facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Škrundání v břiše. Jak tomu předejít a proč se to děje?

Co způsobuje škrundání v břiše, kdy je normální a jak se ho zbavit?

Škrundání v břiše je zvuk, který většina z nás dobře zná. Zvláště když se ozve v tichém prostoru, může způsobit úsměv nebo i pocit trapnosti. Ačkoli škrundání v břiše je často vnímáno jako banální, za tímto zvukem se skrývá fascinující proces, který odráží činnost našeho trávicího systému. Co tedy škrundání v břiše vlastně znamená? Je to jen přirozená součást našeho těla, nebo nám může sdělit něco důležitého o našem zdraví?

Co způsobuje škrundání v břiše?

Škrundání v břiše, odborně nazývané borborygmus, vzniká především v důsledku pohybu plynů a tekutin ve střevech. Tento proces je součástí peristaltiky, což jsou rytmické stahy svalů, které posouvají obsah trávicího traktu směrem dolů. I když je škrundání v břiše nejčastěji spojováno s pocitem hladu, může se objevit i v jiných situacích. Například, když jste právě dojedli a vaše střeva začnou intenzivně pracovat na trávení potravy.

Peristaltika se nezastaví, ani když je žaludek prázdný. Naopak, když v něm není žádná potrava, střeva se stahují s větší intenzitou, což způsobuje hlasitější zvuky. Tento mechanismus je nejen důkazem, že naše tělo stále pracuje, ale také ukazuje, jak je trávicí systém přizpůsobený ke zvládání různých situací.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kdy je škrundání v břiše normální?

Škrundání v břiše je běžným jevem a obvykle není důvodem k obavám. Během dne se může objevit několikrát, aniž bychom si toho vůbec všimli. Typickým příkladem je škrundání, které přichází v okamžiku, kdy jsme hladoví. Je to signál našeho těla, že žaludek je prázdný a je připraven přijmout další potravu. Tento zvuk je často spojen s mírným pocitem hladu a je naprosto normální.

Škrundání se však může objevit i krátce po jídle. V tomto případě je způsobeno tím, že střeva začínají aktivně pracovat na trávení právě přijaté potravy. Zvuky mohou být výraznější, pokud jste snědli něco, co je pro trávení náročnější – například jídlo bohaté na tuky nebo vlákninu.

Jaké jsou možné příčiny nadměrného škrundání?

I když je škrundání v břiše běžné, v některých případech může být jeho frekvence nebo intenzita zvýšená. Nadměrné škrundání může být způsobeno různými faktory:

  1. Hlad: Jak již bylo zmíněno, prázdný žaludek může být zdrojem hlasitého škrundání. Pokud jste dlouho nejedli, může být škrundání intenzivnější.

  2. Přítomnost plynů: Některé potraviny, jako jsou luštěniny, zelí nebo sycené nápoje, mohou způsobit nadměrnou plynatost, což vede ke zvýšenému škrundání.

  3. Stres a úzkost: Emoce mohou mít velký vliv na náš trávicí systém. Ve stresových situacích může dojít k narušení peristaltiky, což se projeví častějším škrundáním.

  4. Potravinové intolerance: Pokud trpíte intolerancí na určité potraviny, může vaše tělo reagovat zvýšenou peristaltikou, což vede k častějšímu škrundání.

  5. Dehydratace: Nedostatek tekutin může zpomalit trávení a způsobit hromadění plynů, což může vyvolat škrundání.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak zmírnit škrundání v břiše?

Pokud vás škrundání v břiše obtěžuje, existuje několik způsobů, jak ho zmírnit. Základem je pravidelná a vyvážená strava. Když jíte v pravidelných intervalech, vaše trávení probíhá plynuleji a riziko nadměrného škrundání se snižuje. Vhodné je zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu, které podporují zdravou funkci střev a pomáhají udržet stabilní trávení.

Omezit byste měli potraviny, které mohou způsobovat nadměrnou plynatost, jako jsou luštěniny, zelí, brokolice nebo sycené nápoje. I když jsou tyto potraviny zdravé, mohou u některých lidí způsobit zvýšenou tvorbu plynů, což vede k častějšímu škrundání.

Důležitou roli hraje také dostatečný příjem tekutin. Voda pomáhá udržovat správnou konzistenci tráveniny a podporuje hladký průchod střevem. Doporučuje se vypít alespoň 1,5 až 2 litry vody denně, přičemž potřeba se může zvyšovat při fyzické aktivitě nebo v horkém počasí.

Dalším tipem je pravidelná fyzická aktivita. Pohyb podporuje peristaltiku a pomáhá předcházet problémům s trávením. Cvičení, jako je chůze, plavání nebo jóga, může být velmi účinné při snižování frekvence škrundání.

Kdy je třeba vyhledat lékaře?

Ačkoli je škrundání v břiše obvykle neškodné, existují situace, kdy byste měli být na pozoru. Pokud je škrundání doprovázeno dalšími nepříjemnými příznaky, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, zácpa nebo průjem, může to být signál, že něco není v pořádku. Tyto příznaky mohou naznačovat přítomnost trávicích problémů, jako je syndrom dráždivého tračníku, potravinové intolerance nebo zánětlivá onemocnění střev.

V těchto případech je důležité konzultovat své obtíže s lékařem, který může doporučit další vyšetření. Včasná diagnóza a správná léčba mohou zabránit rozvoji závažnějších zdravotních problémů.

Škrundání v břiše je běžným a přirozeným projevem fungování našeho trávicího systému. Ve většině případů není důvodem k obavám a lze ho snadno zmírnit správnou životosprávou. Pokud vás však škrundání obtěžuje, nebo pokud je doprovázeno jinými nepříjemnými příznaky, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. Naše tělo k nám často promlouvá různými signály, a je důležité naslouchat tomu, co nám říká. Pečujte o své trávení a věnujte pozornost i zdánlivě nevýznamným zvukům, jako je škrundání v břiše – mohou vám totiž poskytnout cenné informace o vašem zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist