Želatina (Gelatin)
Další názvy: Živočišná želatina, Rostlinná želatina, Agar, E406, E407, E410
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Želatina, známá také pod názvy živočišná želatina, rostlinná želatina, agar nebo potravinové přísady E406, E407 a E410, je látka, která má v kulinářství a potravinářství široké uplatnění. Jedná se o čirou, bezbarvou a téměř chutnou hmotu, která vzniká dlouhodobým vařením kolagenových tkání, jako je kůže, šlachy, vazy nebo kosti zvířat. Na druhé straně, rostlinná želatina, označovaná také jako agar, je extrahována z některých druhů řas a její vlastnosti jsou velmi podobné živočišné želatině.
Želatina je oblíbená pro své zahušťovací vlastnosti a schopnost vytvářet pevné gely, což je využíváno především v cukrářství a výrobě sladkostí. Živočišná želatina je například klíčovou složkou výroby bonbonů, želé cukrů, tvarohových dortů nebo pudingů. Dále se také používá v kosmetickém průmyslu, například pro výrobu krémů, šamponů nebo peelingů. Rostlinná želatina neboli agar je hlavní složkou vegetariánských a veganských náhražek želatiny živočišné. Kromě sladkých pokrmů se ale želatina využívá také v masném průmyslu - k výrobě paštik, jelit, klobás nebo aspiků. E406, E407 a E410 jsou kódy pro různé typy želatin a agaru, které se používají jako stabilizátory, emulgátory nebo zahušťovadla v různých potravinách a nápojích.