facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč by měl být berberin součástí vaší stravy

Berberin je přírodní sloučenina – alkaloid, který se získává z několika různých rostlin, a to zejména z kořenů a kůry. Mezi tyto rostliny patří například zázvor či dřišťál indický. Tato žlutě zbarvená látka se tradičně používá v čínské a ajurvédské medicíně, již po tisíce let.

V posledních letech získal berberin pozornost také moderní vědy, zejména díky svým širokým zdravotním benefitům, které zahrnují potenciální zlepšení při zvládání cukrovky, regulaci hmotnosti, zlepšení trávení a mnoho dalších zdravotních benefitů. V tomto článku se podíváme na to, jak berberin funguje a proč by měl být součástí vaší každodenní péče o zdraví.

Berberin a diabetes

Jedním z nejzajímavějších a nejvíce zkoumaných účinků berberinu je jeho schopnost pomáhat při léčbě diabetu. Diabetes je chronické onemocnění, které se vyznačuje vysokou hladinou cukru v krvi. Berberin působí několika mechanismy, které pomáhají snižovat hladinu glukózy v krvi. Berberin aktivuje enzym zvaný AMP-aktivovaná proteinkináza (AMPK), který hraje klíčovou roli v regulaci metabolismu. Aktivace AMPK zvyšuje citlivost buněk na inzulín, což pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho berberin také inhibuje enzymy, které rozkládají sacharidy, což vede k nižšímu vstřebávání cukrů ze stravy.

Klinické studie potvrdily, že berberin může být stejně účinný jako některé farmaceutické léky na diabetes, jako je metformin. Navíc, na rozdíl od mnoha syntetických léků, berberin je přírodní sloučenina s minimálními vedlejšími účinky, což ho činí atraktivní alternativou pro mnoho pacientů.

Trávení a zdravá střeva

Dalším významným přínosem berberinu je jeho pozitivní vliv na trávení a zdraví střev. Berberin má silné antimikrobiální účinky, což znamená, že může pomoci v boji proti různým patogenům v trávicím traktu, včetně bakterií, virů a parazitů. Tento účinek může být zvláště užitečný při léčbě gastrointestinálních infekcí a průjmových onemocnění. Tato látka také podporuje zdravou střevní mikroflóru. Pomáhá vyrovnávat poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech, což může vést k lepšímu trávení a absorpci živin. Zdravá střevní mikroflóra je klíčová mimo jiné pro silný imunitní systém a celkové zdraví člověka.

Přírodní antibiotické vlastnosti berberinu mohou být velmi užitečné při léčbě SIBO (syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě), což je stav, kdy dochází k přemnožení bakterií v tenkém střevě. Tento stav může způsobovat nadýmání, bolesti břicha a problémy s trávením. Berberin může pomoci redukovat bakteriální přemnožení a zlepšit symptomy spojené se SIBO.

Snížení cholesterolu a podpora kardiovaskulárního zdraví

Kardiovaskulární choroby jsou jednou z hlavních příčin úmrtí na celém světě. Vědecké studie ukázaly, že berberin může hrát významnou roli také v prevenci a léčbě těchto onemocnění. Berberin pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu (tzv. "špatného" cholesterolu) a triglyceridů, zatímco zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (tzv. "dobrého" cholesterolu).

Mechanismus, kterým berberin dosahuje těchto účinků, zahrnuje inhibici enzymu zvaného PCSK9, který hraje klíčovou roli při regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Inhibicí tohoto enzymu zvyšuje počet receptorů pro LDL cholesterol na povrchu jaterních buněk, což vede k vyššímu odbourávání LDL cholesterolu z krevního oběhu. Kromě toho berberin zlepšuje i funkci endotelu, což je vrstva buněk pokrývající vnitřní stěny cév. Zlepšení funkce endotelu může pomoci snížit riziko vzniku aterosklerózy, což je proces, při kterém se na stěnách cév tvoří plaky a dochází k jejich zúžení a ztuhnutí.

Regulace hmotnosti a metabolismus

Berberin je také populární mezi lidmi, kteří se snaží zhubnout a zlepšit svůj metabolismus. Studie ukázaly, že berberin může pomoci při snižování tělesné hmotnosti a redukci tukové tkáně. Tento účinek je zřejmě způsoben kombinací několika mechanismů. Jedním z nich je již zmíněná aktivace AMPK, která zvyšuje energetický výdej buněk a podporuje spalování tuků. Kromě toho má berberin také schopnost snižovat tvorbu tuků v játrech a tím zlepšuje citlivost na inzulín, což může vést k lepšímu řízení hmotnosti a prevenci obezity.

Výzkumy ukázaly, že berberin může také snižovat hladinu leptinu, hormonu, který reguluje pocit hladu. Nižší hladina leptinu může pomoci snížit chuť k jídlu a podporovat úbytek hmotnosti. Kombinace těchto účinků dělá z berberinu účinný nástroj v boji proti obezitě a metabolickému syndromu.

Protizánětlivé a antioxidační účinky

Zánět a oxidativní stres jsou dva hlavní faktory, které přispívají k mnoha chronickým onemocněním, včetně srdečních chorob, rakoviny a neurodegenerativních onemocnění. Berberin má silné protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou pomoci chránit tělo před mnohými škodlivými procesy. Berberin snižuje produkci prozánětlivých cytokinů a inhibuje aktivaci zánětlivých drah v těle. Jeho antioxidační účinky zahrnují neutralizaci volných radikálů a snížení oxidativního stresu, což může pomoci chránit buňky před poškozením a zpomalit proces stárnutí.

Klinické studie naznačují, že berberin může mít ochranné účinky na mozkové buňky a může pomoci předcházet neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Tyto účinky jsou pravděpodobně způsobeny kombinací protizánětlivých a antioxidačních vlastností berberinu.

Další zdravotní benefity berberinu

Kromě výše zmíněných přínosů má berberin také další pozitivní účinky na zdraví. Některé studie naznačují, že berberin může mít antikancerogenní účinky, což by znamenalo, že může pomoci v boji proti rakovině. Tento účinek je pravděpodobně způsoben jeho schopností indukovat apoptózu (programovanou buněčnou smrt) a inhibovat růst nádorových buněk.

Berberin také vykazuje potenciál v boji proti depresím a úzkostným poruchám. Studie na zvířatech ukázaly, že berberin může zvyšovat hladinu neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin, což může přispět ke zlepšení nálady a snížení příznaků depresí. Navíc může také podporovat zdraví jater tím, že zlepšuje funkci jaterních enzymů a snižuje riziko tukové jaterní choroby. Tato onemocnění jsou často spojena s obezitou, diabetem a nezdravým životním stylem. Zkrázka a jednoduše, berberin může být užitečným nástrojem pro prevenci a léčbu těchto stavů.

Berberin jako doplněk zdravé stravy

Berberin tedy může přispívat k lepšímu zdraví člověka, i přesto je však důležité zdůraznit, že žádný doplněk stravy nemůže nahradit vyváženou a zdravou stravu, která je klíčová pro celkové zdraví a pohodu. Při rozhodování o užívání berberinu, zejména pokud současně užíváte jiné léky nebo doplňky stravy, je nezbytné konzultovat toto rozhodnutí s odborníkem na výživu nebo lékařem. Tito specialisté mohou posoudit vhodnost berberinu pro váš konkrétní zdravotní stav a zajistit, aby nedošlo k nežádoucím interakcím.

Doplňky stravy mohou pomoci doplnit vitamíny, minerály a další důležité látky, které tělo potřebuje pro správné fungování. Správně zvolené doplňky mohou také podpořit imunitní systém, zlepšit energetickou hladinu, pomoci s detoxikací a přispět k celkovému zdraví. Je však důležité užívat je s rozvahou a ideálně po konzultaci s odborníkem, aby bylo zajištěno, že jsou pro daného jedince vhodné a účinné.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist