facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Hypotyreóza aneb když štítná žláza nepracuje dostatečně

Víte, co mají společného únava, přibývání na váze a špatná nálada? Mohou to být signály, že vaše štítná žláza pracuje na poloviční úvazek. Hypotyreóza, tedy snížená funkce štítné žlázy, je onemocnění, které postihuje mnoho lidí, a přesto o něm často nemáme tušení. Co to vlastně hypotyreóza je, jak se projevuje a jak s ní žít plnohodnotný život?

Co je hypotyreóza?

Štítná žláza, relativně malý orgán ve tvaru motýla umístěný na přední straně krku, je velmi důležitým regulátorem našeho metabolismu. Produkuje hormony tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3), které ovlivňují prakticky každý orgán v našem těle. Když štítná žláza neprodukuje dostatek těchto hormonů, naše tělo "zpomaluje". A co se stane, když zpomaluje tělo jako celek? Přesně tak, zpomalují mnohé důležité procesy a funkce. Výsledkem může být, že se cítíte unavení, ztrácíte energii a často i radost ze života.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Příznaky, které nelze ignorovat

Rozpoznání hypotyreóza může být problematické, protože její příznaky jsou často nespecifické a mohou být připisovány jiným faktorům, jako je stres nebo špatná životospráva. Ke spolehlivým ukazatelům však patří hned několik nejčastějších symptomů.

Cítíte se vyčerpaní, i když jste spali celou noc? Může to být důsledek pomalého metabolismu, který je důsledkem nedostatečné funkce štítné žlázy. Přibíráte na váze? I když se snažíte jíst zdravě a cvičit, ručička na váze se pohybuje opačným směrem. Suchá pokožka a vysoká lámavost vlasů. A některé další:

  • Chladná intolerance: Stále máte pocit, že je vám zima, zatímco ostatní se svlékají do triček? Máte často studené ruce a nohy.
  • Zácpa: Trávení je pomalé a neefektivní, což vede k zažívacím potížím a zácpám.
  • Deprese a podrážděnost, případně i další výkyvy nálad.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak se hypotyreóza diagnostikuje?

Pokud máte podezření, že vaše štítná žláza nepracuje, jak by měla, návštěva lékaře je prvním krokem. Diagnóza hypotyreózy se stanovuje pomocí krevních testů, které měří hladiny hormonů štítné žlázy a hormonu stimulujícího štítnou žlázu (TSH). Vysoká hladina TSH a nízké hladiny T3 a T4 obvykle indikují hypotyreózu.

Léčba, která vrátí šťávu do života

Dobrou zprávou je, že hypotyreóza je stav, který lze dobře zvládat. Léčba spočívá v užívání syntetického hormonu tyroxinu (levotyroxin), který nahrazuje chybějící hormony. Úprava dávkování může chvíli trvat, ale většina pacientů se po nastavení optimální dávky cítí podstatně lépe. Co je nejdůležitější, při dodržování léčby a pravidelných kontrolách se můžete vrátit k plnohodnotnému životu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Co můžete udělat sami?

Vedle léků existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste podpořili své zdraví:

  • Zdravá strava: Zahrňte do jídelníčku potraviny bohaté na jód, jako jsou mořské ryby, vejce a mléčné výrobky. Jód je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy.
  • Pravidelný pohyb: Správné cvičení pomáhá udržovat metabolismus aktivní, zlepšuje náladu a zlepšuje celkové zdraví.
  • Dostatek spánku: Kvalitní spánek je zásadní pro regeneraci těla.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  • Stres management: Techniky jako jóga nebo meditace mohou pomoci snížit stres, který negativně ovlivňuje štítnou žlázu.

Hypotyreóza a životní styl

Můžete si říkat, jak mohu vést plnohodnotný život s hypotyreózou? Klíčem je lékařská péče a naslouchání svému tělu a jeho potřebám. Je důležité si uvědomit, že každý je jedinečný, a to, co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Pravidelné konzultace s lékařem a individuální přístup k léčbě jsou nezbytné.

Život s hypotyreózou může být výzvou, ale s pozitivním přístupem, zdravým životním stylem a správnou léčbou se nemusíte nechat touto nemocí omezovat. Vaše štítná žláza možná lenoší, ale vy rozhodně nemusíte!

Hypotyreóza není konec světa. Díky moderní medicíně a zdravému přístupu k životu můžete zvládat příznaky a žít naplno. Pokud si všimnete příznaků, neváhejte a vyhledejte lékaře. Vždy je lepší mít jistotu a případně začít léčbu co nejdříve. Pamatujte, že vaše zdraví je ve vašich rukou, a každý malý krok směrem ke zdravějšímu životnímu stylu se počítá.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist