informace zkreslené nebo přerušeny, dochází k pocitům, že se svět kolem vás pohybuje, i když vy sami zůstáváte v klidu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaké faktory mohou vyvolat vertigo?

Vertigo může mít různé příčiny, které sahají od relativně neškodných stavů až po závažnější onemocnění. Nejčastější příčinou vertiga jsou problémy spojené s vnitřním uchem, konkrétně s jeho částmi zodpovědnými za udržování rovnováhy.

Jedním z nejběžnějších stavů způsobujících vertigo je benigní paroxysmální polohové vertigo (BPPV). Tento stav je způsoben uvolněním malých krystalků vápníku (otolitů) v uších, které dráždí rovnovážné struktury. BPPV je často vyvoláno náhlou změnou polohy hlavy, například při vstávání z postele nebo při náhlém pohybu hlavy.

Další častou příčinou je Menierova nemoc, chronické onemocnění vnitřního ucha, které způsobuje opakující se záchvaty závratí, tinitus (zvonění v uších) a postupnou ztrátu sluchu. Tento stav je důsledkem nadměrného nahromadění tekutiny ve vnitřním uchu, které narušuje rovnováhu.

Vestibulární neuritida, zánět vestibulárního nervu, který spojuje vnitřní ucho s mozkem, je další příčinou vertiga. Tento zánět je často způsoben virovou infekcí a **může způsobit náhlé a těžké závratě, která trvají několik dní až týdnů.

Migréna, která je známa především svými bolestmi hlavy, může také způsobovat vertigo, a to buď jako součást migrény samotné, nebo jako samostatný záchvat bez přítomnosti bolesti hlavy. Migréna související s vertigem, známá jako vestibulární migréna, může být zvláště znepokojující, protože kombinuje pocity točení s typickými příznaky migrény, jako je citlivost na světlo a zvuk.

Diagnóza vertiga

Diagnóza vertigo nemoci začíná podrobným rozhovorem s lékařem, během kterého je třeba popsat povahu a frekvenci závratí, zda jsou spojené s dalšími symptomy, jako je nevolnost nebo ztráta sluchu, a jak dlouho trvají. Lékař se bude také ptát na anamnézu, včetně předchozích onemocnění, úrazů hlavy nebo ucha a rodinné historie vertiga či jiných neurologických problémů.

Po důkladném rozhovoru následují specializovaná vyšetření zaměřená na funkci rovnovážného systému. Elektronystagmografie (ENG) nebo videonystagmografie (VNG) jsou testy, které měří mimovolní pohyby očí, které se objevují, když je rovnovážný systém narušen. Kalorický test, při kterém se do ucha přivádí teplá a studená voda nebo vzduch, pomáhá zjistit, jak dobře vnitřní ucho a rovnovážné nervy reagují na změny teploty.

Pokud existuje podezření na migrénu nebo jiné neurologické příčiny, může být provedeno neurologické vyšetření nebo zobrazovací metody jako MRI (magnetická rezonance) nebo CT (počítačová tomografie), aby se vyloučily jiné vážné stavy, například mozkové nádory nebo cévní problémy.

Léčba vertiga

Léčba vertiga se odvíjí od její příčiny. U BPPV se osvědčila takzvaná Epleyho manévr – série specifických pohybů hlavy, které pomáhají přesunout uvolněné krystalky vápníku zpět na jejich místo v uchu. Tento jednoduchý postup často výrazně zmírňuje symptomy po jediném sezení.

U Menierovy nemoci je léčba zaměřena na kontrolu příznaků a zahrnuje změny životního stylu, jako je omezení soli v potravě, která může snižovat hromadění tekutiny v uchu. Lékaři také mohou předepsat léky proti závratím nebo diuretika, která pomáhají odstranit přebytečnou tekutinu z těla.

Vestibulární rehabilitace je dalším důležitým aspektem léčby, zejména u chronických forem vertiga. Tento typ fyzioterapie zahrnuje specifická cvičení zaměřená na zlepšení rovnováhy a posílení schopnosti mozku kompenzovat signály z poškozeného rovnovážného systému.

U vestibulární migrény se léčba zaměřuje na prevenci záchvatů pomocí léků a identifikaci a vyhnutí se spouštěčům, jako jsou určité potraviny, stres nebo nedostatek spánku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Život s vertigo nemocí může být výzvou, ale existují strategie, jak se s tímto stavem lépe vyrovnat. Klíčem je pochopení vlastního těla a identifikace faktorů, které mohou vyvolat záchvaty. U některých lidí může být užitečné vést si deník, do kterého si zapisují situace, kdy se vertigo objevuje, což může pomoci lépe pochopit spouštěče.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist