Žito (Secale)
Další názvy: rež, rye
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Žito, známé také jako rež či rye, je jedním z nejdůležitějších obilovin, které se využívají k produkci potravin po celém světě. Tato rostlina patří do rodu Secale a vyrůstá především na chladnějších místech. Její obilí je zdravější než obilí pšeničné, jelikož obsahuje více vlákniny, minerálů a vitamínů. Dokonce se předpokládá, že byla jednou z prvních obilovin pěstovaných lidmi. Na rozdíl od pšenice se žito považuje za méně náročné na půdní podmínky a je tolerováno suššími a chladnějšími klimaty.
K nejznámějším produktům vyrobeným z žita patří především žitný chléb, který má charakteristickou tmavou barvu a specifický silný aroma. Dále se žito často používá i do žitných rohlíků, pečiva a žitného kvásku. Dalším důležitým produktem je žitná mouka, která je zdravější a výživnější než mouka pšeničná, ovšem v pečení je náročnější. Kromě potravinářského průmyslu se žito používá také v lihovarství, konkrétně k výrobě žitné whisky. Zajímavostí pak je, že sláma ze žita se často využívá jako stelivo pro zvířata nebo jako surovina pro výrobu slámových klobouků.