facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Osvědčené rady, jak zastavit průjem po antibiotikách

Komplexní průvodce pro zvládnutí vedlejších účinků antibiotik

Antibiotika jsou neocenitelným pomocníkem v boji proti bakteriálním infekcím. Přestože jejich účinnost je nesporná, jejich užívání může vést k nepříjemným vedlejším účinkům, jako je průjem, bolest břicha a podrážděný žaludek. Tyto příznaky mohou být nejen nepohodlné, ale také narušují běžný život. V tomto článku se podíváme na to, jak zastavit průjem po antibiotikách a jak zvládnout další trávicí potíže, které mohou po léčbě antibiotiky nastat.

Proč antibiotika způsobují průjem?

Antibiotika jsou navržena tak, aby zabíjela bakterie způsobující infekce. Bohužel, ne vždy rozlišují mezi "špatnými" bakteriemi, které je třeba zničit, a "dobrými" bakteriemi, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho trávicího systému. Tato nevyváženost v mikrobiomu může vést k průjmu, který je běžným vedlejším účinkem užívání antibiotik.

Průjem po antibiotikách je známý jako "antibiotiky indukovaný průjem" a postihuje přibližně 5–25 % pacientů užívajících antibiotika. V některých případech může tento průjem být mírný a sám odezní, ale v jiných může být závažnější a vyžadovat lékařský zásah.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak zastavit průjem po antibiotikách?

Pokud se po užívání antibiotik objeví průjem, je důležité jednat rychle a efektivně. Zde jsou některé kroky, které vám mohou pomoci:

1. Obnova střevní mikroflóry:

Probiotika jsou klíčová pro obnovu rovnováhy ve střevech. Tyto "dobré" bakterie pomáhají nahradit ty, které byly zničeny antibiotiky, a tím obnovují zdravou střevní mikroflóru. Kromě probiotických doplňků stravy je možné zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na probiotika, jako jsou jogurty s živými kulturami, kefír, kysané zelí nebo kimči. Při výběru probiotických doplňků se zaměřte na ty, které obsahují různé druhy bakterií, jako jsou Lactobacillus a Bifidobacterium, které jsou obzvláště účinné při obnově střevní mikroflóry.

2. Hydratace je klíčem:

Průjem může vést k dehydrataci, což může zhoršit váš zdravotní stav. Je důležité pravidelně doplňovat tekutiny, ideálně ve formě čisté vody, bylinných čajů nebo lehce osolených vývarů. Pokud je průjem silný, může být nezbytné doplnit i elektrolyty, které tělo ztrácí. V lékárnách jsou k dostání speciální rehydratační roztoky, které mohou být v těchto případech velmi užitečné.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

3. Šetrná strava:

Při průjmu je vhodné držet se šetrné stravy, která nezatíží trávicí systém. Doporučují se potraviny jako banány, rýže, jablka a suchary, které jsou snadno stravitelné a zároveň dodávají potřebné živiny. Vyhýbejte se tučným, smaženým a kořeněným jídlům, která mohou dále dráždit žaludek a střeva.

Bolest břicha po antibiotikách

Bolest břicha po antibiotikách je dalším častým problémem. Tato bolest může být způsobena podrážděním žaludku nebo střev, které je výsledkem užívání antibiotik. Antibiotika mohou narušit přirozenou ochrannou bariéru sliznic trávicího traktu, což může vést k zánětu a následným bolestem.

Přírodní prostředky na zmírnění bolesti:

K zmírnění bolesti břicha může pomoci několik přírodních prostředků. Zázvor je například známý svými protizánětlivými a zklidňujícími účinky na trávicí systém. Zázvorový čaj nebo čerstvý zázvor mohou zmírnit nevolnost a zklidnit podrážděný žaludek. Heřmánkový čaj je dalším skvělým prostředkem, který pomáhá zklidnit trávicí trakt a zmírnit křeče.

Vyvážená a šetrná strava:

Podobně jako při průjmu, je i při bolesti břicha důležité zaměřit se na stravu, která nezatíží trávicí systém. Jídla by měla být lehká, nenáročná na trávení a neměla by obsahovat dráždivé látky. Dobrým výběrem jsou vařená zelenina, brambory nebo libové maso. Pokud je bolest břicha spojena s nadýmáním, zkuste se vyhnout luštěninám a potravinám, které mohou zhoršit nadýmání, jako je například brokolice nebo kapusta.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Podrážděný žaludek po antibiotikách

Podrážděný žaludek po antibiotikách je dalším častým vedlejším účinkem. Tento stav může být způsoben tím, že antibiotika narušují přirozenou kyselost žaludku a mohou způsobit podráždění jeho sliznice. Tento problém může být velmi nepříjemný a může vést k pálení žáhy, nevolnosti a dalším problémům.

1. Změna stravovacích návyků:

Pro zmírnění podrážděného žaludku je důležité zaměřit se na pravidelné a menší porce jídla, které nebudou dráždit žaludek. Vyhýbejte se kyselým, kořeněným a tučným pokrmům, které mohou stav ještě zhoršit. Místo toho se zaměřte na jemné a lehce stravitelné potraviny, jako jsou ovesné vločky, vařená zelenina a celozrnné výrobky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

2. Pití bylinkových čajů:

Bylinkové čaje, jako je heřmánek nebo máta peprná, mohou pomoci zklidnit žaludek a snížit podráždění. Tyto čaje mají přirozené protizánětlivé vlastnosti a mohou být účinné při zmírnění příznaků podrážděného žaludku. Důležité je vyhnout se kofeinovým a syceným nápojům, které mohou žaludek dále podráždit.

3. Doplňky stravy:

V některých případech může být vhodné užívat doplňky stravy, které podporují zdraví žaludku a střev. Enzymy a trávicí látky mohou pomoci zlepšit trávení a zmírnit nepříjemné pocity po jídle. Pokud problémy přetrvávají, je vhodné konzultovat situaci s lékařem, který může doporučit vhodné léky nebo další postupy.

Prevence vedlejších účinků antibiotik

Nejlepší způsob, jak se vyhnout průjmu, bolesti břicha a podrážděnému žaludku po antibiotikách, je prevence. Před zahájením antibiotické léčby se poraďte se svým lékařem o možnosti užívání probiotik, které mohou pomoci chránit střevní mikroflóru. Důležité je také dodržovat přesně předepsanou dávku antibiotik a neužívat je déle, než je nutné.

Kromě toho je vhodné dbát na vyváženou a zdravou stravu, která podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Zdravý životní styl a pravidelný pohyb mohou také přispět k tomu, že váš trávicí systém bude lépe připraven na jakoukoli léčbu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist