facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co způsobuje kožní plíseň a jak se jí vyhnout?

Kožní plíseň

Kožní plíseň je častým a nepříjemným kožním onemocněním, které může výrazně ovlivnit pohodlí každodenního života. Tento stav, odborně nazývaný dermatomykóza, vzniká přemnožením hub, které běžně žijí na povrchu lidské pokožky. Zatímco je většina těchto hub neškodná, za určitých podmínek se mohou začít množit a způsobit kožní problémy, jako je svědění, zarudnutí a nepříjemné pocity. Kožní plíseň je běžná na místech, kde se tělo více potí nebo kde je kůže delší dobu vlhká, jako například mezi prsty, v oblasti třísel, na nohách či podpaží.

Jak se projevuje kožní plíseň?

Kožní plíseň se může projevovat různými způsoby v závislosti na místě výskytu a stupni infekce. Mezi prvními příznaky bývá svědění, které postiženého často nutí k škrábání postiženého místa. Toto svědění se může zhoršovat při vlhkých podmínkách, například po sprchování nebo fyzické aktivitě. Na postižené oblasti se může objevit zarudnutí, kůže se začne olupovat a může se objevit pocit pálení nebo nepříjemného tlaku.

Ve vážnějších případech se mohou objevit drobné puchýřky nebo bolestivé praskliny, které vedou ke zvýšenému riziku sekundárních infekcí. Do otevřených ran totiž mohou proniknout bakterie. Někdy je postižené místo suché a šupinaté, což může způsobovat zhoršení celkového stavu pokožky a zvýšenou citlivost.

Kožní plíseň na nehtech, známá jako onychomykóza, se projevuje ztluštěním, zabarvením a lámáním nehtů. Nehet může postupně ztrácet svůj přirozený vzhled a začít se oddělovat od nehtového lůžka, což vede k bolestivosti a diskomfortu při chůzi.

Příčiny vzniku kožní plísně

Kožní plíseň vzniká nejčastěji kvůli kontaktu s infikovanou osobou, zvířetem nebo povrchem. Nejčastější přenos bývá na místech, kde je vlhko a teplo, jako jsou veřejné sprchy, sauny, bazény nebo šatny. Plísně se zde mohou snadno množit, a pokud člověk chodí bosý, riskuje jejich přenos na pokožku. Kromě přímého kontaktu však může k rozvoji plísní přispět také vlhké prostředí na pokožce, které vzniká například při nošení neprodyšného oblečení nebo obuvi. Plísním se daří tam, kde kůže nedýchá, a proto jsou například sportovci nebo lidé, kteří tráví hodně času v uzavřených botách, častěji náchylní k těmto infekcím.

Další příčinou může být oslabená imunita. U lidí s poruchou imunitního systému nebo u lidí trpících cukrovkou je vyšší pravděpodobnost vzniku kožní plísně, protože jejich tělo není schopno dostatečně bojovat proti běžným infekcím. Zvýšené riziko může představovat i špatná hygiena nebo nedostatečná péče o pokožku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak se chránit před kožní plísní?

Prevence je klíčovým faktorem v boji proti kožní plísni. Důležité je udržovat pokožku čistou a suchou, především v oblastech, které jsou náchylné k vlhkosti. Správná hygiena zahrnuje nejen pravidelné mytí, ale také důkladné osušení pokožky, zvláště mezi prsty, kde se plísně často množí. V případě sportovních aktivit nebo dlouhodobého nošení obuvi je vhodné volit prodyšné ponožky z přírodních materiálů, které odvádějí vlhkost, a obuv, která umožňuje pokožce dýchat.

Další důležitou preventivní zásadou je vyhýbat se chůzi naboso na veřejných místech, jako jsou bazény, sprchy nebo šatny, kde se plísně často vyskytují. Používání osobních ručníků, obuvi a hygienických prostředků rovněž pomáhá minimalizovat riziko přenosu.

Léčba kožní plísně

Pokud se kožní plíseň objeví, je důležité zahájit léčbu co nejdříve. Čím dříve je léčba zahájena, tím menší je riziko rozšíření infekce na další části těla nebo na ostatní osoby. Prvním krokem je použití antimykotických přípravků, které jsou k dispozici ve formě krémů, mastí nebo sprejů. Tyto prostředky působí přímo na postiženou oblast a ničí plísně, které jsou příčinou infekce.

V případě, že ani lokální léčba není dostatečně účinná, může lékař předepsat systémovou léčbu ve formě tablet, které působí na celý organismus a pomáhají tělu bojovat proti infekci. Tato léčba je častěji doporučována u rozsáhlejších infekcí nebo u pacientů s oslabenou imunitou.

Kromě farmakologické léčby je důležité dbát na prevenci recidivy. Po úspěšném vyléčení je důležité pravidelně kontrolovat pokožku a pokračovat v prevenci, aby se kožní plíseň opakovaně nevyskytovala.

Kožní plíseň je běžné, avšak nepříjemné onemocnění, které vyžaduje rychlou reakci a správnou péči. Udržování pokožky suché, čisté a zdravé je základem prevence tohoto problému. A pokud se již kožní plíseň objeví, je nutné neprodleně zahájit léčbu, která zabrání dalším komplikacím a šíření infekce. Důslednost v prevenci i léčbě je klíčem k úspěšnému zvládnutí tohoto problému, který může postihnout kohokoliv, bez ohledu na věk či životní styl.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist