facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Šípkový olej vám pomůže se zklidněním pokožky, hydratací i hojením jizev

[ edit ]

Šípkový olej je skutečným pokladem v oblasti přírodní péče o tělo a zdraví. Získáván z plodů růže šípkové, obsahuje tento olej bohaté množství vitamínů a antioxidantů, které mají prokazatelné přínosy pro lidské zdraví a krásu. V tomto článku se podíváme na to, co dělá šípkový olej tak výjimečným, jak se vyrábí, a jaké má využití v kosmetice i v kuchyni.

Patrně již ve středověku byl olej oblíbený v Evropě díky svým regeneračním schopnostem, které pomáhaly zklidnit a obnovit poškozenou pokožku. Postupem času se jeho použití rozšířilo i do dalších oblastí, a šípkový olej začal být známý nejen pro své možnosti v péči o pleť, ale i pro podporu celkového zdraví těla. Dnes je šípkový olej vysoce ceněný ve světě přírodní kosmetiky a alternativní medicíny, kde jeho bohaté složení a široké spektrum účinků přitahují pozornost vědců i běžných uživatelů.

Výroba šípkového oleje

Výroba šípkového oleje začíná sklizní zralých šípků, které se následně čistí a suší. Nejčastěji se pak používá metoda studeného lisování, což znamená, že semena šípků jsou lisována za nízké teploty bez použití chemických rozpouštědel nebo vysokých teplot, které by mohly poškodit živiny obsažené v oleji. Tento proces umožňuje extrahovat čistý olej, který si zachovává všechny přirozené antioxidanty, vitamíny a esenciální mastné kyseliny.

Některé modernější metody mohou zahrnovat také tzv. superkritickou extrakci CO2, která umožňuje ještě jemnější extrakci aktivních složek. Výsledný olej je pak filtrován a skladován v tmavých, vzduchotěsných nádobách, aby se zabránilo oxidaci a prodloužila se jeho trvanlivost. Celý proces je zaměřen na zachování maximální možné nutriční hodnoty oleje.

Výživové složení a bioaktivní látky

Šípkový olej je významný svým bohatým výživovým profilem, který obsahuje důležité bioaktivní látky esenciální pro lidské zdraví. Vyniká zejména vysokým obsahem vitamínu C, který je známý svými antioxidantními vlastnostmi a schopností podporovat produkci kolagenu. Kromě toho obsahuje vitamíny A a E, které hrají klíčovou roli v ochraně pokožky a zlepšení vidění.

Olej je také bohatý na esenciální mastné kyseliny, zejména omega-6 a omega-3, které jsou nezbytné pro udržení zdraví buněk a regeneraci tkání. Dalšími důležitými složkami jsou flavonoidy a karotenoidy, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a podporují imunitní systém. Tato jedinečná kombinace nutričních a bioaktivních látek činí šípkový olej výjimečně prospěšným pro zdraví a vitalitu.

Přínosy šípkového oleje při zevním použití

V kosmetice je šípkový olej často používán v produktech pro péči o pleť, kde působí jako účinný hydratační a regenerační prostředek. Je ideální pro zralou pleť, pleť s akné a pro léčbu jizev a strií. Zde jsou některé z jeho zdravotních přínosů při topickém aplikování:

Hydratace pokožky: Díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin, šípkový olej hluboce hydratuje suchou a popraskanou pokožku, čímž zlepšuje její pružnost a měkkost.

Zlepšení vzhledu jizev a strií: Olej podporuje regeneraci pokožky a může výrazně zlepšit vzhled jizev, včetně těch po operacích, akné, a strií způsobených těhotenstvím nebo rychlými změnami váhy.

Anti-aging efekt: Antioxidanty, jako je vitamín C a vitamín E, chrání pokožku před škodlivými účinky volných radikálů, redukují vrásky a jiné známky stárnutí.

Léčba akné a zmenšení pórů: Protizánětlivé vlastnosti šípkového oleje pomáhají regulovat produkci kožního mazu a mohou přispět k léčbě akné a zmenšení viditelnosti pórů.

Zmírnění ekzémů, psoriázy a dalších kožních onemocnění: Díky svým zklidňujícím a protizánětlivým účinkům může šípkový olej zmírňovat symptomy kožních onemocnění jako jsou ekzémy a psoriáza.

Zklidnění podrážděné pokožky: Šípkový olej je účinný v zklidňování podráždění způsobeného sluncem, hmyzem nebo drobnými kožními zraněními díky svým zklidňujícím vlastnostem.

Ačkoli šípkový olej nenahrazuje sluneční krémy s SPF, jeho antioxidanty mohou pomoci chránit pokožku před některými škodlivými účinky UV záření.

Šípkový olej na vlasy

Šípkový olej je skvělou volbou také pro ty, kteří chtějí posílit a revitalizovat své vlasy. Díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin a antioxidantů, jako je vitamín E, pomáhá hydratovat suché a poškozené vlasy, zlepšuje jejich pružnost a dodává lesk.

Pro aplikaci šípkového oleje na vlasy rozetřete několik kapek v dlaních a jemně je vmasírujte do vlasů a pokožky hlavy, před umytím nechte působit dle informací uvedených výrobcem. Vlasové tonikum pomůže posílit a hydratovat vaše vlasy.

Šípkový olej ve stravě

I když je šípkový olej nejznámější svým použitím v kosmetice, může být také cenným doplňkem stravy. Díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů je ideálním doplňkem pro zvýšení nutriční hodnoty jídel. Přidáním šípkového oleje do salátů, smoothies nebo jako součást dresinků můžete efektivně podpořit zdraví vaší pokožky, imunitního systému a celkové vitality.

Díky jemné chuti dobře doplňuje různé pokrmy, aniž by přebíjel jejich originální aroma. Vzhledem k citlivosti na vysoké teploty se doporučuje přidávat šípkový olej do studených pokrmů, aby si zachoval své prospěšné látky.

Použítí šípkového oleje

Pro dosažení nejlepších výsledků naneste několik kapek oleje na čistou, mírně vlhkou pokožku, ideálně večer před spaním. Olej jemně vmasírujte krouživými pohyby, což podpoří krevní oběh a usnadní absorpci. Šípkový olej můžete používat samostatně nebo přidat do svého oblíbeného krému či séra, čímž zvýšíte jeho hydratační a vyživující účinky. Díky svým léčivým schopnostem je šípkový olej také účinný na jizvy, pigmentové skvrny a drobné vrásky, což činí z něj skvělou volbu pro noční péči o pleť.

Možné vedlejší účinky a kontraindikace šípkového oleje

Přestože je šípkový olej obecně považován za bezpečný a dobře tolerovaný, existují situace, kdy může způsobit vedlejší účinky nebo je s ním spojena určitá kontraindikace. Nejčastějšími vedlejšími účinky jsou kožní reakce, jako jsou vyrážky nebo alergické reakce, zejména u lidí s citlivou pokožkou nebo u těch, kteří mají alergii na šípky. Před prvním použitím se doporučuje provést test citlivosti, aby se předešlo nežádoucím reakcím.

Šípkový olej je univerzální a mimořádně účinný produkt, který by měl být součástí každé domácnosti. Jeho schopnost léčit a obnovovat je podložena dlouhou tradicí používání i moderními výzkumy. Vyzkoušejte šípkový olej ve vaší kosmetice nebo stravě a objevte jeho mnohostranné benefity pro vaše zdraví a krásu. Vybrané šípkové oleje v BIO kvalitě najdete také na našem e-shopu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist